Епідеміолог розповів, що відбувається з організмом через годину, рік та 10 років після відмови від куріння — ви будете шоковані

Куріння негативно позначається на роботі легень і серцево-судинної системи, але відразу після відмови від згубної звички в організмі починаються процеси відновлення.

Лікарі можуть пояснити, що відбувається з організмом через 20 хвилин, годину, рік та 10 років після відмови від вживання нікотину, посилаючись на дослідження.

«Відмова від куріння позитивно впливає на роботу внутрішніх органів і систем у будь-який момент, і навіть короткий період без куріння може призвести до поліпшення здоров’я. Однак процес відновлення організму може зайняти багато часу і залежно від ступеня пошкодження організму, іноді потрібні роки для відновлення повного здоров’я», — пояснює лікар медико-профілактичного напряму Леонід Буличов.

Нікотин досить швидко формує залежність, особливо у молодому віці. І ось уже за добу викурюється 1-2 пачки, і курець не завжди замислюється про наслідки. Шкідлива звичка провокує розвиток коронарної хвороби та хронічного бронхіту. Тютюн стає винуватцем розвитку раку легенів більш ніж на 90%. Нікотин, який міститься в сигаретах, у кілька разів токсичніший, ніж миш’як.

Що відбувається в організмі при відмові куріння?

Після припинення вживання нікотину організм починає проходити через низку змін у різні проміжки часу. Ось що може статися з ним через 20 хвилин, годину, рік та 10 років після відмови від куріння:

Через 20 хвилин після відмови від куріння – рівень кисню в крові підвищується і покращується кровообіг в організмі. Відбуваються перші позитивні зміни – серце починає битися повільніше, а тиск знижується.

Через годину – кількість оксиду вуглецю в крові зменшується, а рівень кисню продовжує підвищуватися. Дослідження 2016 року, проведені в Університеті Джонса Хопкінса, коли учасники відмовилися від куріння на 12 годин, показали, що їхня якість дихання значно покращилася, а швидкість дихальних рухів скоротилася.

Через рік – значно скорочується ризик розвитку інсульту та інфаркту міокарда, а також знижується ймовірність захворіти на рак легень. Національний інститут раку США опублікував результати досліджень, які підтверджують, що ризик розвитку раку легень у колишніх курців стає нижчим на 50% порівняно з активними курцями. Через 12 місяців після відмови від вживання нікотину більш ніж 2 рази знижується можливість виникнення інсульту.

Через 10 років — ракові захворювання легень виникають набагато частіше, ніж у некурців. Згідно з дослідженням 2017 року, проведеним в Університеті Оксфорда, у колишніх курців ризик розвитку ХОЗЛ знижується на 40-50% після відмови від куріння на понад десять років.

Які ще позитивні зміни відбудуться в організмі?

Людина відчує загострення чутливості смакових та нюхових рецепторів, роботу яких притупляв нікотин. Пройде головний біль, нормалізується діяльність шлунково-кишкового тракту. Поліпшиться якість шкіри, і повернеться здоровий колір обличчя. Адже нікотин викликає спазм судин та зневоднення клітин і як результат – рання поява зморшок. Зникне жовтий наліт із зубів, дихання стане свіжішим, а нігті на руках повернуть свій первісний колір.

Як видно, користь відмови від куріння можна відчути протягом півгодини. Але найзначніші зміни відбуваються більш тривалому часовому інтервалі. Через 12 місяців і більше після відмови від вживання нікотину ризик розвитку багатьох небезпечних захворювань суттєво знижується, тому важливо пам’ятати, що рішення кинути палити – важливий крок у бік покращення свого здоров’я.