Що принесло Україні літо 2020: депозити, кредити, програма 5-7-9%

Як повідомляє прес-служба ФГВФО, незважаючи на сильну засуху в південній частині країни та карантин, пов’язаний з пандемією COVID-19, економіка держави має деяку позитивну тенденцію. Про це опосередковано свідчить такий показник, як загальна сума вкладів фізичних осіб у банках, що є учасниками ФГВФО (Фонду гарантування вкладів фізичних осіб). Наприклад, за липень вона зросла на 14,8 млрд гривень та склала 553,4 мільярда на 1 серпня. При цьому зростання вкладів відзначалося як в національній, так і іноземній валюті. З цієї суми понад 98% є повністю захищеними вкладами.

З іншого боку, вже в другій половині серпня Кабмін ухвалив рішення про залучення кредитів компанії Cargill Financial Services International, Inc. Про це, як повідомляється на «Урядовому порталі», було прийнято відповідне рішення. Що стосується зовнішньої позики держави, то Мінфін повинен на наступний рік закласти в бюджет кошти для погашення заборгованості та обслуговування зовнішніх запозичень. Всього ж загальна сума кредитів вже становить понад 250 мільйонів євро.

Сервіс по дібпору кредитів на картку crezu.com.ua повідомляє, що незважаючи на цю обставину поступово набирає обертів державна програма кредитування, відома як «Доступні кредити 5-7-9%». Хоча не все проходить гладко, тут також намітилася позитивна тенденція. Нагадаємо, що вона вже функціонує понад 5 місяців. І, якщо на початковій стадії кредити по ній змогли отримати лише 16% заявників, то тепер задовольняється 27% заявок.

При цьому більше 60% доступних кредитів отримав аграрний сектор, який краще за інших розуміє, яким саме чином працюють програми державної підтримки. За повідомленням того ж Crezu, 58% із загального числа схвалених заявок дісталося саме мікро- та малому бізнесу, що спеціалізується на розвитку сільського господарства.

Хоча в державі існує кілька видів програм-підтримки для аграріїв, саме «5-7-9%» стала серед них користуватися попитом: адже якщо загальна частка в кредитуванні даного сектора становила 40%, то тут показник складає вже понад 60%.

Ттаке зростання популярності стало можливим після того, як уряд неодноразово доопрацював та удосконалив цей проект.

В даний час налічується більше десятка банків-учасників «5-7-9%», які видають кредити за рахунок наявних у них депозитних коштів.

Окремо варто відзначити ситуацію на ринку кредитування фізичних осіб. Влітку особливою популярністю користувалася послуга «Безвідсотковий кредит онлайн» https://crezu.com.ua/kredyt-pid-0-vidsotkiv/, якої населення активно користувалося для перекредитування споживчих кредитів в зв’язку зі зменшенням доходів через кризу.