Як підгодувати кімнатні квіти цукром: правила внесення, користь, приготування

Підгодівля цукром підійде для багатьох кімнатних рослин. Особливо в осінньо-зимовий період для тих рослин, які цілий рік відчувають нестачу сонячного світла, стоять у темній кімнаті, в холі або просто в тому місці, де не буває сонячного світла. Таке підживлення можна застосовувати цілий рік!

Земля в горщику виснажується вже третій місяць після посадки чи після пересадки на новий субстрат. Всі квітучі рослини, особливо коли йде активне зростання, потребують більш частих підживлень. Продається безліч варіантів добрив. Вони коштують грошей, часом чималих. Пропонуємо розглянути варіант підживлення квітів цукром.

Багато досвідчених квітникарів, особливо старого загартування, знають про цей секретний інгредієнт з використанням цукру. У цій статті ви дізнаєтеся все про підживлення цукром. Спробувавши її одного разу, думаю, періодично балуватимете своїх улюбленців солодким коктейлем.

Для чого потрібний полив квітів цукром

Підгодовувати цукром стали настільки давно, що ніхто вже не пам’ятає, хто це вигадав. Наші пращури передавали знання з вуст в уста. Так і до нас дійшов цей рецепт. У ХХ столітті вчені експериментально довели, що натуральний цукровий сироп покращує зростання рослин та компенсує нестачу ультрафіолету.

Взимку кімнатні квіти особливо потребують додаткового харчування. Саме в цей час особливо актуальне таке підживлення. Без сонячного світла рослин уповільнюється процес фотосинтезу. Вони сповільнюються у рості і починають активно користуватися поживними речовинами, якими запаслися раніше. Насамперед вони витрачають запаси глюкози. Саме тому вони з такою вдячністю реагують на таке добриво.

Рослини, у яких немає нестачі глюкози, менш схильні до захворювань. Навесні відразу ж починають посилено рости і нарощують міцні пагони.

Читайте також: Чим відрізняється петрушка від кінзи?

Про біохімічні процеси

З уроків хімії нам знайомо, що цукор поділяється на глюкозу та фруктозу. Глюкоза вкрай потрібна всім рослинам для життєдіяльності. З її допомогою утворюються органічні матеріали: крохмаль, різні білки, нуклеїнова кислота, ліпіди, целюлоза.

Якщо рослина відчуває нестачу в глюкозі, вона втрачає здатність вбирати корисні мікроелементи, що знаходяться в грунті. Щоб глюкоза максимально засвоїлася рослиною, необхідна наявність у ґрунті вуглекислого газу. При підживленні цукром потрібно додавати трохи ЕМ-препарату. Він спровокує розкладання органіки у ґрунті. При підживленні цукром важливо додавати мікробіологічні добрива. При розкладанні органіки утворюватиметься вуглекислий газ, який сприятиме засвоєнню глюкози. Якщо цього не робити, то «солодка вода» може спровокувати появу грибкових захворювань, гнилі, плісняви і своїм солодким запахом залучатиме комах-шкідників.

Існує і народний спосіб одержання вуглекислого газу у ґрунті. У солодкий розчин додається трохи сухих дріжджів.

На літр відстояної води потрібно взяти 1 ч. ложку цукру та 1 грам дріжджів. Отриманий розчин витрачаємо так: на 1 кг землі беремо 100 мл.

Подібне підживлення рекомендується проводити 1 раз на кожен сезон року. Тобто протягом року 4 разу.

Правила використання підживлення:

  1. Перше підживлення проводимо не раніше ніж через два місяці після оновлення ґрунту;
  2. Перед тим як підгодувати квіти цукром, добре зволожуємо ґрунт у горщику;
  3. Ослаблені рослини поливаємо розбавленим добривом. Концентрацію зменшуємо вдвічі.

Для яких квітів підходить підживлення цукром у домашніх умовах

«Цукрові добрива» люблять усі рослини. Це давно доведено досвідченими садівниками. Нині нам набагато простіше жити, не треба щось винаходити, все давно відомо. Просто слідуємо відпрацьованим інструкціям і отримуємо свідомо добрий результат.

На солодке підживлення кожна рослина реагуватиме по-своєму. Особливо цукор люблять кактуси, фікуси, троянди та сукуленти. Але не варто захоплюватися, все має бути в міру! Великі рослини, пальми, драцени теж дуже добре відгукуються на подібну підгодівлю.

цукром

Пропорції при підживленні квітів цукром

Відомо два варіанти приготування підживлення із цукру.

Використовується цукровий пісок:

  • Спочатку легенько розпушуємо поверхню землі, щоб підживлення відразу проникло на максимальну глибину;
  • Цукор розсипаєте на поверхню ґрунту. На горщик невеликого розміру беремо 1 чайну ложку цукру;
  • Потім рясно поливаємо відстояною водою кімнатної температури.

Робимо солодкий напій:

  • У півлітрі води розводимо одну столову ложку цукру;
  • Ретельно перемішуємо до розчинення;
  • Потім поливаємо рослини.

Найкращим вважається варіант із розчиненим цукром, коли глюкоза безпосередньо потрапляє до коріння.

Коли вносити підживлення із цукру для кімнатних квітів

Тут думки квітникарів та вчених розділилися. Одні вважають, що потрібно підгодовувати майже щотижня, а інші дотримуються думки, що одного разу на 1–2 місяці буде достатньо. Ми радимо підгодовувати квіти цукром 1 раз на 1,5–2 місяці. Чергують різні види підживлення, тому що надмірно «підсолоджена» земля до добра не доведе.

Кожен квітникар сам повинен вирішити, з якою періодичністю він буде вносити це підживлення.

Коли потрібно застосовувати солодке підживлення:

  • у рослини сповільнилося зростання;
  • рослина витяглася, листочки стали ламкими;
  • листя жовтіє, починає сохнути та опадати;
  • довго немає цвітіння.

Одноразове внесення такого підживлення дасть короткостроковий результат. Заведіть собі окремий зошит або блокнот, куди ви записуватимете час і частоту своїх підживлень. Це дозволить систематизувати цей процес та більш ефективно проводити догляд та профілактичні процедури.

Наші найопертивніші новини тепер на Google news.