Таємниця користі соку каланхое: рослина, здатна залікувати рани

На карті, може, і немає більше білих плям: усе давно вивчено. Однак щодо багатства флори та фауни нашої планети такого сказати не можна. Ось, наприклад, сік каланхое всім відомо, що він дуже корисний, але до кінця в його таємницю, вчені ще не проникли. Що ж відомо на зараз?

Лабораторні дослідження підтвердили – у соку каланхое міститься безліч корисних речовин, які можуть відкрити широкі горизонти застосування.

Сік каланхое або користь чудо-рослини

Не можна сказати, що сік каланхое був відомий як лікувальний до ХХ століття. Звичайно, ні. Але знання про нього мали не науковий, а народний характер. (Читайте також, “І годує, і лікує”: що відомо про цілющі властивості картоплі). Зрозуміло, сумнівів не викликало, що сік може приносити користь, але вченим треба було знати, яку і чому саме таку, може, сік каланхое може використовуватись десь ще? Широкий науковий інтерес до соку каланхое виник у 1960-ті роки минулого століття.

Каланхое

У ньому бачили джерело нових лікарських засобів. Лабораторні дослідження підтвердили – у соку каланхое міститься безліч корисних речовин, які можуть відкрити широкі горизонти застосування. Але дивніше було інше — безліч експериментів підтвердили: сік якщо не цілком, то практично не завдає шкоди.

З 1996 року сік каланхое та мазь, створена на його основі, отримали офіційне визнання – вони були включені до держреєстру лікарських препаратів. Тоді їх використовували як зовнішній засіб – сік каланхое чудово справлявся з лікуванням ран, виразок, опіків і виразок, що не гояться. Але було видно, що сік цієї чудо-рослини здатний і на більше.

Каланхое

Щоправда, на що саме ще сказати складно: дослідження ведуться досі. Але зрозуміло, що користь соку каланхое величезна. Варто лише як вчені подивитися на його хімічний склад. У ньому є органічні кислоти, дубильні речовини, вітаміни (широкий спектр), мінеральні солі, флавоноїди, полісахариди, алюміній, залізо, марганець, мідь, кремній.

Вченим одного цього перерахування вистачить, щоб сказати нам, що сік каланхое, завдяки флавоноїдам, здатний надавати жовчогінну дію, виводить токсичні речовини з організму і навіть речовини радіоактивні. Крім того, він бактерицидний.

каланхое

Дубильні речовини соку каланхое надають йому йому в’яжучі та кровоспинні властивості, протизапальні також. Вітаміни підвищують опірність інфекціям та зміцнюють стінки судин та саму шкіру.

Сік каланхое на допомогу!

Маючи широкий спектр застосування, сік каланхое, зрозуміло, має і спеціалізацію – область, в якій йому немає рівних. Це здатність загоювати і не давати розвиватися інфекціям. Цю його здатність цінує не лише народна медицина, а й офіційна. Так, сік каланхое застосовується у хірургії при гнійно-некротичних процесах, пересадці шкіри, підготовці до накладання швів, при абсцесах та інфікуванні ран.

каланхое

Не тільки хірурги віддають соку каланхое належне. Його цінують стоматологи – вони застосовують його для лікування захворювань ясен, слизової оболонки рота, при пародонтозі, гінгівіті. Цінують його і акушери-гінекологи. Сік каланхое може лікувати ерозію шийки матки, його використовують при ранах та розривах промежини у післяпологовому періоді, для лікування тріщин сосків. Дивно, але навіть офтальмологи мають у своєму арсеналі сік каланхое для лікування запалення, травм рогівки та опіків очей.

Але це все медицина офіційна, не дай Боже потрапити до лікарів, вони застосують сік каланхое, не повідомляючи нам про це. Цікаво знати, як ми можемо його застосовувати? Звичайно, слід зосередитись на його спеціалізації. Якщо є рана або виразка, її потрібно змащувати купленим в аптеці соком (об’єм не більше 3мл) за допомогою шприца, а можна робити примочки. Тоді потрібно скласти звичайну марлю або бинт в 4-5 шарів і рясно змочити соком, після чого зробити пов’язку. Перші дні пов’язку потрібно міняти щодня, а потім — через день. Якщо є ранки у роті, то сік каланхое наноситься на уражене місце як накладання з допомогою ватки чи марлі 3-4 рази у день.

Які можливі протипоказання у соку каланхое? Жодних. Звичайно, якщо його використовувати бездумно, літрами, то, напевно він може спровокувати ускладнення, але при розумному застосуванні жодних протипоказань немає. Якщо при примочках або зрошенні виникає печіння, сік каланхое просто потрібно розвести фізрозчином або 1-2% розчину новокаїну.