Уряд Чехії продовжив надзвичайний стан в країні ще на 14 днів

Починаючи з 00:00 год. 15 лютого, на вимогу губернаторів в уряд Чехії офіційно продовжив надзвичайний стан в країні на 14 днів.

Про це повідомляє “Це моя Україна” з посиланням на Česká televize.

На прохання губернаторів уряд продовжив надзвичайний стан на 14 днів по всій Чеській Республіці. Опівночі з неділі на понеділок він буде продовжувати дію поточного надзвичайного стану. Триватиме до 28 лютого. Про це попросили чеські губернатори в уряду у неділю. Також, вони попросили дітей повернутися до школи 1 березня. З понеділка графік роботи в офісах буде продовжено, щоб не створювались черги. Однак переважна більшість карантинних заходів не змінюється.

Відеоконференція Губернаторів з прем’єр-міністром та міністром охорони здоров’я Яном Блатним відбулась вчора в 10 години ранку, уряд засідав о 14:00, та згодом оголосив про запровадження надзвичайного стану на 14 днів.

Ця ситуація погана, в Чехії поширюється дуже заразна мутація вірусу“, – заявив прем’єр-міністр Андрій Бабіш про необхідність введення нового надзвичайного стану. За його словами, він вже направив запрошення опозиційним партіям на засідання у вівторок щодо подальших дій. Він також подякував губернаторам за зустріч. Також Бабіш хоче запросити голову Асоціації регіонів Мартіна Кубу для переговорів з опозицією.

Однак прем’єр-міністр Андрей Бабіш не думає, що ситуація настільки покращиться через 14 днів чергового надзвичайного стану, щоб можна було продовжувати без нього. У цьому він спробує переконати Палату депутатів.

Формально надзвичайний стан є “новим”, оголошеним на прохання губернаторів, а не продовженим “старим”, що діє з жовтня минулого року. Деякі конституційні юристи вважають цю процедуру суперечливою. Палата депутатів не погодилася з її продовженням, опозиція стверджувала, що, згідно з нею, заходи з належним обґрунтуванням можуть бути оголошені навіть без надзвичайного стану на підставі закону про охорону громадського здоров’я та інших законів. Однак, урядові політики заперечують це, аргументуючи тим, що такі заходи будуть менш ефективними.

За словами президента Сенату Мілоша Вистрчіла, оголошення чергового надзвичайного стану може бути неконституційним.

За словами міністра фінансів Олени Шиллерової, Кабмін при оголошенні нового надзвичайного стану спирається на іншу фактичну ситуацію, тобто на запит губернаторів. За її словами, конституція це дозволяє.