Спалах праворуч: 6 прийомів, які допоможуть керувати гнівом і не зриватися на близьких

Сьогодні як ніколи важливо досягнути душевної рівноваги. І ось найдієвіші способи, які допоможуть вам перебувати в гармонії з собою та навколишнім світом.

Спільне та сімейне життя неможливе без суперечок та розбіжностей. Але іноді їх стає надто багато, особливо в умовах постійного стресу від зовнішніх факторів: начальник незадоволений вашою роботою, колеги плетуть інтриги, у громадському транспорті нагрубили, війна в країні.

Якщо день повний таких неприємних дрібниць, до вечора є ризик, що ваших близьких людей засліпить спалах вашого ж гніву. Як навчитися керувати своїми емоціями та нівелювати скандали з близькими та колегами, поки вони не призвели до серйозних наслідків?

1. Переривчик невеликий

Чи відчуваєте ви, що годинник Судного дня у вас у голові почав зворотній відлік? Зробіть паузу. Відступіть. У прямому значенні зробіть крок назад від джерела роздратування. Якщо це можливо, вирушайте на невелику прогулянку. (Читайте також, Як не треба сваритися з підлітком: 5 порад).

Тільки не прокручуйте в голові стресову ситуацію знову і знову, а краще зосередьтеся на тому, що відбувається навколо вас: повз пройшла смугаста кішка, у вітрині магазину новий манекен у смішній шапці, з кав’ярні смачно пахне свіжою випічкою… Всі ці нехитрі дії активізують лобову кору головного мозку, і це погасить негативні емоції та дозволить вам прийняти неупереджене рішення.

2. Запис у щоденнику

Злитесь на когось? Висловіть все, що накипіло на душі, без купюр! Але не в обличчя кривднику, а письмово, у себе в щоденнику, неважливо у паперовому чи нотатках смартфона. Після того, як закінчите, обов’язково перечитайте та спробуйте зрозуміти, які саме почуття ви відчуваєте і чому.

Що стоїть за гнівом: приниження? Ревнощі? Несправедливість? Надсилати листа адресату не потрібно, краще знищіть його. Ця практика дозволить структурувати свої думки, навчитися краще розуміти власні почуття та боротися зі стресом.

гнівом

3. Дихайте глибше!

Цей спосіб здається надто простим, але він ефективний. Якщо агресія вже клекоче в горлі і ви відчуваєте, що втрачаєте над собою контроль, спробуйте керувати диханням.

Одним із найкращих способів є дихання на рахунок десять – рахуємо про себе до п’яти і повільно вдихаємо, а потім, на рахунок п’ять видихаємо ривками. За цей час ви зможете зібратись і взяти себе в руки, визначити причину гніву і навіть намітити план подальших дій.

гнівом

4. Я – перша літера в алфавіті

Багато психологів відзначають дієвість «я-висловлювань» у різних ситуаціях. У тому числі й у моменти стресу. Опишіть те, що відбувається через ті емоції, які відчуваєте в даний момент, не переходячи на особистість того, хто став джерелом вашої агресії.

Погодьтеся, «Я дуже засмучена, що ти знову забув забрати дитину з садка» замість «Чому у всіх чоловіки нормальні люди, а мені дісталося казна що!» звучить не як початок великої сварки, а як предмет для обговорення та пошуку спільних рішень. Цей спосіб, безперечно, вимагає тренування, але пам’ятайте, що з кожним разом «я-висловлювання» будуть виходити все краще і краще і не засмучуйтесь, якщо з першого разу вийде щось на кшталт «я засмучена, що ти такий козел».

Гнівом

5. У здоровому тілі здоровий дух

Важливим фактором є ваш емоційний стан. Якщо ви втомилися або засмучені, найменший подразник здатний вивести з себе. Зміцнити власне фізичне та моральне здоров’я можна за допомогою різних спеціально розроблених для цієї мети комплексів.

Одним з найцікавіших варіантів може стати постійне зайняття спортом, або виконання певних вправ. Не обо’язково відразу починати з важких атлетичних вправ, привчіть селе робити елементарні навант аження на м’язи вагою власного тіла.

Також модна спробувати поприймати вітаміни, оскільки після зими у вас може бути авітаміноз. Однак пам’ятайте, шо цього не слід робити самостійно, а лише після консультації з вашим лікарем.

6. Стоп-слово.

Цей спосіб спрацює тільки в найближчому колі людей. Разом з членами сім’ї або найближчими друзями придумайте стоп-слово, що означає, що ви (або ваш співрозмовник) не володієте собою і в загальних інтересах зробити паузу в суперечці, щоб він не переріс у скандал. Важливо неухильно дотримуватися цього правила у всіх випадках.

Навіть якщо ви самі злі, як сотня вовків, якщо чуєте «фіолетові шкарпетки в горошок», то відразу перестаєте лаятись, чого б вам це не вартувало. Зрозуміло, важливо, щоб усі розуміли, що стоп-слово можна використовувати лише у найкритичніших ситуаціях, а не завжди, коли хочеться уникнути неприємної розмови, наприклад, про те, чому посуд знову не помито або хто знову зранку зайняв ванну на 40 хвилин.