В Чехії планують продовжити надзвичайний стан, до Різдва

Уряд Чехії вважає, що наявного надзвичайного стану в країні до 20 листопада буде не достатньо. Для ефективної боротьби з Covid-19 та суттєвого зниження кількості нових заражень, надзвичайний стан планують продовжити до Різдва.

Про це повідомляє “Це моя Україна” з посиланням на видання Česká televize

Уряд подав заявку на продовження дії надзвичайного стану до 20 листопада. Також відповідну заяву можуть подати ще кілька разів. У цьому переконаний віце-прем’єр-міністр та голова Центрального кризового штабу Ян Хамачек (CSSD). В інтерв’ю Вацлаву Моравцю у програмі “Запитання” він сказав, що заходи, які надзвичайний стан дозволив уряду застосовувати, будуть застосовуватись до стабілізації і значного зниження щоденної кількості нових заражень Covid-19.

Пізніше прем’єр-міністр Андрій Бабіш заявив, що на думку експертів, продовження надзвичайного стану до 20 листопада буде недостатнім.

Слід зазначити, що кабмін попросив у депутатів дозволу продовжити надзвичайний стан ще на місяць до 3 грудня. Однак, вони дозволили продовжити, лише до 20 листопада. За словами Яна Хамачека, безсумнівно, піде ще одне прохання про продовження надзвичайного стану.

“Цілком очевидно, поточну ситуацію не можна вирішити після 20 листопада”, – говорить керівник центрального кризового штабу. Він підкреслив, що навіть якби було підтверджено, що зростання числа нових випадків захворювання почало сповільнюватися – як свідчать результати минулого тижня. Проте, як зазначив Хамачек, нещодавно були святкові дні ​​- кількість людей у ​​лікарнях не буде зменьшуватись. Це може статися незадовго до 20 листопада.

Він не хотів здогадуватися, коли надзвичайна стан може закінчитися. За його словами, це триватиме “до тих пір, поки ситуація не нормалізується”.

У неділю прем’єр-міністр Бабіш попередив, що, на думку експертів, поточного продовження надзвичайного стану буде недостатньо. “Палата депутатів продовжила наш надзвичайний стан до 20 листопада. З заяв експертів я зрозумів, що цього, мабуть, буде недостатньо”, – сказав Бабіш. “Я залишив би це за новим міністром охорони здоров’я, який відповідає і обов’язково прийде до уряду з пропозицією”, – сказав він.

Нагадуємо: Надзвичайний стан в Чехії продовжили до 20 листопада

Хамачек зізнався, що надзвичайний стан може тривати до Різдва. “З моєї точки зору, це не питання днів, а радше тижнів чи місяців”, – сказав він. Також він застерігає від надмірного послаблення карантинних заходів.