Особливості зимової риболовлі

Які є особливості зимової риболовлі? Деталі у нашій статті.

Кожного року на льоду в Україні помирає більше сотні людей, серед них багато дітей. Коли на річці з’являється перший лід, велика кількість риби підіймається, та шукає їжу. Різке зниження температури призводить до посилення активності риби, що дозволяє рибалкам привезти додому щедрий улов. Необережність, та висока активність риби, робить її легкою здобиччю.

зимової риболовлі

Недоліки зимової риболовлі:

  • низька температура повітря, та висока вологість;
  • можливість провалитися під лід;
  • високий ризик переохолодитися, захворіти.

Щоб уникнути цих неприємностей, потрібно ретельно обирати обладнання, яке можна знайти на сайті norfin.com.ua. Справа не лише у наживках, а також у одязі, взутті. Потрібно обирати знаряддя, спеціально виготовлене для таких цілей. Під верхній одяг варто вдягати термобілизну, яка утримує тепло. Якісна термобілизна може бути дуже тонкою, зручною, утримувати тепло всередині. Це можливо завдяки спеціальним матеріалам, які мають структуру хмаринок.

Між волокнами є простір, який утримує тепло. Утворюються повітряні подушки, виникає ефект кульок. На початку зими, одразу після сильних приморозків, може наступати відлига, а на поверхні льоду з’являється волога. У цей час нерідко йдуть дощі. Щоб запобігти переохолодженню, необхідно тепло вдягатися, захищати тіло від вологи. Для таких цілей розроблений спеціальний мембранний одяг. На поверхні куртки є спеціальне покриття, яке не дозволяє волозі проникати у глибокі шари одягу.

зимової риболовлі

Не лише одяг та взуття допомагають зробити риболовлю взимку комфортною та безпечною. Палатки для зимової риболовлі Norfin виготовлені з міцних матеріалів, та прості у використанні. Не потрібно витрачати багато часу, щоб зібрати палатку. Вона виконує роль захисного шатра, та не дозволяє краплями дощу або снігу потрапляти всередину. Надійні кріплення дозволяють прикріпити обладнання до поверхні льоду.

Є декілька основних вимог, які повинна задовольняти палатка для риболовлі.

Вимоги до палаток для риболовлі:

  • Мати висоту, яка дозволить рибалці вільно сидіти на спеціальному ящику, або стільці.
  • Мати спеціальні кріплення, завдяки яким буде фіксуватися на льоду.
  • Бути виготовленою з теплоізоляційних матеріалів. Палатки Norfin виготовлені із спеціальної тришарові тканини, всередині якої знаходиться повітряна подушка. Вона втримує тепло і не дозволяє йому виходити назовні.
  • Мати підлогу з отворами для лунки.
  • Мати снігову спідницю. Це спеціальний відрізок тканини, який виступає за периметр палатки. Якщо засипати цей клаптик полотна снігом, це дозволить повністю виключити потрапляння холодного повітря знизу, під час сильних поривів вітру.
  • Мати надійний каркас, який не зламається навіть під час непогоди. Перед тим як замовити палатку для зимової риболовлі, потрібно визначитися з вимогами, задачами. Якщо рибалка не планує ночувати у палатці, то можна віддати перевагу навіть самим доступним варіантам, з низькою ціною. Але якщо потрібно залишитися на всю ніч, економити не варто.

Палатка має вентиляційний отвір зверху, який дозволяє позбутися продуктів згоряння. У палаці можна запалити свічку, і підвищити температуру всередині. Має два отвори, виготовлені з прозорого поліетилену. Завдяки цьому можна спостерігати за станом вудочок.

Зверніть увагу на якість, а також міцність каркасу. Він повинен бути не лише міцним, але й досить гнучким. Це дозволить їй не падати під час сильних поривів вітру. Важливе значення мають кріплення. Якщо вони будуть металевими, це дозволить прикріпити палатку до поверхні льоду за допомогою спеціальних гвинтів.

Зверху палатка Norfin покрита шаром поліуретану, який використовується навіть під час утеплення стелі, а також стін будинків. Це дозволяє утримувати тепло всередині на протязі декількох годин. Ще одна перевага – це яскравий колір. Він дозволяє ідентифікувати палатку серед білого снігу. Вага палатки невисока, її дуже легко транспортувати. Має систему напівавтоматичного розкладання, що дозволяє за лічені хвилини зібрати конструкцію, та насолоджуватися зимовими пейзажами.

Не варто забувати про техніку безпеки на льоду, виключити вживання алкоголю.

Які ще є особливості зимової риболовлі?

Якщо рибалка прийшов на незнайому водойму, він повинен звернути увагу на лунки, які хтось із його попередників свердлив раніше. Як правило, місцеві любителі знають, де риба клює. Може, вам пощастить і виявиться, що там рибу вже хтось підгодовував.

Щоб не замерзнути, рибалка має бути одягнений тепло і багатошарово, як качан капусти.

Для того щоб ноги зберігалися в теплі, рекомендується одягати чоботи із сучасного та якісного матеріалу.

Заходи безпеки на риболовлі

Величезний плюс зимової риболовлі – можливість дійти до потрібного місця пішки. Безпечним вважається лід завтовшки від 10 сантиметрів, він нормально витримує людину. На першому льоду для безпеки використовується пішня. Це така палиця із загостреним наконечником, рибалка йде і стукає нею по льоду поперед себе. Якщо з одного удару крига пробивається, значить йти не варто.

Щоб убезпечити себе на льоду, рибалки використовують своєрідні “рятунки”. Це такий пристрій, схожий на дитячу скакалку, але зі штирями на кінцях. Якщо рибалка раптом провалиться, “рятунок” допоможе вибратися. Шматок мотузки допоможе врятувати товариша, який провалився і пішов під кригу.

Товщину льоду можна визначити по лунці. Найчастіше лунка бурять льдобуром, хоча іноді хтось орудує сокиркою. Місця у першому льоду можна навіть пробити пішнею. Помічено: товстий весняний березневий лід може бути небезпечнішим, ніж 7-10 сантиметровий зимовий монолітний лід.

Що потрібно мати

Для вдалої риболовлі треба мати з собою вудки для різних способів лову. Не тільки з блешнею, але і без блешні, і з балансиром, з поплавцем. Невідомо, яка з них може знадобитися. Вудка з блешнею повинна бути не одна.

На рибалку обов’язково треба брати із собою рушник, щоб витирати мокрі руки. Запасні рукавички – на той випадок, якщо основні намокли, рибальський черпак – щоб очистити лунку від льоду. Ну і без термос з гарячим чаєм та пари-трійки бутербродів! Пити алкоголь на риболовлі не варто, інакше все може погано закінчитися.

Ще один атрибут зимової риболовлі – сонячні окуляри. Буває, що сніг відбиває промені і сліпить так, що і клювання можна не помітити.

Весь цей скарб краще носити в рибальському ящику. Його можна купити в магазині або змайструвати з морозильної камери старого холодильника (деякі умільці це практикують). Знову ж таки, на ньому зручно сидіти, чекаючи клювання. Хоча хтось ловить, сидячи на відрі чи стільчику.