“Повстали проти русифікації”: у Таджикистані заборонять російські суфікси прізвищ та по-батькові

29 квітня 2020 року нижня палата парламенту Таджикистану прийняла поправки до закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», згідно з якими при реєстрації імен новонароджених тепер заборонено використовувати суфікси «ов», «ова», «єв», «єва» до прізвищ, а також відповідні суфікси до по-батькові.

Про це повідомляє таджикистанське агентство Азія-Плюс, передає “Це моя Україна“.

Міністр юстиції Таджикистану Музаффар Ашурієн пояснив поправки відродженням національних імен.

Змінами і доповненнями до закону, поряд з суфіксами «і», «зод», «зода», «он», «єн», «єр», «ніє» та «фар», дозволяється використовувати до прізвищ новонароджених суфікси, такі як «пур» (для чоловіків) та «духт» (для жінок).

Наразі це стосується лише дітей, які будуть народжуватися вже після прийняття поправок, а власникам «русифікованих» прізвищ змінювати їх не доведеться.

Також передбачені й виключення для офіційних національних меншин, які зможуть самостійно вибирати, які суфікси використовувати для прізвища та по-батькові при реєстрації своїх новонароджених дітей.

Варто додати, що до прийняття таких поправок у Таджикистані рекомендували утриматися від використання слов’янських суфіксів при реєстрації прізвища та по батькові дітей. Деякі топ-політики країни навіть змінили написання свого прізвища. Серед них і теперішній президент країни Емомалі Рахмона, який колись був Рахмонов. Тоді це було рекомендацією, а тепер – на офіційному рівні.