Теперішня роль Саудівської Аравії у контексті глобального протистояння світових держав

Саудівська Аравія відіграє центральну роль у світовій енергетиці з часів Другої Світової Війни. Коли Королівство створило глобальний надлишок нафти, що бо тримати частку на ринку в середині 1980-х років, цінистрімко впали вниз, що сприяло банкрутству Радянського Союзу в той же час країна фінансувала афганських повстанців, що боролося з владою комуністів.

Королівство завжди було стратегічним союзником США та вирішальним постачальником нафти до цієї країни, яку Вашингтон почав обороняти на початку 1990-х років, частково для того, щоб захистити її відможливого вторгнення Іраку. Саудівська Аравія, як абсолютна монархія, десятиліттями управляла коливаннями цін на нафту, накопичуючи разючі доходи, які фінансували велику подушку валютних резервів на сотні мільярдів доларів.

Саудівської Аравії

Таким чином, зниження ціни на нафту Саудівською Аравією може дати ефект зниження ціни на енергоносії у цілому світі, що пришвидшить падіння економіки країни-агресора, а відповідно і зменшить ресурси Росії для провадження війни проти України.

Однак сучасні події, пов’язані з відходом США із  регіону Перської затоки та активізацією Ірану, вже знайшли своє відображення у змінах зовнішньої політики Королівства і потребують аналітичного висвітлення. Серед усіх змін чи не найпомітнішими є зростання ролі «м’якої сили» у зовнішній та внутрішній політиках: нове керівництво Саудівської Аравії на чолі з Королем Салманом та спадковим принцом Мохаммедом бін Салманом не тільки продовжує використовувати старий перевірений часом інструментарій, зокрема енергетичний вплив, модернізуючи та пристосовуючи його до сучасних вимог, але й впроваджує новий як відповідь тим загрозам і викликам, які стоять перед Саудівською Аравією сьогодні, особливо у регіоні Перської затоки та найбільшою загрозою, якою є Росія.

Ефективне видобування та експорт енергоносіїв на світовий ринок Саудівською Аравією може стати причиною зменшення ціни на нафту, що в свою чергу може призвести до зменшення енергетичних надприбутків державою-агресором Росією, що в подальшому може вплинути на фінансові можливості Кремля у продовженні військових дій проти України.

Автор статті: політолог Мар’ян Лопата.