Краснуха у дітей: тому, хто народився і тому, хто народив, — боятися нема чого!

Багато батьків бояться самого слова краснуха, пам’ятаючи про те, якими катастрофічними наслідками для здоров’я майбутньої дитини може обернутися зустріч вагітної жінки з носієм цього захворювання. Тим часом, для вже народжених дітлахів краснуха майже не становить жодної небезпеки. Ну хіба що — легка висипка та несерйозний нежить.

Краснуха – це вірусне інфекційне захворювання, що передається серед населення повітряно-краплинним шляхом. Для дітей краснуха становить жахливу небезпеку тільки в одному випадку – якщо ці діти ще знаходяться в утробі матері. Але після народження краснуха переноситься здебільшого досить легко і без ускладнень.

Краснуха у дітей: симптоми

Близько сотні років тому медики взагалі не надавали особливого значення такому захворюванню як краснуха, вважаючи її лише різновидом кору. Вони і справді багато в чому схожі. Наприклад, як і кір, краснуха в дітей відрізняється такими симптомами:

  • повишена температура (характерна ознака більшості інфекцій);
  • нежить;
  • специфічний висип на тілі дитини;
  • несильне почервоніння очей, як правило, зі сльозотечею;
  • періодичний головний біль;
  • збільшені лімфовузли.

Як і кір, вірус краснухи (як у дорослих, так і дітей) передається повітряно-краплинним шляхом від хворої людини – здоровій. І проникаючи в організм, він насамперед атакує лімфоїдну систему, вражаючи лімфовузли, селезінку та печінку.

При захворюванні на краснуху у дітей одним з найбільш очевидних і яскраво виражених симптомів є збільшення лімфовузлів. Насамперед — на задній поверхні шиї та на потилиці. ( Нагадуємо, у Кривому Розі російська ракета влучила у будинок: 2 загиблих, 6 травмованих, серед них 3 дітей)

Висип на шкірі при захворюванні на краснуху

Висип при краснусі у дітей теж один з найчастіших симптомів. Як правило, вона рожева та відносно дрібна. Однак, цятки висипки при краснусі набагато менше, ніж при кору, і майже ніколи не зливаються.

краснуха

Насамперед висип при краснусі у дітей з’являється на обличчі, але вже через кілька годин швидко поширюється по всьому тілу. І, на радість батькам, висипання зникає майже так само швидко, як і виникає — вже через 2-3 дні від рожевих цяток не залишається і сліду.

Висипання на шкірі дитини, яка захворіла на краснуху, ніколи не тримається довше 3-х днів, не викликає сильної сверблячки і проходить самостійно без будь-якого особливого лікування.

Краснуха у дітей: лікування

У переважній більшості випадків краснуха у дітей в даний час зустрічається вкрай рідко — завдяки вакцинації: щеплення від краснухи, яке зазвичай роблять малюкам у віці 12 місяців, включено до Національного плану профілактичних щеплень багатьох країн (найчастіше використовується комбінована вакцина — так зване щеплення. , краснуха, паротит»).

Тим не менш, навіть не щеплені діти переносять краснуху, як правило, легко і без ускладнень. Симптоми краснухи у дітей тримаються близько 3 днів і не вимагають особливого лікування. Єдина умова, якої хворі на краснуху діти повинні суворо дотримуватися – це постільний режим і карантин протягом найближчих 5 днів з моменту появи висипки.

Можна стверджувати, що щеплення від краснухи рятує від захворювання не стільки самих дітей (вони і так переносять симптоми краснухи більш-менш непогано), скільки надійно стримує поширення інфекції, яка сильно загрожує дітям, які ще не народилися. Справа в тому, що зустріч з краснухою загрожує великими неприємностями для вагітних жінок.

Чим небезпечна краснуха при вагітності?

Отже, як тільки у малюка з’явився висип, характерний при краснусі (і як тільки медик підтвердив діагноз) – з цього моменту і протягом найближчих 5 днів ця дитина є потенційно заразною для інших людей. Але особливо небезпечний він насамперед для вагітних жінок! Оскільки краснуха при вагітності завдає непоправної шкоди майбутній дитині.

Справа в тому, що при попаданні в організм краснушний вірус вражає не лише лімфоїдну тканину, а й ембріональні тканини. Якщо контакт з хворим на вірус краснухи у вагітної жінки відбувається на ранньому терміні (у перші 14 тижнів), то незворотні ураження плода найбільш катастрофічні. Причому ризик виникнення серйозних вад розвитку великий навіть у тому випадку, якщо мама свого часу вже перехворіла на краснуху.

У дітлахів із вродженою краснухою часто спостерігаються:

  • глухота;
  • вади серця та судин;
  • катаракта, глаукома та інші порушення зору;
  • глибокі ураження головного мозку;
  • вади розвитку скелета.

Саме тому, якщо майбутня мама якимось чином «зустрічала» вірус краснухи під час вагітності, їй слід негайно звернутися за медичною допомогою.