Абітурієнти з ОРДЛО зможуть вступати в українські ВНЗ без ЗНО, а діти учасників АТО так можуть?

У 2020 році перелік установ вищої освіти, в які за спрощеною процедурою можуть вступати жителі тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму, розширився до 91 університету.

З цього числа вузів 77 підпорядковані Міносвіти, а 14 – іншим відомствам: Міністерству охорони здоров’я, Міністерству внутрішніх справ і Міністерству культури і інформаційної політики. Повний список вузів, в яких будуть працювати освітні центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна”, опублікований на сайті Міносвіти.

“Важливо, що в 2020 році жителі Криму і Донбасу зможуть вступати в будь-який з цих 91 закладів, де будуть працювати освітні центри” Донбас-Україна “і” Крим-Україна “, без проходження зовнішнього незалежного оцінювання”, – розповіла начальник головного управління вищого освіти Міністерства освіти і науки Світлана Кретович.

Спрощені умови вступу для жителів тимчасово окупованих територій Криму (Автономної Республіки Крим та м.Севастополя) і Донбасу (окремих районів Донецької та Луганської областей), передбачені законодавством, у 2020 році не зазнали змін.

Вступники з Криму беруть участь в конкурсі в межах квоти №2, доступною в кожному з цих закладів вищої освіти, а абітурієнти з Донбасу поступають в ці заклади, беручи участь у загальному конкурсі, отримавши бали за вступні іспити.

72212122 1142691646120735 3284314731942248448 n 650x410

Система із пільгами для дітей з ОРДЛО  стимулює дітей 9-11 класів завершувати навчання саме в ОРДЛО а не в Україні. Чому б ні, не потрібно здавати ЗНО, пільгова система вступу, 100% влаштування в гуртожитки…

Для дітей учасників АТО це також передбачено?

Виходить, якщо батько дитини воює на боці «ополченців» – сепаратистів, чи працює в правоохоронних органах ОРДЛО, а сама дитина навчалась на окупованій території – їй пільга, а дітям учасників АТО потрібно здавати ЗНО та виборювати право на освіту на загальних підставах ?