Якщо ваша перша асоціація з пуерами – невимовно темна глибина настою, то ця стаття точно для вас. Ви дізнаєтеся, чому Шу пуер настільки темний, і як створюється Ча Гао – чайна смола. Про все це розповідають чайні експерти інтернет-магазину New Tea.
Щоб зрозуміти, як із зеленого пуера з’явилися такі темні чайні шедеври, як чай Шу пуер і, тим більше, незвичайна смола Ча Гао, варто дізнатися, як вони створюються. Тож продовжуйте знайомитись, щоб перейти на темну сторону пуерів.
Як створюється Шу пуер
Технологія виробництва чорного пуера була винайдена менш ніж півстоліття тому. Це був не лише чайний технологічний прорив, а й дуже сміливий крок із «зістарювання» сировини. Для цього:
- зібраний чайний лист висушується на сонці;
- його коптять, помішуючи, до 15 хвилин;
- просушують, перебирають, транспортують на завод;
- там сировину поливають водою й герметично накривають: саме завдяки цьому відбувається прискорення ферментації;
- лист регулярно перетрушується протягом 45 днів;
- після цього його відправляють до сушильних машин і пресують у традиційні форми.
Справа в тому, що такий самий процес всесвітньо знаний Шен пуер проходить роками, а чай Шу пуер завдяки відпарюванню й вологому скиртуванню дозріває за півтора місяці. І незважаючи на те, що для нього прийнято використовувати сировину середньої якості, на фініші отримується напій, який важко відрізнити від витриманого 20-річного елітного чаю. Саме тому він набагато більш доступний за вартістю, і допоміг пуерам здобути більш широкого визнання.
Єдине, за чим можна досить швидко відрізнити Шу пуер чай – його шоколадно-нафтовий колір настою. Так, у витриманого Шену – зеленого пуера – і через багато років залишатимуться прозорість і зелені відблиски, а чорний пуер по-справжньому виправдовує свою назву.
Як створюється Ча Гао
Чайна смола – це повноцінний, чистісінький екстракт пуера. Її зручно заварювати, при цьому вона ввібрала в себе весь смак і користь чайного листа. Як її виготовляють:
- чайний лист із юньнаньських кущів збирають вручну або за допомогою спеціальних машин;
- його просмажують і виварюють на малесенькому вогнику протягом кількох днів без жодних зупинок і при постійному перемішуванні;
- отриманий екстракт збирають, він темнішає і твердішає;
- зі смоли формують «шоколадки», в яких кожен шматочок – це 1 г продукту, якого вистачає для однієї порції напою.
Із 10 кг оригінального чайного листа можна отримати всього 100 г Ча Гао. В ній – душа пуера, яку так і хочеться пізнавати.
А популярною Ча Гао зробили:
- яскравий пуерний смак: землистий і солодкий, повністю позбавлений гіркоти;
- зручність і зрозумілість заварювання;
- можливість смолу пуера купити за нижчою ціною, ніж, наприклад, витриманий Шен.
При цьому, вона зберігає колір того самого темного пуера, яким так захоплюються чаємани. І жодним чином не поступається в якості класичним чаям.
А який пуер – ваш улюбленець?
