Веганська дієта: важливі та корисні продукти, види та принцип споживання

Люди з різних причин стають вегетаріанцями. Одним не байдужа доля тварин, інші вважають, що веганство корисно для здоров’я. Однак, часто буває, що людина дотримується «збалансованої» дієти, але страждає від неповноцінного харчування. Очевидно, настав час придивитися до цього «балансу», у якому не мало важливим елементом являються харчові добавки, до прикладу Цинк. Томас Кемпбелл в книзі «Китайське дослідження на практиці» пропонує розглянути веганську дієту з точки зору трьох груп продуктів. З цієї статті ви дізнаєтеся, яка дієта шкідлива, а яка є джерелом безмежного здоров’я.

Три групи продуктів

Все різноманіття продуктів харчування можна розкласти на три прості групи:

  •  Продукти тваринного походження.
  • Відпрацьовані фрагменти рослин.
  • Цілісні рослини.

Будь-який продукт в продовольчому супермаркеті можна віднести до однієї з цих груп. З тваринними продуктами все просто. Але як зрозуміти – цілісний це рослинний продукт або перероблений? Якщо продукт схожий на те, що росте в землі або на деревах і кущах – то це цілісний рослинний продукт. Щоб легко розрізняти ці три основні харчові категорії, потрібно попрактикуватися. Ось кілька прикладів, які допоможуть вам краще розбиратися в рослинних продуктах:

Броколі. Незбирана рослина: його можна зірвати і без обробки викласти на полицю в магазині.

Пончик. Його не можна знайти в готовому вигляді ні в рослинному, ні в тваринному світі. Пончик виходить з обробки рослинних фрагментів у вигляді масла, борошна і цукру.

Сир. Продукт тваринного походження, який роблять з молока.

Коли ви почнете дивитися на їжу з точки зору цих трьох груп продуктів, вам буде легко це зрозуміти. Дослідження та експерименти на людях і тваринах довели корисний вплив на організм людини цілісних рослин. Якщо харчуватися злаками, фруктами, бобовими та овочами, людина буде підтримувати своє здоров’я, всі внутрішні органи і свою вагу в оптимальному стані. Що є шкідливою їжею? Інші продукти тваринного походження і оброблені фрагменти рослин.

Харчовий склад трьох груп продуктів, важливі висновки:

  1.  Перша важлива річ, яку можна побачити: цільні не переробленої рослини багаті білками.
  2. У цільних рослинах є жир! У невеликих кількостях, але є. І його досить для денної норми.
  3. Цілісні рослини багаті вуглеводами і клітковиною. Щоб здоров’я було відмінно досить отримувати вуглеводи з багатих поживними речовинами і клітковиною рослин.
  4. Цілісні рослини багаті корисними мінеральними речовинами, до прикладу Жирные кислоты омега-3. Або ж погляньте тільки на залізо – в цільних рослинах його в три рази більше ніж в продуктах тваринного походження!
  5. Єдиний відсутній в рослинах вітамін – B12. Він виробляється тільки в організмі тварин. Людині він необхідний, хоча і в мікроскопічних дозах (2-3 мікрограма на добу), тому його можна приймати у вигляді харчових добавок. Компанія Djini, запорука твого здорового способу життя.

Стандартна дієта

У стандартній дієті людина вживає багато м’яса і молока, виробів з білого борошна, цукру та олії. «Корисним» варіантом вважається курка, що не смажена, а приготована в духовці, салатом із заправкою на основі майонезу і приправлений рис з квасолею. І шкідливий і «корисний» варіанти містять тваринні продукти і перероблені рослини. Картина раціону у людини, яка дотримується стандартної дієти, виглядає так:

  • 10% – цільні рослини;
  • 45% – оброблені рослини;
  • 45% – тваринні продукти.

Якщо за сніданком ви вип’єте чай або каву з цукром, на обід з’їсте порцію м’яса і заправити салат ложкою оливкової олії першого віджиму, а на вечерю з’їсте невелику курячу грудку і після цього шматочок торта, всі ці маленькі смакові радості перетворяться в загрозу вашому здоров’ю.

Веганська дієта

Веган – людина, яка не їсть продуктів тваринного походження. З чого повинна складатися веганська дієта? В якому співвідношенні в ній повинні бути присутніми перероблені і цільні рослини? Нижче представлені два можливих варіанти.

Шкідлива веганська дієта:

  • 0% – тваринні продукти;
  • 25% – цільні рослини;
  • 75% – оброблені рослини.

Корисна веганська дієта:

  • 0% – тваринні продукти;
  • 75% – цільні рослини;
  • 25% – оброблені рослини.

Надіємось, що наші поради допоможуть вам обрати правильний шлях для правильного харчування, відмінного самопочуття, і правильну систему харчування.