Причини появи лупи та як з нею боротися

Причин появили лупи може бути декілька, тому потрібно впершу чергу дізнатися від чого у вас лупа.

Ти ретельно стежиш за станом свого волосся, проте загальну картину псує лупа, яка ніяк не піддається впливу повсякденного догляду? Швидше за все, налагодити ситуацію можуть лише спеціальні засоби, а також тимчасова відмова від регулярних укладок. Усі важливі подробиці у нашій статті, інформує “Це моя Україна“.

Що викликає лупу

Лупа – це захворювання, пов’язане з активним розростанням клітин епідермісу, що призводить до відшарування рогового шару з дрібними частинками. Це захворювання може розвиватись як на сухій шкірі, так і на себорейній. Одна з причин його появи – порушення природної ph шкіри, через що відбувається зростання грибка Malassezia furfur на голові.

Ці мікроорганізми подразнюють шкіру та стимулюють поділ клітин. Лупа дуже часто є наслідком неналежного догляду, а типовими помилками є:

  • занадто часто і рясне використання засобів для укладання та фарбування;
  • використання невідповідного шампуню;
  • недостатнє змивання кондиціонерів;
  • перегрів шкіри феном, електричними бігудями та іншими приладами теплової дії;
  • використання надто гарячої води під час миття голови.

Лупа також може бути викликана перебуванням у сухих, надмірно опалюваних приміщеннях. Його симптоми можуть посилюватися стресом, а також споживанням вуглеводів та насичених жирів у великій кількості.

Роль андрогенів також проявляється в утворенні цього захворювання. Вони прискорюють роботу сальних залоз, що може призвести до розвитку лупи. Тому, перш ніж розпочати цю боротьбу, бажано, щоб ти перевірила стан гормонів.

лупи

Як позбутися лупи

Перший крок до звільнення від лупи – це зрозуміти, що спровокувало її появу в тебе. Для цього, як було сказано раніше, ти можеш перевірити стан гормонів, а також сухість повітря в квартирі. Ще поспостерігай за впливом шампунів та інших засобів на стан шкіри. Можливо, нещодавно ти почала використовувати щось нове? Засіб може не підходити тобі.

Якщо в тебе жирна шкіра голови, а лупа набуває жовтого відтінку, це вже не дуже добре. Треба якнайшвидше купити хороший засіб і зайнятися лікуванням. Тому що це ознаки розвитку у великій кількості грибка, про який було згадано вище.

В ідеалі треба знайти шампунь з властивостями, що відлущують, а також з речовинами, що зменшують розмноження бактерій на голові. Завдяки цьому він незабаром ефективно видалить надлишки епідермісу та відновить належну мікрофлору шкіри.

Однак, якщо шкіра голови сильно суха, ти часто буваєш у перегрітих приміщеннях або зловживаєш нагрівальними приладами, насамперед потрібно подумати про зволоження шкіри. Тому, крім використання спеціального шампуню, який дозволить видалити надлишок епідермісу, що відшарувався, після миття використовуй незмивний зволожуючий засіб для шкіри, наприклад лосьйон або спеціальні ампули.

Дуже важливо, щоб у період лікування ти загалом приділяла своєму організму трохи більше уваги, ніж зазвичай. Постарайся мінімізувати або позбутися шкідливих звичок, почни краще харчуватися та спати. Це позначиться як на стані шкіри, а й у цілому зовнішньому вигляді.

Про всяк випадок обов’язково сходи до дерматолога, щоб виключити низку інших захворювань, які зовні нагадують лупу. До них відноситься псоріаз, дерматит та деякі інші.

Як вибрати засіб від лупи

Препарат від лупи має відповідати кільком вимогам. Насамперед, він повинен містити компоненти, що обмежують зростання бактерій та грибків. До таких відносяться тимол та піроктон оламін. Також позитивний вплив мають кератолітичні речовини, що дозволяють видалити ороговілий епідерміс, і зволожити шкіру.

лупи

Неочевидні причини появи лупи

Іноді причина появи себорейного дерматиту або лупи у жінок криється не в тому, що ти часто миєш голову непридатним шампунем.

Лупа виникає дітей, підлітків, і навіть у чоловіків, які взагалі не користуються стайлінговими засобами. Викликає цей стан надто суха чи жирна шкіра голови, грибкова інфекція.

Пам’ятай, що себорея в людини не просто так. Проблема буває значно серйознішою, ніж здається, провокують її серйозні захворювання:

  1. спадковий фактор (хтось із твоїх найближчих родичів теж страждає на хронічний грибок шкіри голови);
  2. сальні залози працюють надто інтенсивно;
  3. порушення роботи нервової системи;
  4. життя у постійному стресі, емоційні переживання, вигоряння;
  5. порушення роботи травного тракту (наприклад, недостатнє/підвищене виділення ферментів, проблеми з мікрофлорою кишечника);
  6. неповноцінне, неправильне харчування, нестача вітамінів та мікроелементів (заліза);
  7. гормональний збій (часто буває у підлітковому віці);
  8. захворювання на цукровий діабет та ін.

Лупа також загострюється в зимовий період.

Якщо в тебе пластівці лупи, яких ти ніяк не можеш позбутися, звернися до лікаря (трихолог, дерматолог, терапевт), дотримуйся рекомендацій, здай необхідні аналізи і переконайся, що твій організм працює нормально.

Лупа – це грибкове захворювання, патологія, якого потребує лікування. Пам’ятай, що жодні медичні препарати не можна призначати собі самостійно, підбирати їх та виписувати в індивідуальному порядку повинен лікар. Зустрічаються різні види лупи, без спеціальних знань та досвіду вибір лікування буде неправильним. Не варто ризикувати своїм здоров’ям, скористайся порадами фахівця.

Домашні засоби від лупи

Для боротьби з симптомами себорейного дерматиту та повного позбавлення від нього можна використовувати підручні та народні засоби в домашніх умовах, які найчастіше видаляють лупу не менш ефективно, ніж магазинні.

Цибулева маска

Не дивлячись на деякий приємний запах, цибуля вважається відмінним засобом від лупи та входить до складу різних лікувальних шампунів. Цибуля допоможе зміцнити волосяні цибулини, запобігти випаданню волосся, надати їм гарного блиску і здорового вигляду.

На дрібній тертці натріть одну велику цибулину (попередньо потрібно прибрати з неї шкірку). У цю кашку додай кілька крапель касторової олії та пару столових ложок горілки.

Суміш, що вийшла, втирай в епідерміс масажними рухами. Укутай голову за допомогою банного рушника і залиш цибульну маску на волоссі. Процес витримки її триває годину.

Ретельно змийте її залишки водою, помийте голову шампунем. Бажано, щоб шампунь був лікувальним та містив цинк у складі, це допоможе додатково боротися з лупою.

Лимонно-оливкова суміш

Допомагає очистити волосисту частину голови від зайвого сала, перешкоджає появі лупи та лущення.

Візьми чотири столові ложки косметичної оливкової олії, змішай його зі столовою ложкою свіжого лимонного соку.

Суміш втирай у шкіру голови, витримай не менше години, а потім вимий голову звичайним способом.

Компрес із жимолості

Якщо на плечах та одязі постійно з’являються лусочки епідермісу, і ти відчуваєш дискомфорт, то спробуй усунути це явище за допомогою жимолості.

Візьми ягоди та листя жимолості, залий склянкою окропу та постав на вогонь хвилин на 15. Безперервно помішуй відвар. Потім проціди рідину і дай їй охолонути.

Нанесення на волосся відбувається в кілька етапів, це – головне правило, тільки так частинки засобу потраплять у глибокі шари волосся. Найзручніше робити це за допомогою пульверизатора. Як тільки волосся стає сухим, знову змочуйте їх відваром з жимолості, і так 3-4 рази. Засіб є гарною профілактикою від лупи.

Читайте також: Види тарілок для сервірування столу: як не помилитися.