Посуд з нержавіючої сталі: особливості, догляд, переваги та недоліки

Вибираючи посуд на кухню, одним з найбільш поширених варіантів, якому на сьогодні надають перевагу господині являється посуд з нержавіючої сталі. У даній статті вирішили трохи більше розповісти про кухонне приладдя з цього матеріалу.

Нержавіючий посуд неодмінно присутній на кожній кухні – хоч одна каструлька у господині точно знайдеться. А вже про ложки, виделки і говорити нічого – гарний кухонний посуд виготовляється тільки з антикорозійних сплавів. Що ж, якщо ви вирішили купити посуд для кухні, розглянемо уважніше: чи такий хороший в побуті посуд з нержавіючої сталі, з яких металів його роблять, та які його особливості.

Особливості

Посуд з нержавіючої сталі не просто гарно виглядає на кухні, він ще й має низку беззаперечних переваг:

  • Довговічність – причому рахунок тут іде на десятиліття. Це пов’язано не лише з корозійною стійкістю, але й із міцністю стінок посуду. Вони ніколи не розколяться від сильного удару, як чавун, та й погнути їх дуже важко на відміну від міді чи доступнішого алюмінію.
  • Гігієнічність – гладка поверхня сталі і відсутність будь-яких порів дозволяє ідеально відмивати каструлі і сковорідки з нержавіючої сталі. Хоча це і не означає, що посуд з нержавійки можна постійно терти металевим скребком, залишаючи на поліруванні подряпини.
  • Можливість використання з будь-якими печами (окрім, звичайно мікрохвильових). Більшість сучасних моделей спочатку йдуть із феритним дном, що дозволяє їм «дружити» навіть із індукційними плитами.

Втім, є й недоліки такого посуду. Через нерівномірний розподіл температури їжа в тонкостінному посуді нерідко пригорає. Дану проблему може вирішити дуже товсте дно. Хоча дешевше робити його багатошаровим, приховуючи між двома тонкими контурами із сталі алюмінієвий чи мідний диск.

Непростий вибір

Якщо вам потрібний дійсно якісний та безпечний посуд, краще вирушити за ним у спеціалізований, провірений магазин. Тут шанс придбати оригінальну сертифіковану продукцію належної якості набагато вищий. Також, якщо вас цікавлять різні ароматизатои, то зверніть увагу на Maison Berger – posudmeister.ua/ua/maison-berger

Пам’ятайте товщина сталі – один із найважливіших показників якості кухонного посуду. Стінки повинні бути не тоншими: 0,5-0,8 мм – для каструль, ковшиків чи сковорідок.

Також сьогодні можна зустріти посуд виготовлений із сталі за технологією Tri-ply. Тут капсульованим зроблено не тільки дно, а й бічні стінки, що дозволяє позбавитися деяких мінусів кухонних приладів з нержавійки. Втім, поки виробникам не вдалося досягти товщини прошарку більше 2 мм, тож проблеми можна назвати вирішеними лише частково.

kastruli na konveere
Posudmeister

Матеріали

Проте слід пам’ятати, що нержавіюча сталь різна, так що орієнтуватися на один тільки дзеркальний блиск не варто. Сплави для виробництва посуду можуть використовуватися різні. До прикладу:

  • 18/10 (або aisi 304) – аустенітна сталь, яка використовується для виготовлення тільки найкращого наплитного посуду. Європейські виробники часто застосовують її і для елітних столових приладів.
  • 201 або 202 – так звана медична або хірургічна сталь, годиться тільки для дешевого кухонного посуду. Ці метали містять набагато менше нікелю, який виробники частково замінюють марганцем. З них найкраще виходить посуд, не призначений для приготування на плиті: миски, соусники, столові прилади.
  • 430 – феритна сталь із вмістом 17-27% хрому, без нікелю. Посуд з неї не роблять, обмежуючись виконанням верхньої частини багатошарового дна. Втім, для їдалень вона теж годиться.
  • 420 – мартенситна сталь йде на виготовлення ножів, оскільки вона дуже тверда.

За способом виробництва посуд із нержавіючої сталі також може відрізнятися. Недорогий посуд роблять методом штампування. Зате лита, хоч і менш популярна через свою високу вартість, прослужить вам набагато довше.

Слід пам’ятати

У жодному разі не можна залишати сковорідки чи каструлі на вогні порожніми. Оскільки в кращому випадку вони покриються плямами, яких буде дуже важко позбутися. А якщо щось у вас все-таки пригоріло, виріб краще спочатку замочити на кілька годин у содовому чи мильному розчині, і лише потім відчищати нагар. По можливості використовуйте спеціальні засоби для миття посуду з нержавіючої сталі, особливо якщо ви придбали дорогий комплект і хочете, щоб він довго радував вас своїм блиском.