Як перестати засмучуватися через дрібниці – поради психолога

Ти приймаєш усе близько до серця? Не перестаєш засмучуватися? Будь-яка дрібниця вибиває тебе з колії? Через ці реакції твоє життя стає наповненим стресами, що здатне позначатися на психологічному та фізіологічному здоров’ї. Варто вчитися, не засмучуватися через дрібниці. А як? Спробуймо розібратися разом.

Дихальна техніка

У момент стресової ситуації, починай повільно та глибоко дихати. Усі думки зосередь виключно на цьому процесі. Ця вправа допомагає усунутись від неприємних подій та налагодити роботу мозкової діяльності та нервової системи. Виконуй, поки не зрозумієш, що трохи вдалося заспокоїтися.

Дай собі час прийняття ситуації, щоб передчасно не засмучуватися

Якщо на негативну подію одразу не реагувати, а дати час собі на обмірковування, ти виявиш, що сила обурення та роздратування значно знижується. Варто сказати собі: «Про це я подумаю за годину (дві, день)». І, правда, взяти і переключитися на щось інше: побутові справи, щось цікаве та захоплююче.

Вчися відокремлювати важливе від другорядного

Щоразу, як трапляється неприємна ситуація, подумай, наскільки за десятибальною шкалою оцінюється її важливість. Згодом, ти почнеш відразу розуміти, чи варто приділяти проблемі багато уваги, чи вона «виїденого яйця не варта». Вміння відокремити суттєві моменти, від несуттєвих, допомагає менше переживати за дрібниці.

Визнач, чи здатна ти вплинути на ситуацію

«Якщо людина не в змозі вплинути на ситуацію, вона змінює ставлення до неї». Дійсно, якщо від тебе не залежить зовсім нічого, який сенс витрачати, свої нерви на конкретну подію. У такому разі переживання не тільки шкідливі, а й абсолютно безглузді.

Шукай раціональні шляхи вирішення

Коли ти все ж таки здатна вплинути і впливати на перебіг проблемної події, намагайся не піддаватися емоціям. Шукай раціональне рішення. Воно дозволить тобі не тільки не відчувати безглуздих емоцій, а й справді знайти правильний вихід.

Вчись приймати перепони як необхідний досвід

Кожна ситуація, яка відбувається з тобою, несе у собі філософію життя: «завжди все відбувається так, як має статися саме з тобою». Коли людина здатна це приймати і живе, плавно переміщаючись за своєю реальністю, їй не доводиться переживати по дрібницях.

Вирощуй почуття подяки в душі

Приймаючи будь-який досвід, намагайся не тільки смиренно погоджуватися з ним, але й дякувати за нього собі та оточуючим. Такий підхід принесе тобі розуміння, що тільки ти керуєш своїм життям. Твоя вдячність кожним збігам обставин допоможе зберігати умиротворення і гармонію в душі.

Тільки духовне зростання і робота над собою дозволить тобі перестати переживати через дрібниці. Все залежить від твоєї сили волі і бажання змінити ситуацію, яка давно не приносить тобі користі, а лише завдає шкоди твого здоров’я і заважає насолоджуватися життям.

Чому ми нервуємося: основні причини нервозності

Ти ставиш питання, чому одні люди зіштовхуючись зі стресовими ситуаціями здатні зберігати спокій і приймати важливі рішення, а інших це вибиває з колії (вони починають хвилюватися і нервувати навіть через дрібниці)? Існують три основні причини нервової поведінки.

Особливості нервової системи

Психологи вважають, що нервова система людини буває двох типів – сильна та слабка. Сильна характеризується здатністю залишатися спокійними при неприємних подіях (наприклад, невдача чи провал на роботі, переїзд на нову квартиру) та використовувати невдачі як поштовх до дії. Нервові клітини людини з цим типом здатні приймати і витримувати сильний або тривалий тиск, не переходячи в стан тривоги і гальмування.

Інша нервова система не характеризується стійкістю до стресу, оскільки виникає реакція як занепокоєння, неможливості заснути через чужої думки чи неприємностей. Зате є інша сторона, такі люди відрізняються гарною чутливістю і здатні реагувати на різні дрібниці, які сильна нервова система навіть не помітить. Наприклад, швидко провести оцінку людських реакцій, почуттів та емоцій.

Силу нервової системи вибирати не доводиться. Але вже в дитячому віці батьки можуть знайти ознаки певного типу у своєї дитини через те, як часто і з яких причин вона засмучується, сумує, злиться і як швидко заспокоюється. Усвідомлюючи це, можна не намагатися змінити, а допомогти дитині справлятися з переживаннями.

Тому важливо розуміти і пам’ятати, що реакція, коли людина часто нервує, засмучується та сумує з різних приводів, може бути причиною вродженого темпераменту.

Гіпервідповідальність

Ця властивість навіть самій спокійній людині заб’є голову і вжене в страхи. Це відбувається через неправильну оцінку сфери свого впливу в будь-яких справах (роботі, побуті, відносинах з близькими) внаслідок чого людина зазвичай хоче зробити багато зайвого. Психіка не справляється і реагує, викликаючи знервованість, хвилювання і нездатність спати ночами.

Перевтома

Робота без відпочинку на зношування погано позначається як здоров’я тіла, так і нервів. Якщо ти не відпочивала весь рік, а останнім часом почала важко реагувати на все, тебе може вибити з сідла (навіть дрібниця), почало все дратувати і виводити з себе, подумайте про відпочинок. Не забувай, що він не завжди має коштувати дорого. Звичайно, не обов’язково об’їжджати весь світ, можна добре набратися енергією і у своїй квартирі, адже будинок це місце сили.

Іноді можуть траплятися серйозні стресові ситуації (ніде жити, злидні, серйозні хвороби і т.д.) але, якщо ти нервуєшся і засмучуєшся через дрібниці і навіть пробка на дорозі здатна засмутити, то важливо взяти себе в руки. Інакше це призведе до поганих наслідків і ще більше псуватиме життя.

Спробуй позбутися тривоги. Для цього створи потрібні звички: давай час заспокоїтися, відпочивай, виділи основні речі та проблеми, які здаються важливими, вимагають уваги, склади план для вирішення, просто слідуй йому (якщо щось пішло не так, скоректуй дії). Також важливо уникати негативу і не накручувати себе, сприймай все простіше, звертаючи увагу на хороші моменти та слідувати за наміченою траєкторією.

Раніше ми писали: Не пийте цей напій зранку – від нього появляються прищі.