Нас не наздоженуть! Як розігнати метаболізм у різному віці

Всі ми знаємо, як аксіому, що з роками обмін речовин сповільнюється. Щоправда, одна річ — читати про цю аксіому, а інша — випробувати її на собі. Особисто ми не хочемо миритися з таким станом, саме тому знайшли способи для кожного віку, за допомогою яких можна розігнати метаболізм.

Напевно, коли вам було десять років, ви без сорому могли щодня їсти бабусині смажені котлети, а перед сном наминати печиво, запиваючи його «Дюшесом». І нічого вам за це не було. Вірніше, батьки чи та сама бабуся, звісно, могли побурчати, але зайві сантиметри навіть не намагалися осідати на стегнах.

На жаль, ті часи минули. (Читайте також, Топ 5 способів знову “захотіти” свого чоловіка: спробуйте їх). Навіть харчуючись, як раніше, ви можете поступово набрати кілограми, а, сівши на дієту, помітити, що худнете не так швидко, як раніше.

За словами медиків, у кожної людини метаболізм починає сповільнюватись у різному віці.

У більшості цей процес запускається ближче до тридцяти років, а в деяких везунчиків — у сорок. У будь-якому випадку, обзаводитися «рятівним колом» не хочеться нікому. Читайте наш матеріал про те, як прискорити обмін речовин у різних десятиліттях вашого життя, а якщо бути точнішим – як розігнати метаболізм.

Як розігнати метаболізм у 20 – 30 років

Дієтологи стверджують, що в цьому віці у людини найшвидший метаболізм (якщо, звичайно, не рахувати дитинства). Інакше кажучи, ваше тіло спалює калорії, доки ви просто працюєте за комп’ютером, дивіться кіно чи читаєте книгу. Крім того, багато хто ще не обтяжений жодними зобов’язаннями, тому має час на активний спосіб життя. До того ж формування кісток триває до двадцяти п’яти років, що теж потребує енергії від організму.

Метаболізм

Тим не менш, сидячий спосіб життя, який ведуть багато молодих людей, накладає свій відбиток на здоров’я. Ми зараз не про проблемну спину та головні болі — про це в інший раз — а про те, що, виявляється, через це уповільнюється обмін речовин.

У двадцять вісім років ви помічаєте, що не можете протягом кількох днів їсти піцу і не погладшати, як раніше.

Однак ви молоді і можете швидко виправити все. За словами медиків, у цьому віці достатньо почати правильно харчуватися та регулярно займатися спортом.

Як розігнати метаболізм у 30 – 40 років

Лікарі стверджують, що швидкість метаболізму безпосередньо залежить від кількості м’язової маси: чим її більше, тим швидший обмін речовин і тим більше калорій спалює ваше тіло. Проблема в тому, що після тридцяти років відсоток м’язової тканини починає зменшуватись, трансформуючись у жир. Якщо ви не займаєтеся спортом, то по суті ви даєте своїм м’язам зрозуміти, що вони вам не потрібні, тому щороку втрачаєте один відсоток цієї тканини. Якщо ви ще не відвідуєте тренажерний зал, саме час почати це робити. Кардіо, як десять років тому, вже не врятує – лише силові тренування допоможуть наростити м’язову масу. Крім того, різко зменшується виробництво гормону росту, що також впливає на швидкість метаболізму. Хороша новина в тому, що впоратися з цією неприємністю здатні силові тренування, тому що вони допомагають тілу виробляти цей гормон.

метаболізм

Ну і, звісно, потрібно ретельно стежити за своїм харчуванням. Пийте багато води та менше кави, включіть у раціон більше білка та овочів. Медики наполягають на тому, що саме цього десятиліття ви приймаєте рішення, які мають бути довгострокові наслідки. Лікарі закликають не захоплюватися строгими дієтами.

Якщо у двадцять років такий трюк справді змусить тіло зменшитися у розмірах, то у тридцять лише перейти в режим збереження енергії.

Як розігнати метаболізм у 40 – 50 років

У цей період вашого життя харчі, якими ви насолоджувались до цього – є вашими лютими ворогами. Тепер вся справа не лише в втраті м’язів, а й у зниженні рівнів жіночих гормонів прогестерону та естрогену. Одна з форм естрогену – естрадіол – суттєво знижується перед менопаузою. Тим часом саме вона допомагає регулювати обмін речовин, при необхідності розганяти метаболізм і впливає на вагу.

метаболізм

У цьому віці треба зосередитись на здоровій дієті. За словами фахівців, якщо ви регулярно займаєтеся спортом, то вріжте калораж на сто п’ятдесят калорій, а якщо ні – на триста.

При цьому треба включити до свого раціону продукти, багаті на фітоестрогени — рослинні аналоги жіночих статевих гормонів.

Насіння льону, кунжут, часник, сухофрукти, хумус і тофу здатне трохи підвищити рівень естрадіолу і таким чином прискорити метаболізм. І, звісно, ніхто не скасовував заняття у тренажерному залі. Зрозуміло, заняття будь-яким видом спорту допоможуть вам спалити калорії, проте силові вправи здатні прискорити обмін речовин.