Коли садити розсаду у 2023 році

Дачники та садівники Українизнають: з нашим кліматом краще підстрахуватися. Тому розповідаємо, коли садити розсаду у 2023 році.

Через розсаду вирощують багато овочів із тривалим періодом дозрівання врожаю. Серед них томати, перці, баклажани, корінь селери. Через розсаду вирощують і капусту, щоб одержати врожай раніше.

Терміни посіву насіння овочів на розсаду: Баклажани

Насіння баклажанів корисно заздалегідь обробити Епіном-екстра. І вже тоді пророщені зерна (для цього їх потрібно потримати у вологій тканині пару днів у теплому місці, наприклад на батареї) закладають у зволожений субстрат приблизно на глибину 1 см.

Горщики корисно накрити плівкою або склом. Баклажани люблять тепло, тому пророщувати їх потрібно за температури від 25 – 30 °С. Насіння зазвичай сходить на через 7 – 14 днів.

Розсаду

Перці

Їх насіння також можна обробити Епіном-екстра, проростити і висадити в ящики приблизно на глибину 0,5 см. Сходять вони довго, від 2 до 3 тижнів. І вимогливі до температури. Так само, як і баклажанам, їм потрібне тепло – 25 – 30 °С.

Коли сіяти: з 20 лютого до 5 березня.

розсаду

Томати

Досвідчені городники підготовлюють грунт для помідорів ще з осені. Для цього потрібно змішати торф з піском, чорнеземом, перегноєм і чорнозем  у пропорціях (1:1:3:3). Проте це не являється проблемою на сьогодні, адже вже готовий грунт для россади можна купити.

Насіння можна не пророщувати, але обробити корисно замочити в Епін-екстра. Закладають їх у землю на глибину 1 см. Грунт повинен бути добре зволожений. Після посіву добре обприскуйте верхній шар водою із пульверизатора. Тримайте ящики з насінням у теплому місці, зверху їх можна прикрити плівкою. Перші сходи з’являться через 7 днів.

Коли сіяти: з 15 березня до 5 квітня.

розсаду
Фото: pixabay.com

Огірки

Зазвичай огірки вирощують без розсади – насіння можна відразу посіяти у відкритий ґрунт наприкінці травня. Але якщо хочете отримати врожай раніше, тоді можна заморочитися з розсадою. Фахівці радять попередньо замочити насіння, щоб воно набрякло, а потім загартувати – витримати 2 – 3 дні в холодильнику або в снігу – це підвищує стійкість рослин до несприятливих погодних умов у відкритому грунті та збільшує кількість жіночих квіток, а значить, і врожайність. (Читайте також, Коли краще висаджувати огірки на розсаду цього року: топ 5 порад).

Коли сіяти: з 20 по 30 березня – для теплиць, з 10 по 20 квітня – для висадки у відкритий ґрунт.

розсаду
Фото: pixabay.com

Капуста

Всі види капусти – холодостійкі рослини, вони без проблем витримують навіть суттєві весняні заморозки. Наприклад, паростки білокачанної капусти переносять короткочасне зниження температури до -5 ° С. Тому наприкінці квітня чи на початку травня насіння можна посіяти відразу на грядки. Але якщо є бажання отримати врожай раніше за термін, тоді можна виростити капусту через розсаду.

Коли сіяти: ранні білокачанні сорти капусти – з 10 до 20 березня, броколі та цвітну – з 20 по 30 березня.
розсаду
Фото: pixabay.com

Корінь селери

Селера теж має великий вегетаційний період. Розсада має побути вдома приблизно 70 днів, висаджують її на грядки наприкінці травня.

Коли сіяти: з 20 лютого до 1 березня.

розсаду
Фото: pixabay.com

У що садити розсаду

Грунт. У принципі немає значення. В ідеалі, звичайно, родючий шар хорошої садової або городньої землі. Але, як каже наш постійний експерт, садівник Андрій Тимур, якщо восени полінувалися набрати для розсади садової землі, можна купити будь-який ґрунт у садових центрах. Він вже підготовлений, оптимально оброблений, склад, як правило, збалансований за мінеральними органічними добривами.

Ємності для висадки розсади. Які ємності брати теж не має великого значення. Зараз у багатьох магазинах, навіть продуктових супермаркетах, відкриваються відділи садівників, де продають торф’яні горщики або таблетки для розсади. Розсаду з них потім дуже зручно одразу з горщиком висаджувати у землю.

semena na rassadu 3

Підійдуть також спеціальні горщики, пластикові стаканчики об’ємом 0,2 л і 0,5 л, пластикові контейнери, цебра з-під майонезу тощо.

Чи треба пікірувати розсаду

Суперечки із цього приводу ведуться рік у рік. Є безліч «за» та «проти» пікірування. Але, на жаль, недосвідчені садівники плутають пікірування з пересадкою. \На перший погляд, різниця не велика, однак суттєва.

Більшість садівників схиляться до думки, що пікірування – надто клопітка справа, яка не дає відчутних результатів навіть у томатів. Так що можна не морочитися – навіщо вам зайва робота?