У цієї страви багато назв: холодець, заливне, мігуш, тартер, холодне і т.д.. Зустрічається воно на польській, німецькій, грузинській, балканській та молдавській кухні. Але нам найзвичніший український холодець, який подають до столу з хріном, сметаною, гірчицею абож з оцтом.
Важко уявити святковий стіл без цієї холодної м’ясної закуски. Але готувати холодець можна не лише у свята, оскільки дана страва — не тільки смачна і ситна, а й корисна. Він допомагає підтримувати міцність кісток та еластичність суглобів, підвищує гемоглобін, покращує здоров’я очей та зміцнює імунну систему.
Як приготувати ситний і поживний холодець, а кому ця страва може завдати шкоди? Розбираємось разом у цій статті
Види холодця
У різних регіонах України зустрічаються дві найпоширеніші назви цієї м’ясної страви: холодець і холодне. Яка між ними різниця? Спочатку холодцем називали страву, приготовану з яловичини, а холодним — закуску зі свинини, курки, кількох видів м’яса, а часом і з риби. Є у них і відмінності в рецептурі: при приготуванні правильного холодця не використовують желатин, тоді як у рецептах холодного він допускається.
Цікаво, що холодець і холодне мають ще один «конкурент» — заливне. Під цією назвою м’ясна закуска зустрічається у ресторанних меню.
Багато людей вважають, що холодець і заливне – це однакові страви, проте ця думка є помилковою. При приготуванні заливного обов’язково використовується желатин, а холодець набуває желеподібної консистенції за рахунок речовин, що містяться в м’ясних кістках, на основі яких готується «м’ясне желе».
Які існують види холодця?
Холодець зі свинячих ніжок
Це найжирніший різновид м’ясної закуски, але якщо немає протипоказань по здоров’ю, вона може принести організму багато користі. У ньому міститься особливий різновид білка – міоглобін, який виступає в ролі “депо” для кисню. Корисно для роботи серцевого міокарда та м’язів.
Холодець з курки
Це дієтична страва – не така жирна, як холодець, приготований з червоного м’яса. У ньому найменше холестерину, але багато білка. Закуска добре і швидко засвоюється, відмінно втамовує голод.
Холодець з рульки
Частина стегенця, розташована між передпліччям і гомілкою тварини, кухарі називають рулькою. М’яса в ній небагато, тому що вона в основному складається з товстої шкірки, жиру та сполучної тканини. Але при правильному приготуванні холодець з неї виходить поживним та ситним.
Холодець із яловичини
У ньому більше заліза, ніж у холодці з птиці, тому він швидше та ефективніше піднімає гемоглобін. Через високий вміст вітаміну A холодець із яловичини часто рекомендують людям із проблемами зору. На відміну від схожої страви зі свинини, її можна їсти навіть при захворюваннях органів травної системи.
Холодець з індички
Ще один не дуже жирний різновид цієї закуски, яка сподобається людям на дієті та ведучим здоровий спосіб життя. У холодці на основі індички високий вміст білка, колагену, вітамінів групи B. Такий холодець часто вибирають спортсмени – він може допомогти наростити м’язову масу і при цьому не дасть поправитись.
Склад та калорійність холодця
Ці показники багато в чому залежать від використовуваного м’яса. Найкалорійніший холодець – зі свинини та рульки: 100 г готового продукту містить близько 350 ккал. У такій же порції холодця з індички – лише 80 ккал, а закуска з курки трохи поживніша – 120 ккал на стограмовий шматок.
Розглянемо докладніше склад холодця з прикладу страви з яловичини:
Калорійність на 100 г 209 ккал
Білки 26,6 г
Жири 9,9 г
Вуглеводи 3,7 г
Клітковина 1,2 г
Вітамін A 1200 мкг, що становить 133% добової норми
Вітамін B4 38,4 мг, що дорівнює 7,7% добової норми
Вітамін B9 9,4 мкг, що дорівнює 2,4% добової норми
Вітамін C 2,6 мг, що дорівнює 2,9% добової норми
Вітамін E 0,4 мг, що дорівнює 2,7% добової норми
Вітамін H 1,8 мкг, що дорівнює 3,6% добової норми
Калій 339,5 мг, що дорівнює 13,6% добової норми
Кальцій 31 мг, що дорівнює 3,1% добової норми
Магній 36,4 мг, що дорівнює 9,1% добової норми
Сірка 146,2 мг, що дорівнює 14,6% добової норми
Фосфор 261, 8 мг, що дорівнює 32,7% добової норми
Залізо 4,1 мг, що дорівнює 22,8% добової норми
Користь холодця
Головне місце у складі будь-якого різновиду холодця займає білок, життєво важливий для здоров’я людини. Відповідно до дієтичних рекомендацій, складених Institute of Medicine of the National Academies of Sciences, добова норма білка, що рекомендується, для дітей становить 19-34 г, для дівчат підліткового віку і жінок – 46 г, для юнаків підліткового віку – 52 г, а для чоловіків – 56 г.
Отже, холодець містить велику кількість вітамінів A, C, групи B, мінералів: заліза, цинку, калію, фосфору. А також ця страва – джерело колагену, глюкозаміну та еластину, які відповідають за еластичність сполучної тканини та шкіри. Є й позитивний вплив на імунітет: завдяки вітаміну A, що входить до складу, ця страва допомагає боротися з інфекціями та вірусами. Холодець також містить гліцин, який нормалізує роботу нервової системи та стимулює роботу головного мозку.
Компоненти, що входять до складу холодця, покращують роботу серцево-судинної та нервової систем, підвищують рівень гемоглобіну в крові, відновлює формулу крові, стимулюють роботу головного мозку, знижують психоемоційну напругу. Амінокислоти зміцнюють імунітет, завдяки чому організм стає більш стійким до застудних та вірусних захворювань. Вживання холодця з яловичини чи свинини дозволить зняти втому очей та покращити якість зору.
Користь холодця для чоловіків
Ця закуска корисна для зміцнення кісток та суглобів, хрящів та м’язів, тому її варто включити в меню тим, хто займається важкою фізичною працею або інтенсивно тренується. За рахунок вмісту амінокислоти лізин організм краще засвоює кальцій із продуктів харчування, а білок із холодця додатково стимулює ріст м’язової маси.
У складі цієї страви міститься колаген, який при попаданні в травний тракт розщеплюється до амінокислот. Підвищення концентрації амінокислот у крові сприяє нормалізації роботи зв’язково-суглобового апарату, знижуючи біль та покращуючи рухливість суглобів. Крім того, холодець рекомендується їсти при вживанні алкогольних напоїв. Бульйон обволікає стінки шлунка, уповільнюючи швидкість всмоктування спиртів. Також «м’ясне желе» нейтралізує негативну дію продукту розпаду алкоголю – ацетальдегіду, тому у людей, які використовують холодець як закуску, знижується ймовірність появи стану, що називається похміллям.
Користь холодця для жінок
Це частування може стати одним із джерел колагену — головного структурного елемента шкіри. Коли його концентрація в організмі недостатня, шкірні покриви втрачають еластичність і пружність, шкіра раніше покривається зморшками. Регулярне вживання продуктів та добавок з колагеном може продовжити молодість та здоров’я шкіри та освіжити її зовнішній вигляд. Про це свідчать і результати дослідження 2015 року, опублікованого в Journal of Cosmetic Dermatology.
Принести користь холодець може і жінкам у положенні. Він стимулює підвищення гемоглобіну, рівень якого під час вагітності часто знижується.
Користь холодця для дітей
Через високий вміст жиру та наявність спецій у рецептурі холодець не варто давати дітям до трирічного віку. Надалі слід вибирати нежирні різновиди страви: холодець із курки або індички. І стежте за тим, щоб дитина їла закуску в міру, краще тільки на свята. Частування сприятиме здоровому зростанню та зміцненню кісткової та м’язової маси, підвищить захисні функції організму.
Шкода холодця
Незважаючи на незаперечну користь холодця, ця страва характеризується підвищеним вмістом жирів та тваринного білка. При проблемах шлунково-кишкового тракту, камінні у нирках, подагрі – від вживання холодцю варто утриматися.
Страву не рекомендується вживати при подагрі, оскільки холодець перешкоджає виведенню сечової кислоти з організму. Також від холодця слід відмовитися при гастриті з підвищеною кислотністю, холециститі та захворюваннях жовчного міхура у зв’язку з тим, що продукт має високу калорійність. Людям із зайвою вагою, а також тим, хто страждає на ожиріння, необхідно вибирати дієтичні рецепти приготування холодця.