Скільки коштуватиме побудувати будинок з нуля?

Багато хто мріє про власний комфортний будинок на околиці міста або в горах та інших рекреаційних зонах. Заміське житло – це місце, де можна відпочити від міської метушні, помилуватися пейзажами і відновити сили після напружених робочих днів. Саме тому замовники часто задаються питанням – скільки коштує побудувати затишний будинок? Ціна готового дому залежить від кількох основних чинників: площі, поверховості, складності проектного рішення, обраних матеріалів і технології зведення, трудовитрат. Але найголовніше – треба вивчити проекти будинків і вибрати найбільш підходящий варіант. Саме після того як Ви вибирите проект будинку, можна буде підрахувати витрати на його будівництво.

Особливості будівництва будинку з нуля

Комплексне зведення заміського будинку обійдеться приблизно 12 000 грн – 17 000  за кв. м. Нескладно підрахувати, що вартість житла площею 100 квадратних метрів складе мінімум 1 млн. 200 тис. гривень. Такий будинок буде з внутрішньою обробкою, укомплектований інженерними комунікаціями, деякими видами обладнання, однак без аксесуарів і меблів. Багато замовників самостійно вибирають душові кабіни, люстри, плитку, сантехніку та ін. Підсумкова сума буде залежати від індивідуальних побажань майбутнього власника.

побудувати будинок з нуля ціна
проект будинку від компанії DOM4M

Основні види будинків в залежності від використовуваних при будівництві матеріалів

  • Брусові. Екологічно чистий матеріал, який пройшов попередню підготовку і обробку і висушений до заданих параметрів. Всі конструктивні частини будинку готуються в заводських умовах, на ділянці здійснюється тільки складання. За умови дотримання технології будівництва житло прослужить більше 50 років і збереже свій привабливий вигляд. Вартість брусового будинку під ключ становить від 300 тис. грн.
  • Каркасні. Таке заміське житло може мати велику площу скління і при цьому відрізнятися низькою теплопровідністю. Після зведення будинок відразу готовий до виконання оздоблювальних робіт. Всі будівельні процеси завершуються максимально швидко, житло невеликій площі буде побудовано протягом 1-2 місяців. Ціна каркасних будинків стартує приблизно від 350 тис. грн.
  • Цегляні та з газоблоку. Будинок з цегли та газоблоків з утепленням і обробкою відрізняється довговічністю. Матеріал використовується для втілення самих незвичайних проектів. Такий котедж пожежобезпечний, має низьку теплопровідність. Обравши проект невеликого дому з такого матеріалу – https://ua.dom4m.com.ua/proekti-malenkih-budinkiv/  будівництво може становитиме від 600 тис. грн.

Етапи будівництва будинку:

  • Підготовка проекту. Зведення заміського житла за індивідуальною проектною документацією обійдеться дорожче в порівнянні з вибором типового варіанту. Комплексний проект включає пояснювальну записку, плани, креслення, специфікації і тривимірну візуалізацію.
  • Влаштування фундаменту. Перед будівництвом будинку потрібно провести ряд досліджень, щоб правильно підібрати тип і товщину основи.
  • Зведення стін. Вартість цього етапу буде залежати від обраного стінового матеріалу.
  • Покрівельні роботи. Влаштування невеликої покрівлі з популярних покриттів обходиться в 30-40% від усієї вартості будинку.
  • Оздоблення. Внутрішнє і зовнішнє оформлення будинку буде також залежати від типу обраних матеріалів. 
  • Встановлення і проведення комунікацій. Вартість розведення мереж залежить від площі, кількості санвузлів, складності рельєфу, зазвичай вона розраховується індивідуально.

Як дізнатися заздалегідь, скільки коштує будинок?

Ознайомтеся з каталогом проектів різних будинків, розроблених архітекторами ви можете на сайті компанії DOM4M. Після вибору проекту ви повинні звернутися до підрядника з будівництва будинку і він вже по готовому проекту зможе назвати орієнтовну вартість будівництва.