У ЄС тепер впускатимуть осіб щеплених вакциною CoronаVac: деталі

Рада ЄC з 1 березня радить дозволити вільно подорожувати в межах ЄС тим іноземцям, які зробили щеплення проти коронавірусу однією зі схвалених в ЄС або ВООЗ вакцин — серед них і CoronaVac від Sinovac.

Про це йдеться в оновлених рекомендаціях щодо в’їзду для вакцинованих на сайті Ради Європейського Союзу.

Однак, за новими рекомендаціями, для щеплених вакциною CoronaVac можуть встановлювати особливі правила в’їзду — наприклад, вимагати надати ПЛР-тест або піти на самоізоляцію після прибуття. На разі ці дані уточнюються.

Раніше в’їзд у ЄС рекомендувався лише тим іноземцям, які вакциновані однією зі схвалених у ЄС вакцин: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson або NovaVax. Натомість CoronaVac мала схвалення ВООЗ, але не ЄС. Нові рекомендації розв’язують цю проблему.

Зазначається, що в ЄС рекомендується впускати іноземців, які отримали останню дозу початкової вакцинації не менше ніж за 14 днів та не більше ніж за 270 днів до в’їзду — або якщо отримали бустерну дозу. Також рекомендується дозволити в’їзд для нещеплених дітей до 18 років, проте їм можуть висувати вимогу про самоізоляцію.

Зазначимо, що рішення про те, кого впускати до себе, кожна країна ухвалює самостійно. А втім, низка держав ЄС, серед яких і Німеччина з Францією, зазвичай схвалюють правила в’їзду згідно з рекомендаціями Ради ЄС.