Біографічна довідка

Михайло Яворський – 30 років, соціолог, журналіст, заступник голови Громадської ради при Львівській облдержадміністрації, керівник ГО “Офіс ідей”. Народився в селі Опака Дрогобицького району. 

Вищу освіту здобув у Національному університеті “Львівська політехніка” на кафедрі соціології. У 2016 році заснував ГО “Офіс ідей”. 

Хобі – плавання та волейбол. Сімейний стан – неодружений. 

Михайле, нещодавно Ти оголосив про намір балотуватися на посаду голови Східницької ОТГ від партії “Nаціональний корпус”, та вже офіційно зареєстрував свою кандидатуру. Чим керувався у виборі політичної сили?

Так склалося, що після закінчення університету я неодноразово брав участь у передвиборчому процесі як соціолог, аналітик, навіть керівник штабу, і ніколи – як політик. Запрошували до різних партійних списків, проте в той час мені бракувало досвіду, впевненості та готовності брати на себе повну відповідальність. Теперішні зміни в державі, які відбулися за останній рік, підштовхнули до рішучих дій – не чекати на виконання обіцянок наших політиків, а формувати команду однодумців та разом втілювати ідеї для розвитку країни.

Nаціональний Корпус запропонував найкращі умови – маю на увазі не фінансові, а ідеологічні. Мені завжди імпонувала діяльність націоналістичного руху, і тих цінностей, які популяризує партія. НК починав свою діяльність у 2014 році зі створення добровольчого батальйону “Аzов”. У цій партії немає колишніх регіоналів, вона не фінансується олігархами. Це партія в першу чергу – захисників України, волонтерів та громадських активістів, які щиро вболівають за долю нашої держави. Їхніми зусиллями було звільнено Маріуполь – промисловий центр країни. Сподіваємося, дуже скоро повернемо Донецьк, Луганськ, і Крим. На такому бойовому піднесенні ми готові працювати і перемагати – кожен на своєму  місці.

Розкажи про свою команду. Хто представлятиме націоналістичний рух у Східницькій ОТГ ? 

Всі члени нашої команди є спеціалістами у своїх сферах. Ці люди – молоді, амбіційні та патріотичні. І найважливіше – кожному з них я довіряю, і можу особисто відповідати за їхню фаховість, підхід до роботи та прозорість дій. Наш слоган: “Діємо – поки інші обіцяють” відповідає передвиборчій програмі та цілям, які ми поставили перед собою.

Ми всі пам’ятаємо, яких збитків завдали цього року масштабні повені  в гірських районах. Постраждав від негоди і Дрогобицький район, де в невеликому селі Смільна повінь зруйнувала міст.  І поки наші політики заявляли з львівських телеканалів, що мовляв, центральна влада погана, блокує їхню роботу тощо, представники місцевого осередку НК разом з місцевими жителями своїми зусиллями та ресурсами відновили міст та активно допомагали мешканцям.

Так, ці люди не вміють себе достатньо “піарити”, бо працюють на благо громади не для грошей чи визнання, а тому, що їхні наставники – це герої російсько-української війни, які своїм прикладом вчать підтримувати та допомагати всім, хто цього потребує. 

Ти активно виступав проти закриття пожежної частини у Східниці.  Чому вирішив йти наперекір діям місцевої влади? 

Ця проблема назріла в громаді вже давно, і головною причиною закриття єдиної (наголошую!) пожежно-рятувальної частини в Східниці є повна бездіяльність селищної ради, яка за сім років не спромоглася знайти та облаштувати приміщення для повноцінного функціонування роботи пожежного поста. Східницькі надзвичайники приїжджали на виклики не тільки в саме селище, але й сусідні гірські села – Дрогобицького, Турківського та Сколівського районів.

Місцева влада банально не вирішила питання оренди приміщення і тим самим перенесла єдину частину з усім робочим складом у місто Борислав. Вважаю, що таке рішення становить небезпеку та ризики невчасного приїзду рятувальників на місця побутових чи лісових пожеж у віддалені гірські села, де дороги розбиті й проїзд дуже ускладнений,  особливо в зимовий період.

Після моїх неодноразових звернень та скарг інших мешканців,  пожежний пост вдалося відновити, проте на яких умовах і наскільки довго працюватиме частина – поки невідомо.

У ЦІЙ СИТУАЦІЇ МЕНІ АБСОЛЮТНО НЕ ЗРОЗУМІЛО, ЧОМУ ЗБЕРЕЖЕННЯ МАЙНА, ЗДОРОВ‘Я І НАВІТЬ ЖИТТЯ МЕШКАНЦІВ – НЕ Є ПРІОРИТЕТОМ ДЛЯ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ. НАША ПОЛІТИЧНА КОМАНДА ТРИМАТИМЕ ЦЕ ПИТАННЯ НА КОНТРОЛІ. 

З якими ідеями та стратегічними цілями йдеш на вибори? 

Один із моїх основних пріоритетів – збереження нашої національної пам’яті. У час, коли Україна перебуває у стані війни, дуже важливо підтримувати бойовий дух наших краян.

На всеукраїнському рівні окремий підрозділ Національного корпусу вже багато років займається відновленням історичних пам’яток та їх популяризацією в медійному просторі. Східниця ОТГ славиться не тільки мальовничими краєвидами, але й місцями нашої бойової слави.  Мало хто знає, що у селі Сторона відбувся історичний бій УПА з офіцерами НКВД. У 1944 році в Стороні дві сотні українських повстанців героїчно билися проти 5 тисяч НКВДистів.

І хоч сили були нерівні, добре знаючи місцевість Упівці зуміли дати відсіч ворогу. Зараз на місці славетної битви встановлено пам’ятний камінь і дерев’яний хрест. У моєму рідному селі Опака також є могила воїна УПА Івана Дуба. Старші мешканці ще знають місця багатьох криївок. У одному із найбільших селищ Східницької громади – Підбужі стоїть будівля колишнього штабу і тюрми НКВД, в якій радянською владою було закатовано сотні українців.

І хоч на стіні будівлі встановили пам’ятну дошку, проте для місця страшних знущань чекістів над нашими людьми – скромної таблиці недостатньо. Ми бачимо, як продажні медіа олігархів щодня з екранів наганяють на людей ще більшу зневіру, “годують” казками про те, що всі українці “втомились” від війни, і хочуть миру.

Але наш Герой Степан Бандера казав інше: “Хоч які великі жертви – боротьба конечна”. То в чому ж цінність мільйонів, якщо  ми не знаємо імен навіть сотень загиблих земляків і сусідів?

ХОЧУ СКАЗАТИ СВОЇМ ОПОНЕНТАМ – МИ НЕ ВТОМИЛИСЯ, БО ХОЧЕМО НЕ ФЕЙКОВОГО МИРУ, А ПЕРЕМОГИ. І ТОМУ МОЯ ЦІЛЬ – СТВОРИТИ У СХІДНИЦЬКІЙ ОТГ ЦІЛИЙ МЕМОРІАЛЬНИЙ КОМПЛЕКС БОРЦЯМ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ.

Вважаю, що кожен краянин повинен знати історію своєї малої батьківщини, пишатися її героями і популяризувати українську національну ідею.

Які напрямки плануєш розвивати на посаді голови Східницької ОТГ? 

В першу чергу ми маємо говорити про ті перспективи, які досі не реалізувала теперішня влада, маючи для цього всі важелі впливу та ресурси. Східниця – це справжній діамант Карпат, грані якого потрібно добре відшліфувати, щоб він нарешті засяяв. Зробити все можливе для розвитку громади – це моя мотивація на теперішніх виборах. Отже, з якими можливостями ми будемо працювати?

Найперше – це розширення території Східницької ОТГ, до якої входитиме 20 населених пунктів. Більшість з них – розташовані у гірській місцевості, а отже – є великою принадою для українського та іноземного туриста. Одна із цікавинок Східниці – проведення щорічного Фестивалю повітряних куль, який дуже хотілосяб щоб був українським аналогом масштабного дійства у Турецькій Кападокії. Проведення такого заходу в нашій громаді на належному рівні потребує більшої інформаційної підтримки, вкладення ресурсів.

Згідно з  затвердженим перспективним планом Східницька ОТГ простягатиметься до мальовничих Сколівських Бескидів, також через Новий Кропивник протікає одна із набільших гірських річок – Стрий. У літній сезон Східницю відвідує велика кількість туристів, і основні розваги для них – це бази відпочинку, джерела з цілющою водою та походи в гори. Проблема в тому, що розвиток туристичного напрямку в Східниці хоч і відбувається, але дуже хаотично.

На жаль, теперішня селищна рада жодним чином не співпрацює з обласною радою та адміністрацією. Відтак з обласного бюджету щороку виділяються значні кошти на розвиток Славська, Трускавця, а Східниця залишається осторонь.

Ми бачимо, що більшість гірських маршрутів потребують ознакування, впорядкування та відновлення, саме тому ставимо собі за ціль розвивати цей напрям і залучати максимальну кількість ресурсів. Однією із найважливіших стратегічних цілей нашої політичної команди є створення належних умов для розвитку туристичної сфери, залучення інвестицій та можливостей започаткування власного бізнесу для місцевих мешканців.

Теперішня влада активно співпрацює з польським бізнесом, але чи це добре. Хочу нагадати, що зусиллями “cлуг” різних олігархів, Верховна Рада прийняла абсолютно ганебний  закон про відкриття ринку землі, який вже з наступного року дозволить іноземцям за безцінь скупляти землі українців. Не допустити реалізацію цього злочиного сценарію  – має влада на місцях в першу чергу. Ми не проти зовнішніх інвестицій, якщо вони не російські, і будемо раді, якщо потужні іноземні компанії будуть вкладати кошти у розвиток нашої громади.

Проте, спочатку маємо підтримати місцевих підприємців, які є господарями своєї землі, і надати їм всі необхідні можливості для розвитку. 

Ти згадав про потенціал “внутрішнього” інвестора. У теперішній час, внаслідок пандемії підприємці опинилися у складному фінансовому становищі. Як будеш реагувати на потреби бізнесу?

Робота на  базах відпочинку у Східниці – це чи не єдиний спосіб заробітку для мешканців ближніх сіл. Більшість готельних комплексів закрили у зв’язку з карантином, і ми знаємо випадки, як сім’ї втратили роботу і хапалися за будь-яку можливість працювати де-інде. Звичайно, що розвиток туристичної сфери та легкої промисловості великою мірою залежить від попиту та клієнтів.

Будемо допомагати мешканцям розвивати власні бізнес-ідеї, адже мотивація у них є, потрібно тільки вчасно реагувати на запити, підказувати і йти на комунікацію.

Що стосується сфери відновлювальної енергетики (встановлення сонячних станцій, вітроустановок)  – вона потребує потужних іноземних інвестицій. Як це зробити ? По-перше, привабити міжнародні компанії неможливо, не викорінивши корупцію на місцях. Наша команда готова власним прикладом демонструвати, що працювати прозоро та підзвітно – це можливо.

І ПРО “КУМІВСТВО” МОЖЕТЕ ЗАБУТИ. 

По-друге, ні туристи ні бізнесмени не будуть їхати в ті місця, куди немає як доїхати. Нещодавно зі Львова до Східниці відбудували дорогу. Комфортний доїзд забезпечить новий потік туристів, і це приємно. Маємо подбати тепер про якісний ремонт доріг між усіма населеними пунктами громади. 

Зараз у невеликих населених пунктах гостро стоїть питання оптимізації шкіл через брак учнів. Яка ситуація із навчальними закладами у Східниці? 

Можу сказати, що населення громади постійно росте, і наше завдання – створити належні умови для здоров’я та розвитку дітей. На території громади можемо мати три або чотири опорні школи з достатньою заповненістю учнів – у Підбужі, селі Опака та самій Східниці.

Обласна рада обіцяла, що цього року школу також відкриють в Новому Кропивнику, проте вона досі на стадії будівництва. Тому, пріоритетом для нової влади є максимальне прискорення процесу будівництва.

Що стосується менших шкіл – їхнє функціонування будемо переглядати. Як бути з тими закладами, де класи пустують (вчиться по 2-4 дітей), спортзалу взагалі немає, а вбиральня – на вулиці?

Подібні місця і школою назвати важко, тим не менше,  в таких складних умовах діти вчаться у інших невеликих селах. Питання  про ліквідацію цих закладів є дуже складним, проте  Обласна рада перекидає цю відповідальність на місцеві громади, і наше завдання – оптимізувати діяльність шкіл, але максимально делікатно.

Йде мова не про закриття, а створення якісних умов для розвитку, можливо переведення на початкову освіту, а головне – довезення школярів із гірських сіл до більших шкіл у Східницю чи Підбуж.

Відсутність спортивних залів у школах – це ще одна проблема. Кожен населений пункт повинен мати повноцінний спортивний майданчик для занять спортом на вулиці: футболом, баскетболом, волейболом, великим тенісом та ін. Такі майданчики потребують великим грошових вкладень, тому для цієї програми будемо залучати кошти і з обласного бюджету та грантових програм. Здорове молоде покоління – це пріоритет, яким не маємо права жертвувати.

Якою Ти бачиш Східницьку ОТГ через 5 років?

У цьому питанні я не хочу бути популістом. Мрію, щоб Східниця стала справжнім туристичним центром між іншими регіонами України та сусідніми державами. Потенціал у нас величезний, справа лише в правильній логістиці: забезпечення якісного дорожнього сполучення, створення комфортних умов проживання та оздоровлення не тільки для туристів, але й самих мешканців.

Східниця має стати нашим місцем сили та збереження історичної пам‘яті. Для цього, насамперед,  маємо піднімати освітній рівень, виховувати молоде покоління патріотами своєї країни. Тому кожен дитячий садок та школа в громаді повинні бути оснащені сучасним обладнанням для ефективного навчання, мотивації та можливостей розкрити внутрішній потенціал кожної дитини чи молодої людини.

Я ЗНАЮ, ЩО ЗРОБИТИ СХІДНИЦЮ КОМФОРТНОЮ ДЛЯ ЖИТТЯ І РОЗВИТКУ – ПІД СИЛУ НАЦІОНАЛІСТАМ, ЯКІ СВОЇМИ ВЧИНКАМИ ДЕМОНСТРУЮТЬ, ЩО ІДЕЯ ТА ПРАВИЛЬНІ ЦІННОСТІ СТОЯТЬ ВИЩЕ ОСОБИСТІСНИХ ІНТЕРЕСІВ.

Текст: Вікторія Чуревич