Слідом за Чехією Словаччина висилає з країни російських послів: появилися деталі

Словаччина висилає з країни трьох співробітників посольства Росії.

Про це повідомив прем’єр-міністр Словаччини Едуард Хегер, передає “Це моя Україна“.

Пізніше міністр закордонних справ Іван Корчок уточнив, що це дипломати. Вони повинні залишити словацьку територію протягом семи днів. Хегер наголосив, що Братислава хоче будувати відносини з Москвою на основі взаємної поваги. 

“Три представники дипломатичної місії Російської Федерації повинні закінчити свою діяльність і покинути територію Словацької Республіки протягом семи днів”, – заявив Хегер на прес-конференції.

Він обґрунтував цей крок тим, що Словаччина не може терпіти, коли представники іноземних дипломатичних місій не дотримуються узгоджених правил.

“Ми вважаємо дуже важливим зробити все для захисту інтересів безпеки, в тому числі забезпечити роботу іноземних дипломатичних представництв у Словацькій Республіці відповідно до наших законів та міжнародних конвенцій”, – додав глава словацького уряду.

У той же час прем’єр-міністр Словаччини висловив солідарність з Чехією, яка вступила в дипломатичний розрив з Москвою через обґрунтовану підозру у причетності російських кореспондентів до вибуху на складі боєприпасів у Врбетице в 2014 році.

Наразі Росія мала у Словаччині тридцять дипломатів та ще шістдесят співробітників посольства. За кількістю дипломатичного персоналу Росія має більшу присутність у країні, ніж, наприклад, США чи Китай. Словаччина має вісімнадцять дипломатів у Росії. Прес-секретар російського міністерства закордонних справ Марія Захарова заявила, що Москва глибоко розчарована діями Братислави і їм не доведеться довго чекати відповіді. Reuters повідомляв, що Москва виселить трьох словацьких дипломатів у відповідь, МЗС Росії поки не підтвердило такий крок.

Читайте також: США збільшили щорічну військову допомогу Україні до 300 мільйонів доларів.