“І годує, і лікує”: що відомо про цілющі властивості картоплі

Що є цілющого у картоплі та як вона може лікувати? Детальніше ми розповімо у нашій статті.

Картопля – найуживаніший після хліба продукт. Він не лише постачає нашому організму необхідні поживні речовини, а й лікує. Вчені стверджують, що крім великого вмісту вуглеводів, фосфору, калію та вітаміну С картопля має унікальну клітковину, яка не дратує слизову оболонку шлунка, передає “Це моя Україна“.

Крохмаль, що міститься в бульбах, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, а калій допомагає виводити зайву вологу з організму, знімає набряки. Тому варена та запечена картопля корисна людям з нирковими та серцевими захворюваннями.

Молода картопля багата аскорбіновою та фолієвою кислотами, а також магнієм. Усі амінокислоти в ньому збалансовані та легко засвоюються організмом.

Але цінні не лише бульби, а й паростки із суцвіттями. Наприклад, настойка з паростків покращує зір. Готується вона так: одну столову ложку залити склянкою води та дати настоятися. Приймати по одній чайній ложці три десь у день.

А настойка з квіток картоплі знижує артеріальний тиск. Як лікувальний засіб картопля в будь-якому вигляді приймається за 30 хвилин до їжі.

Найчастіше з метою оздоровлення картоплю використовують у сирому вигляді

При опіках, фурункульозі, гнійниках та екземі допомагають компреси з тертих сирих бульб. Для більш ефективного лікування рекомендується додавати в натерту масу трохи оливкової олії. Суміш допомагає також при лікуванні артриту та запалення суглобів.

Допомагає позбавлятися кашлю такий відвар: середнього розміру картоплину, цибулину і яблуко потрібно залити 2 склянками води і варити на слабкому вогні до тих пір, поки обсяг вмісту не зменшиться наполовину. Потім приймати по одній столовій ложці три рази у день.

Читайте нас тепер і на Google news.

Унікальною лікувальну властивістю має картопляний сік. З його допомогою лікують гастрит шлунка з підвищеною кислотністю, виразки шлунка та 12-палої кишки. Доза завжди однакова – по півсклянки за півгодини до їжі. При виразкових захворюваннях рекомендується після прийому порції соку годину полежати і потім поїсти.

Народна медицина рекомендує при лікуванні виразкової хвороби шлунка, 12-палої кишки та гастриту додавати у свіжоприготовлений сік додавати меду – 1 столову ложку на півсклянки рідини. Курси лікування органів шлункового тракту – 10 днів. Потім треба зробити 10-денний перепочинок і повторити курс.

Картопляний сік має протимікробну, сечогінну, болезаспокійливу, ранозагоювальну, спазмолітичну, загальнозміцнюючу дію і легку проносну. Він нормалізує рівень гемоглобіну в крові, знижує артеріальний тиск та виводить шлаки з організму. Але пити потрібно лише свіжоприготовлений сік.

Помірно слід вживати картоплю людям, які страждають на ожиріння і цукровий діабет.

Використовувати позеленілі бульби в будь-якому вигляді ні в якому разі не можна.

Важливо! Перед початком «картопляного» лікування слід проконсультуватися з лікарем.

Раніше ми писали: Коли краще висаджувати огірки на розсаду цього року: топ 5 порад.