“Коштують у 10 разів менше за іранські”: українці винайшли аналог дронів-камікадзе Shahed (відео)

Українці винайшли аналог дронів-камікадзе Shahed. Ці безпілотники коштують у 10 разів менше за іранські, але також далеко літають і можуть нести 10 кг вибухівки.

Як інформує “Перший Криворізький“, бізнесмен із Кривого Рогу Віталій Бризгалов розробив для української армії дрон-камікадзе, який має скласти конкуренцію іранським Shahed-136 та Shahed-131.

Він заснував у Кривому Розі компанію CoolOn для виробництва цивільних безпілотників та вантажних електромобілів, а з початком вторгнення РФ перевів її на “військові рейки”. Разом із командою з 10 чоловік він почав працювати над створенням дрону бригадного рівня і через півроку сконструював літальний апарат довжиною понад 3 м та вагою 40 кг. Дальність польоту становить близько 300 км, тому військові можуть запускати БПЛА з глибокого тилу, не ризикуючи життям. Варто зазначити, що іранські Shahed-136 літають далі — від 600 до 1000 км за різними оцінками.

За словами Віталія Бризгалова, виробництво дрону-камікадзе коштує приблизно $2000. Собівартість апарату в 10 разів нижча, ніж у Shahed-136, при цьому українська модель оснащена боєголовкою з 10 кг вибухівки, яка здатна не менш ефективно знищувати склади та бронетехніку. Зовні машина схожа на російський розвідувальний дрон “Орлан-10”, тому росіяни можуть прийняти його за свій і не збивати.