“Тіло охолодили до 18°, а всю кров злили”: українцю, який 25 років жив з трубкою в серці провели унікальну операцію

Ще 25 років тому перед шкільним екзаментом українець Ігор Мисан потрапив у ДТП, після чого йому встановили трубку катетера в серце. Сторонній предмет у тілі давав про себе знати, але ні сам Ігор, ні лікарі, не знали, що з ним відбувається. Лише нещодавно проблему таки вдалося виявити й Ігорю зробили унікальну операцію, під час якої злили всю кров температуру тіла знизили до 18 градусів.

Про це розповіла сестра Ігоря Мисана Ярослава Вінчук, передає ІА “Волинські новини”.

«25 років тому перед останнім шкільним екзаменом мій брат потрапив у ДТП – його на мотоциклі збив трактор. Протягом восьми днів він лежав у реанімації. Йому поставили підключичний катетер, який і потрапив у серце.

Ми припускаємо, що коли він приходив до тями, то міг його обламати, оскільки тоді були неякісні катетери. Але лікарі це приховали, про це ми нічого не знали» – розповідає сестра Ігоря.

З її слів, трубка від катетера пішла в серце між правим шлуночком і правим передсердям, вона зігнулася та впиралася у верхню порожнисту артерію.

«Протягом 25 років ця трубка давала про себе знати, адже це сторонній предмет в організмі. Спочатку температура тіла піднімалася до 40 градусів, потім в нього з’являлися чиряки на грудях, спині та обличчі. Коли були сильні болі, йому кололи знеболювальні. Але жоден з лікарів не знав, що не так», – розповіла сестра прооперованого лучанина.

Жінка зазначила, що в Ігоря після випадку з ДТП температура тіла постійно була 37,2

«За місяць до операції він приїхав до мене. Бачу, що обличчя напухло, ніби він пив спиртне протягом двох тижнів, хоча Ігор взагалі не п’є, також напухли ноги, була задишка.

Ми пішли в обласну лікарню, де йому зробили УЗД. Лікар сказав, що є якась патологія, але не зміг пояснити яка, сказавши, що кров циркулює як хоче, таке враження, що в нього два клапани. На другий день він дав направлення до професора Юрія Іваніва у Львів.

Той одразу ж запитав, чи протягом останніх п’яти років моєму брату ставили підключичний катетер, на що той відповів, що ставили, але 25 років тому», – розповідає Ярослава Вінчук.

Оскільки катетер був нестерильний, навколо нього з’явилося багато тромбів, які затромбували легені та судини біля серця, таким чином організм захищався від стороннього предмета.

“Нам давали 50% гарантії на життя”

«Професор Іванів направив мого брата до хірурга Любомира Кулика, який єдиний в Україні робить подібні операції. Суть операції полягає у тому, що протягом півтори години людину охолоджують до температури тіла 18 градусів, фактично вводячи в стан трупа, потім зливають усю кров в резервуар, відключають серце та легені. Нам давали 50% гарантії на життя.

Ця операція занесена в єдиний світовий реєстр складних операцій. У лікарів виникало питання, як людина могла жити стільки років, він працював, мав фізичні навантаження. Хірург сказав, що це була найскладніша операція в житті. Через три дні зробили повторну операцію, оскільки судина біля серця постійно була у запальному стані, її «латали», а потім протягом двох годин спостерігали за нею», – розповіла жінка.

Ігор, ще не відновився на 100% , але з кодним тижнем почувається все краще. Рідні щиро дякують лікарям за професіоналізм.