Чому раніше чоловік з дружиною спали окремо — вам теж варто так робити,який у вас сон?

Засипати не обійнявши з коханим — чому б і ні?

Сьогодні, багато в чому через переважну наявність достатньої житлової площі, під подружній сон прийнято відводити окрему спальню. Велике ліжко, по тумбочці для особистих речей з обох боків, гардероб, телевізор — обом вистачає місця на те, щоб переодягнутися та пірнути під ковдру. Але раніше все було зовсім по-іншому… Можливо, в тому числі й тому за старих часів шлюби були міцнішими, ніж сьогодні?

Роздільний сон раніше

Роздільний сон між чоловіком і дружиною практикувався з давніх-давен і не тільки у нас. Так, ще в Стародавньому Римі подружжя зустрічалося на спільному ложі тільки для любовних втіх. Японці у шістнадцятому столітті пішли ще далі — усамітнювалися в окремих будинках. А англійці вікторіанської епохи вважали спільний сон батька та матері сімейства поганим тоном.

Реалії сьогодення

Зараз все змінилося. Активна урбанізація призвела до того, що люди переселялися до тісних міських квартир. І якщо навіть сьогодні нам недостатньо місця, і хочеться збільшити житлову площу…, що вже казати про мешканців комунальних квартир, які вміщалися в одній-двох кімнатах цілими сім’ями?

Тим часом фахівці зі сну, психологи, соціологи та історики взялися за вивчення феномену роздільного сну, і дійшли цікавих висновків: нічний відпочинок без другої половинки є якіснішим, ніж сон в обіймах з коханим.

728x485 1 a97005d8a44d1cebc7a365e1b084d449 5000x3333 0xac120004 17626268651678110850

Думки експертів

За словами вченого-сомнолога Ніла Стенлі, пари, які сплять разом, частіше відчувають себе вранці розбитими і систематично не висипаються — такого висновку він дійшов 2005 року в результаті своїх досліджень.

З Нілом погоджуються психологи. Так, у ході численних опитувань психотерапевт Кен Пейдж виявив парадоксальну закономірність: роздільний сон у більшості пар, з яким він працював, дозволив пацієнтам суттєво зміцнити стосунки. Як це працює?

По-перше, починаючи спати окремо, подружжя перестає турбувати одне одного по дрібницях. Хропіння, зайві (і іноді неприємні) репліки перед сном, кректання або шелест сторінок читаної книги – всі ці дратівливі фактори нівелюються, і … чоловік і дружина починають ставитися один до одного дбайливіше і тепліше.

image 1 1

 

По-друге, у парах знову виникає невеликий простір недомовленості та ефект забороненого плоду: ти вже не можеш простягнути руку і обійняти свою другу половинку: спільний сон перетворюється на інтригу та наповнюється передчуттям та пристрастю. А чи це не є метою подружжя, яке втомилося від довгих років сімейної рутини?