17 березня – день пам’яті преподобного Герасима Йорданського

17 березня греко-католики і православні вшановують Герасима Йорданського. Багато хто знає цього святого завдяки його зображенню на іконі разом із левом. Старець Герасим відомий не лише своїми пустельними подвигами, а й тим, як допоміг пораненому леву в пустелі. Це зворушлива історія, згідно з якою якось святий Герасим ішов пустелею і зустрів лева.

Лев був поранений – скалка потрапила в лапу звіра і рана гноилася. Преподобний вийняв скалку з лапи лева, рану очистив від гною і перев’язав. Звір не втік, а залишився з пустельником і з того часу ходив за ним всюди. Після цього сталася ще одна історія зі левом, якого, до речі, старець назвав Йордан. Одного разу араби вкрали осла, який возив воду для пустельників, а святий Герасим вирішив, що його з’їв лев, і наказав леву виконувати роботу осла. Лев почав возити воду на собі. Минув час, і осел знайшовся: арабський караван проходив повз монастир, лев впізнав осла, схопив його за вуздечку і привів до обителі. Лев жив у монастирі аж до смерті старця і помер, не переживши розлуки з ним.

Сучасній людині важко віриться в історію про святого Герасима і лева. Така історія (як і багато інших історії про взаємини з навколишнім світом святих) знаходиться поза нашим досвідом. Але це не доводить, що житійні сюжети вигадані. Насправді ці історії описують стан святості, якого може досягти людина, і дають нам можливість поглянути на справжнє місце людини в навколишньому творінні.

У святому Герасимі немає сентиментальності чи надмірної чутливості до лева. Немає в ньому і роздратування і злості до дикого звіра, що провинився. У святому бачиться панування чи влада людини над творінням, але це влада любові. Це те панування, до якого людина і була покликана від початку свого створення. Таку владу, засновану на любові, і відчуває, незрозумілим для нас образом, тварина і слухається її. Тому для сучасної людини історія про святого Герасима Йорданського — це приклад розумного, дбайливого та відповідального ставлення не лише до тварин, а й до всього природного творіння.

Преподобний Герасим Йорданський, моли Бога за нас, щоб ми відновили в собі божественний образ і стали розумними наставниками для інших творінь!

Що не варто робити 17 березня

  • Не варто цього дня проводити будь-які медичні операції, але якщо є критична необхідність обов’якого зробіть операцію. Господь зрозуміє;
  • Краще не здійснювати дороговартісні покупки — вони не принесуть щастя;
  • Викиньте з дому поламані чи старі речі;
  • Щиро помоліться Господу перед сном.

Раніше ми писали: Які продукти категорично не можна їсти у Великий піст.