Як правильно вирощувати і доглядати півонії

Півонії – одні з найвідоміших і найулюбленіших багаторічників. Це не дивно, враховуючи їхню розкішну красу та аромат. Півонії також процвітають майже у кожному регіоні.

Оскільки півонії живуть десятиліттями, їх слід розглядати як постійне доповнення до вашого ландшафту, що мало чим відрізняється від посадки дерева. Правильна посадка забезпечить Вас квітами на довгі роки.

Півонії – це багаторічні квіти, які з’являються навесні з великими ефектними квітами, які зберігаються протягом кількох тижнів. Залежно від сорту та вашого розташування півонії починають цвісти ранньою весною і продовжують до літа.

Опис рослини

Півонії бувають трьох видів: деревоподібні, міжсекційні та трав’янисті (кущові). У більшості місць квіти розквітають у квітні, травні чи червні. Чекайте, що першими зацвітуть деревоподібні півонії, за ними будуть трав’янисті сорти, а потім міжсекційні. Висаджуйте у саду всі три види, щоб насолоджуватися цвітінням до семи тижнів.

Півонії

Посадка півонії

Коли ви вирощуєте півонії вперше, може знадобитися до чотирьох років терпіння, перш ніж ви побачите своє перше цвітіння, але їхня довговічність і простота у догляді роблять їх надзвичайно корисним доповненням до дизайну вашого саду.

Вибір місця

Намагайтеся садити півонії на повному сонці і в родючому ґрунті, який був покращений перекопуванням в саду. Вони будуть добре рости на різних ґрунтах, включаючи глину, якщо вона не заболочена взимку і висихає влітку. Вони повністю витривалі, тому не потребують укриття на зиму.

Грунт

Півонії вміло адаптуються, але в ідеалі їм подобається добре дренований, злегка кислий ґрунт (pH 6,5-7,0). Якщо ви саджаєте у важкий глинистий ґрунт, внесення компосту або ґрунтової суміші, призначеної для азалій та рододендронів, полегшить приживаність вашого півонії. Деревоподібні півонії люблять трохи більш лужний ґрунт, ніж стандартні трав’янисті півонії, і вони не виносять конкуриренції з іншими чагарниками.

Як садити півонії

Півонії легко посадити, і це займе лише кілька хвилин. Їх садять так само, як і інші трав’янисті багаторічники, але важливо не садити занадто глибоко, оскільки це може зменшити цвітіння. Рослини, що продаються в горщиках, найкраще саджати пізньої весни. Насіння з голим корінням краще садити пізньої осені.

Вибір місця для посадки

Намагайтеся садити півонії на повному сонці і в родючому ґрунті, який був покращений перекопуванням в саду.

  • Розміщуйте рослини на відстані близько 1 м одна від одної залежно від їхньої кінцевої висоти та розростання;
  • Викопайте посадкову яму тієї ж глибини, що і кореневий ком;
  • Відсуньте ґрунт лопатою і акуратно ущільніть рослину, натискаючи п’ятою черевика;
  • Переконайтеся, що майбутні бутони покриті шаром ґрунту не більше 2,5 см, оскільки глибока посадка знижує цвітіння;
  • Полийте рослини, щоб грунт осів, і продовжуйте поливати регулярно, особливо в суху погоду протягом першого літа.
  • Мульчувати добре перепрілою органічною речовиною для збереження вологи.

Осіння посадка

Висаджуйте півонії восени: наприкінці вересня та жовтні. Якщо вам потрібно пересадити дорослу рослину, найкраще це зробити восени, особливо коли рослина перейшла у стан спокою. Півонії слід посадити приблизно за шість тижнів до того, як земля замерзне.

півоної

Посадка навесні

Хоча, безумовно, можна садити півонії навесні, але з весняними півонії справи гірші. Фахівці сходяться на думці: вони зазвичай відстають приблизно на рік від посаджених восени.

Догляд за півонією

Півонії, одні з довгоживучих садових рослин, іноді передаються з покоління в покоління в сім’ях. Важливо правильно виконати початкову посадку, тому що півонії можуть бути темпераментними щодо переміщення після того, як вони приживуться.

Полив

Регулярно поливайте у посушливі періоди протягом першого року, щоб допомогти укоріненню, особливо якщо посаджені навесні чи влітку. Укорінені півонії мають глибоке коріння і після першого року не потребують звичайного поливу.

Підживлення

Не вносите добрива навесні, інакше ризикуєте спалити новий ріст. Натомість давайте добре збалансоване підживлення в кінці зими і влітку після того, як квіти відцвітуть.

Обрізка

Півонії вимагають невеликої обрізки. Як тільки ваша квітка відцвіте, обріжте стебла, що відмерли, і гілки. Якщо стебло здається хворим, обріжте перед ураженою частиною. Якщо дві гілки труться одна об одну, видаліть найменш бажану гілку. При обрізанні півонії завжди робіть обрізання прямо над першою ниркою.

Пересадка півонії

Існує міф, що півонії не можна переміщати, але якщо ви дістанете їх із землі, коли вони перебувають у стані спокою, восени, якнайменше тривожачи кореневий грудок, і посадите їх якнайшвидше, вони будуть в порядку.

Раніше ми писали: Підживлення полуниці навесні.