Словаччина скасовує надзвичайний стан

Словацький прем’єр-міністр Едуард Хегер заявив у п’ятницю, що надзвичайний стан в країні буде скасовано з суботи, 15 травня. Урядовий кабінет прийняв рішення на своєму позачерговому засіданні у п’ятницю. Це рішення скасовує, наприклад, заборону на збори та нічний комендантський час у країні.

Кабінет міністрів Словаччини оголосив надзвичайний стан 30 вересня 2020 року і спочатку планувалося його запровадження на 45 днів. Але уряд неодноразово продовжував його. Востаннє це сталося наприкінці квітня, і надзвичайний стан повинен був діяти до 28 травня 2021 року. Однак після рішення уряду він закінчився до цієї дати.

Прем’єр-міністр закликав словаків до відповідальності та попросив зробити щеплення.

“Ми пообіцяли, що надзвичайний стан не триватиме ні хвилини довше, ніж потрібно. І ми цього дотрималися”, – сказав Хегер.

Надзвичайний стан буде замінено законом про мобілізацію

У п’ятницю парламент Словаччини затвердив поправку до закону про економічну мобілізацію, яка замінить надзвичайний стан. Президент Зузана Чапутова поспіхом підписала поправку, щоб уряд мав інструменти для вжиття заходів для економічної мобілізації без необхідності введення надзвичайного стану.

Читайте також: “Контрабандний гостинець”: як 23-річний буковинець віз до Румунії куриво (фото)