7 способів знезаразити стінки та ґрунт у теплиці

Щоб мати менше клопоту в теплиці при її підготовці до посадок, приділіть їй зараз більше свого часу. Весь сезон у теплиці росли не лише культурні рослини, а й «нахлібники» — патогенні мікро- та макроорганізми. Стійкі до знижених температур, ці організми накопичуються яйця, личинки, як на стінках самої теплиці, так і у верхньому ґрунтовому шарі.

Щоб позбутися їх від можливих проблем навесні, слід провести обробку ґрунту та стінок теплиці усередині та зовні. Навіть початківці городники можуть самостійно навести лад у своєму плівково-пластиковому господарстві та підготувати свої теплички до майбутнього сезону.

Способи знезаразити теплицю

З чого почати? А починати потрібно з очищення теплиці від рослинних залишків та супутніх матеріалів, які використовуються під час вирощування врожаю: шматки плівки, мотузок і т.п. Не варто складати все це всередині теплиці або біля неї, тому що. на них можуть залишатися збудники хвороб та шкідники. Рекомендується все винести та спалити.

Після виконаної роботи слідує цілий комплекс рекомендованих заходів:

  1. миття стінок теплиці дезінфікуючими розчинами;
  2. заміна ґрунту або глибоке перекопування ґрунту;
  3. проморожування ґрунту;
  4. обробка хімічними препаратами;
  5. промив біопрепаратами або трав’яними настоями;
  6. посів сидератів.
  7. пропарювання ґрунту (термічний метод);

Провівши осінню підготовку одним або декількома вказаними методами, ви забезпечите сприятливі умови для майбутнього врожаю. З настанням весни можна буде приступати до проведення посадкових робіт, витрачаючи набагато менше часу на підготовку.

Знезараження стін теплиці

Знезараження всіх внутрішніх стін, стелі теплиці та ґрунту, за умови, що ваші теплиці багаторічного використання. Якщо укривним матеріалом була поліетиленова однорічна плівка, її слід просто зняти. За наявності скляної або полікарбонатної теплиці потрібно приступити до знезараження теплиці.

Чим краще помити в теплиці зсередини

Мити стіни найзручніше губкою або м’якою щіткою, щоб уникнути пошкодження покривного матеріалу. Застосовують для миття або готові дезінфікуючі рідини або звичайні розчини, приготовані самостійно.

Розчини для миття стін теплиці:

  • розчин звичайної харчової соди (2 ст.л. розчиняють у відрі води);
  • мильно-оцтовий розчин: у 10 л води розчинити близько 100 г господарського мила (іноді застосовують дьогтьове) і додати не більше 1 ч.л. оцтової есенції;
  • звичайний мильний розчин використовують за умови відсутності явної інфекції під час використання теплиці.

теплиці

Після проведених мильних процедур обов’язково змийте всі мийні засоби. Бажано добре ще промити теплицю зверху.

Знезараження ґрунту в теплиці

Існує кілька найбільш відомих та доступних методів знезараження ґрунтового ґрунту.

1. Заміна ґрунту

Робити це рекомендується не рідше 1 разу на 4 роки. Для когось це буде доступним, а комусь надто складно. Все залежить від наявності фізичної робочої сили, тому що, на мій погляд, зробити це не так вже й легко, оскільки замінити слід не мало не багато, а шар близько 10 см глибиною. Прибраний ґрунт можна розмістити на відкритих городніх грядках. Заміщати зібраний ґрунт слід або з покупним, або заготовленим у новому місці.

2. Глибоке перекопування

При неможливості замінити ґрунт у теплиці найпростішим буде зробити глибоке перекопування і пересіявши землю через дрібне та середнє сито, вибираючи рослинні залишки, комах та їх личинки.

Шкідники і збудники хвороб, що накопичилися в грунтовому шарі, в пухкому грунті стануть більш доступними для впливу знезаражувальних хімічних препаратів, низьких температур при проморожуванні взимку або ж при ошпарюванні грунту окропом.

Після підготовки ґрунту можна внести органічні добрива.

3. Хімічний метод

Це найдоступніший з погляду трудомісткості, але більш витратний і вимагає дотримання особливих вимог та норм. Полягає даний метод у застосуванні хімпрепаратів, призначених для боротьби зі шкідливими патогенами.

Мідний купорос:

  • Найчастіше застосовується мідний купорос у концентрації 50 г на відро води.
  • При первинній обробці рекомендується застосовувати концентрованіший розчин, збільшивши норму купоросу в 2-5 разів.

Для більш швидкого та кращого ефекту нерідко до нього додають бордоську рідину або звичайне негашене вапно. Багато садівників використовують вже готові препарати, яких у магазинах достатньо: карбофос, карбатіон та ін. Головне тут – не перестаратися. Обов’язково захищайте себе та своїх близьких, особливо дітей, від шкідливого впливу хімічних рідин чи порошків. Розведіть препарат відповідно до інструкції, пролийте ґрунтовий ґрунт із лійки, після чого перекопайте.

Читайте нас на Google news!

4. Кріогенний метод

Можливо, найпростіший і найдоступніший. Полягає у проморожуванні низькими температурами зимою або ранньою весною, коли ще є мінусова температура. Взимку теплиці бажано залишити відкритими. Іноді виробники вказують на неможливість тривалого знаходження відкритих дверей і кватирок, щоб уникнути виникнення перепаду температур. Однак не можна цей процес пускати на самоплив, бо при різних несприятливих умовах: сильному вітрі, хуртовині, велика ймовірність перевертання конструкції.

Існує практика накидання снігу у теплиці із закритим верхом. Результат тут проявляється подвійний:

  • Великий шар снігу перешкоджатиме проморожуванню ґрунту та загибелі шкідливих патогенів.
  • Однак танення снігу навесні сприятиме зволоженню тепличного ґрунту корисною талою вологою, звільняючи від додаткових поливів.

5. Біологічний метод

Біопрепарати. Хорошою заміною хімічних препаратів можуть бути розчини природного походження, що призводять до оздоровлення ґрунту, посиленого розмноження корисної мікрофлори, що сприяє активному перегниванню рослинних залишків і збагаченню ґрунту гумусом. До таких можна віднести готові біологічні препарати: Фітоспорин, Байкал ЕМ – 1, Бактофіт, Триходермін та ін.

Незважаючи на більш високу вартість, застосовувати їх зручно з нанесенням меншої шкоди корисним мікроорганізмам. Ефективна дія даних препаратів за плюсових температур не нижче 10 °C.

Трав’яні настої. Досвідчені городники часто використовують як розчини, згубні для будь-якої шкідливої ґрунтової живності, так і настої фітонцидних рослин: чорнобривців, полину, часнику, календули, тютюну.

6. Посів сидератів

Для знезараження тепличного ґрунту, поліпшення його складу та структури восени вдаються до посіву сидератів.

Для посіву використовуються різні культури: гірчиця, соя, овес та ін.

Вирощування сидеральних культур веде до збагачення ґрунту азотом та очищення його від патогенної мікрофлори.

Після посіву сидеральних культур не можна проводити обробку хімпрепаратами та обкурювання сірчаними шашками!

7. Термічний метод

Полягає у промивці тепличного ґрунту гарячою водою.

Бажано попередньо провести його перекопування, для глибшого проникнення окропу.

Зазвичай промивають не менше 3-х разів, після чого все полите накривається плівкою для більш тривалого збереження підвищеної температури.

Метод простий, проте важко визначити, чого більше він приносить – користі чи шкоди. Адже під впливом високих температур відбувається практично повна загибель корисної мікрофлори. Думаємо, доречніший цей прийом на невеликих площах.

Читайте також: Коли краще висаджувати огірки на розсаду цього року: топ 5 порад.