Чим відрізняється петрушка від кінзи?

Ці пряні трави складно відрізнити на вигляд, так як відносяться до одного виду – селери. У кінзи більш витягнуті стебла, на кінцях яких росте бліде листя округлої форми зі слаборозсіченими краями. У петрушки листя більші, з гострими краями. Стебла коротші у петрушки, ніж у кінзи, але в них більше хлорофілу, через що у них більш насичений зелений колір. У червні на кущиках кінзи з’являються дрібні квіточки світло-рожевого кольору, у петрушки жовто-зеленого.

Відрізняється петрушка від кінзи також запахом

У кінзи він більш терпкий. Кінза є однорічною рослиною, петрушка – дворічною. У перший рік вона дає листя, на другий утворює клиноподібний коренеплід.

Але головна відмінність цих пряних трав полягає у хімічному складі. Обидві рослини – джерело вітамінів і корисних речовин. Зелень петрушки містить ефірні олії, жири, білки, вуглеводи, вітаміни А, Е, С, К, Н та групи В, а також безліч мінеральних компонентів. Зокрема, у її листі присутні калій, кальцій, магній, натрій, фосфат, цинк, мідь, марганець, селен та залізо.

Кінза багата каротином, вітамінами С, Р, К та групи В, а також антиоксидантами, що уповільнюють руйнівні процеси на клітинному рівні, солями калію, заліза, які забезпечують водно-сольовий баланс в організмі людини.

Петрушка має на організм сильну сечогінну дію, також її корисно вживати для профілактики хвороб зору та ясен. Мінерали, що присутні в ній, необхідні для нормальної роботи серця, харчові волокна допомагають травленню.

Кінза допомагає в загоєнні ран, боротьбі з гнійниками, ефективна в лікуванні інфекцій ротової порожнини, корисна гіпертонікам і діабетикам – зміцнює стінки судин, знижує рівень цукру в крові та виводить холестерин. Як і петрушка, вона має сечогінну дію, при анемії піднімає рівень заліза до норми, фосфор, що міститься в ній, покращує зір. Достатньо пожувати кілька листочків, і пройде нудота. Через високий вміст природних антибіотиків петрушка застосовується для лікування гастриту, використовується для створення препаратів проти хвороб очей – глаукоми, кератиту, кон’юнктивіту. Корисна вона і для тих, хто не хоче старіти, допомагає підтримувати шкіру в хорошому стані, роблячи її пружною.

Протипоказання

Але є протипоказання щодо застосування цих трав. Не рекомендується вживати петрушку при захворюваннях жовчного та сечового міхурів, нирок, при зниженому артеріальному тиску.

Кінза згущує кров, тому слід утриматися від її вживання, хто переніс інфаркт.

А тепер поговоримо про особливість вирощування цих культур

Кінза відноситься до світлолюбних культур, садити її треба на добре освітленій грядці ранньою весною. Насіння закладається на глибину 1,5 см на відстані 10 сантиметрів. При тіснішій сівбі треба проріджувати сходи.

Петрушку можна сіяти і пізньої осені, і на весні. На відміну від кінзи, вона є морозостійкою, витримує температуру до мінус 10 градусів. Глибина загортання її насіння – 2 см. Вони сходять не раніше, ніж за два тижні, тому навесні краще прикрити грядку плівкою для прискорення проростання.

У посушливе літо не треба забувати про регулярне поливання, видалення бур’янів і розпушування міжрядь на цих грядках.

Читайте також: Як посадити і виростити хурму з кісточки в домашніх умовах.