Розглядаємо японців крізь призму суші
Японців не так просто зрозуміти, як може здатися на перший погляд. Японія — дуже загадкова країна, а японці — не менш загадковіші, а в деяких аспектах навіть незрозумілі нашим людям.
Японія, перш за все, це острівна держава. І як будь-яка острівна держава, тут є свої закони і традиції, які формувалися впродовж століть, в умовах “відриву” від суші, а, відповідно, від інших держав та культур. Тому змішування культур в таких країнах має значно менший вплив, якщо має взагалі. Взяти, наприклад, англійців. Протягом століть жителі затишного Альбіону існували у “відриві” від всіх інших культур і через це в них сформувався певний образ своєї “особливості, унікальності”. У японців ця унікальність зведена до абсолюту.
Ми всі тут не такі як усі!
Тут свої вірші — хокку, тут свої сади — сад каменів, тут свої єдиноборства — сумо, дзюдо, карате, тут свої супи — рамен і багато-багато іншого. Тут все своє і це “своє” не таке як у багатьох. Звичайно, є багато спільних рис з китайською культурою, але все ж самураї та ніндзя існували тільки в Японії. Взагалі, відмінностей китайської культури від японської також можна знайти безліч, але ми сьогодні тут для того, щоб зрозуміти японців крізь призму їх головної національної страви — суші.
Традиції та інновації — це одне ціле
Японці намагаються дотримуватися традицій практично в будь-якій життєвій ситуації: починаючи від вживання їжі, закінчуючи одруженням тощо. Але всі ми знаємо, що ця країна по праву вважається однією з найбільш високотехнологічних в світі й фраза “в Японії вже давно настало 22 століття” нікого особливо й не дивує. Цей підхід та жага суспільства до інновацій разом з глибокою повагою до давніх традицій точно відображає японський підхід до справи.
Здавалося б, суші — де тут можна застосувати інновації? Але Ви здивуєтеся наскільки все змінилося з моменту появи перших версій цієї страви до сьогоднішнього дня. Існують пароварки, рисоварки, різні техніки приготування, багато нових рецептів і не тільки.
За свою багатовікову історію суші пройшли шлях від простого способу заготовки риби до національної страви, яка припала до смаку мільйонам жителів по всій планеті. Уся японська кухня будується на кількох основних принципах:
Смак завжди повинен бути природним.
Експерименти зі смаками і формою більш характерні для західної кухні, яка намагається здивувати публіку та привернути до себе увагу нових клієнтів. Японські ж майстри завжди намагаються ставити акцент на натуральному смаку продукту. Не дарма у місцевого населення існує приказка: “Японська їжа — це природа: корінь є корінь, лист є лист, риба є риба”.
Мінімум обробки.
Це можна помітити вже по тому, що риба в деяких суші та ролах взагалі подається сирою. Максимум, який місцевий сушист може собі дозволити — 1-2 ступені обробки. Завдяки такому підходу, це блюдо відмінно зберігає всі свої корисні та поживні властивості.
Страва має бути правильної температури.
Багато страв японської кухні подаються теплими. Все через те, що за канонами ведичної медицини їжа не має бути дуже холодною або гарячою, щоб не нашкодити організму.
Кожній страві свій сезон.
Місцеве населення глибоко переконане, що для кожного продукту є “свій час”. Завдяки цьому практично всі страви японської кухні готуються зі свіжих натуральних продуктів — ніяких шокових заморозок: тільки з моря, тільки з грядки.
Естетика.
В першу чергу їжа має приємно радувати око японця, а вже потім можна подумати про її смак. Тому багато фахівців підбирають інгредієнти в тому числі і за кольором та формою. У приготуванні тут культивується “поетичне ставлення до природи”.
“Замовити суші чи не замовити?” — ось у чому питання
При всій, здавалося б, складності та ретельному підходу до приготування суші, на ділі ж, якщо подивитися буквально, то суші — це на диво проста страва, яку практично кожен зможе приготувати вдома. Адже суші — це що? Це рис та риба. Запевняємо Вас, кухня більшості країн не може похвалитися стравами, які готуються усього з двох інгредієнтів. У цьому теж розкривається дух Японії — просте може бути складним, а складне простим.
Для того, щоб спробувати Японію на смак і самому доторкнутися до японських традицій, зовсім не обов’язково їхати в цю далеку країну, витрачаючи свій час та зайві гроші. Можна замовити суші в Рівному й переконатися в тому, що майстри KILOGRAMM SUSHI PROJECT роблять свою справу з великою повагою до японських традицій і використовують тільки традиційний підхід. А допомагає їм у цьому високотехнологічне обладнання.
KILOGRAMM SUSHI PROJECT — краще лише в Японії!