Яке свято 6 квітня: що потрібно зробити в переддень Благовіщення

6 квітня – день напередодні великого християнського свята Благовіщення Пресвятої Богородиці. Своїми витоками це торжество відсилає нас до біблійного сюжету про благу звістку, з якою архангел Гавриїл з’явився до Діви Марії. Він оголосив дівчині, що незабаром та народить сина, який стане Спасителем людства.

Свято Благовіщення почали відзначати у ІІІ столітті. Воно мало і інші назви – Привітання Марії, Зачаття Христа.

Кого вшановують 6 квітня

В цей день також вшановують:

  • пам’ять Захарії, ченця;
  • пам’ять святителя Артемія (Артемона), єпископа Солунського (Селевкійського) (I-II століття);
  • пам’ять преподобного Якова, єпископа Катанського (Сицилійського) (VIII-IX століття);

Традиції та заборони 6 квітня

Спати 6 квітня у теплому приміщенні не рекомендується. Існувало повір’я, що на тепло «збігається» вся погань і лізе в людські сни. Більше того, злі духи лякають дітей, плутають дівчатам волосся, ховає потрібні речі. Дехто цього дня намагався не топити піч, дехто – тримав вікно відчиненим. У хаті залишали спати лише старих та дітей. Інші ночували в сінях.

Незаміжні дівчата 6 квітня не сиділи вдома. Вранці та ввечері обов’язково вирушали на службу, вдень – виконували роботу у полі. Вважалося, що напередодні Благовіщення може відбутися довгоочікувана зустріч із нареченим.

Під забороною бруд та бардак у будинку. Обов’язково потрібно вимити підлогу, винести сміття, розібрати шафи. Непотрібний, але ще придатний для носіння одяг віддавали сиротам.

Не можна сьогодні в’язати вузли, оскільки вони можуть створити проблеми та перепони у ваших планах. Краще віддати перевагу взуттю без шнурків, а в одязі – без поясів.

Ще одна заборона стосується розмов про гроші та прибуток. Вони можуть спричинити непередбачені витрати та втрату доходу.

Народні прикмети на свято 6 квітня

  • Жайворонок напередодні Благовіщення співає – до тепла;
  • Заметіль 6 квітня обіцяє хороший урожай зернових;
  • Якщо трапився перший грім і квакають жаби, незабаром потеплішає;
  • Починається паводок – до хороших грибних галявин восени.

Сни в ніч на 6 квітня можуть бути віщими, які передбачають ваше майбутнє. Уважніше поставтеся до побаченого, тому що в них можуть відкрити нові знання. Сновидіння можуть підказати, як слід вчинити і як знайти рішення для ваших нагальних проблем.

Раніше ми писали: Великодні гаївки, які має знати кожний українець.