Що готують на католицький Великдень: перелік страв

Вже зовсім скоро, а саме 9 квітня багато людей святкуватиме католицький Великдень. Саме тому видання “Це моя Україна” підготувало для Вас перелік страв з різних країн світу, які готують на Великдень.

Перелік страв, що готують на Великдень у різних країнах:

  • Козунак / Cozonac (Болгарія, Румунія, Молдова);
  • Коломба Паскуале / Colomba Pasquale (Італія);
  • Мона де Паскуа / Mona de Pasqua (Каталонія);
  • Магіріца / Magirica (Греція);
  • Торріхас / Torrijas (Іспанія)
  • Мамуль / Maamoul (Ліван);
  • Мяммі / Mammi (Фінляндія);
  • Кролик з пастернаком і айвою (Німеччина);

Крім перерахованих вище страв, які характерні тільки для цих країни, типовими стравами на католицький Великдень є:

  • Страви з яєць;
  • Зелені салати та страви з весняних овочів;
  • Шинка;
  • Страви з баранини;
  • Пасхальна випічка.

Ми зупинемося і розкажемо Вам детальніше про страви, які характерні для окремих країн, адже про них не так легко знайти інформацію в інтернеті.

Козунак / Cozonac (Болгарія, Румунія, Молдова)

На перший погляд, це аналог української паски, лише з начинкою. Насправді це справжня свобода творчості для пекаря. По-перше, форма. Вона може бути дійсно будь-якою: круглою, овальною та навіть прямокутною. По-друге, начинка. В принципі можна обійтися і без неї (у різних регіонах рецепти відрізняються). Але господині не шукають легких шляхів і стараються приготувати щось оригінальне. Наповнити козунак можна як простими начинками (горіхи, мак, родзинки, медом, сир), так і незвичайними (мармелад, згущене молоко, рахат-лукум, гарбузове пюре або ожина).

католицький Великдень
Козунак / Cozonac (Болгарія, Румунія, Молдова)

Коломба Паскуале / Colomba Pasquale (Італія)

Дослівний переклад назви цього хліба з дріжджового тіста – «Великодня голубка». Історичні джерела вперше згадують схожі борошняні вироби ще у 6 столітті. Тоді жителі Павії піднесли коломбу лідеру німецького племені завойовників, щоб покликати мир і просити не грабувати місто. Безпосередньо до католицького пташку «прив’язала» у 30-ті роки кондитерська компанія Motta. Слоган на коробках говорив “Торт зі смаком весни”. Тоді ж солодкий дріжджовий хліб почали посипати меленим мигдалем та великим цукром. Часто замість горіхів використовують горіхову пасту — щоб коломба не здавалася надто сухою.

католицький Великдень
Коломба Паскуале / Colomba Pasquale (Італія)

Мона де Паскуа / Mona de Pasqua (Каталонія)

Каталонці намагаються відрізнятися від іспанців у всьому, навіть у сервіруванні столу на католицький Великдень. Якщо практично по всій території країни до цього свята готують простенькі десерти, то в Каталонії господині намагаються щосили зробити щось цікавеньке. Мона де Паскуа є круглим коровай, майстерно замаскований під торт. З боків його щедро прикрашають шоколадом та меленим мигдалем. Обов’язковий також великодні декори: зверху можна розмістити шоколадних або зефірних курчат, кроликів або шоколадні яйця. Є навіть версія Мона де Паскуа з декором із справжніх фарбованих яєць: вони вставлені в тісто і обплетені «решіткою».

католицький Великдень
Мона де Паскуа / Mona de Pasqua (Каталонія)

Магіріца / Magirica (Греція)

Цю страву можна назвати «режисерською версією» традиційного ягняти. Власне, від самого ягняти тут тільки потрухи — на їхній основі готується святковий суп. Заправку для нього найчастіше роблять на основі яєць, лимонного соку та зелені. На стіл магіріцю подають уже вночі після завершення великодньої служби. А такі атрибути, як солодкий хліб та смажена ягнятина з’являться вже під час недільного обіду.

Магіріца / Magirica (Греція)
Магіріца / Magirica (Греція)

Торріхас / Torrijas (Іспанія)

Ідеальна страва не тільки для великоднього, а й для звичайного сніданку. У центрі уваги – білий хліб, порізаний скибочками середньої товщини. Шматочки вимочуються у суміші молока, рідкого меду та спецій. У святковій версії туди додається ще пара ложок лікеру чи вина. Виловивши хліб із суміші, вмочіть його в яєчний жовток і обсмажте з двох сторін (краще на оливковій олії). Ця страва – відмінна ілюстрація способу життя іспанців: не вимотуватись на кухні, а скоріше впоратися з домашніми справами та отримувати задоволення від свята. Незважаючи на простоту страви, у кожній родині є своя версія Торріхасу на католицький Великдень. Можливо секрет криється в наборі прянощів.

католицький Великдень
Торріхас / Torrijas (Іспанія)

Мамуль / Maamoul (Ліван)

Різновид фігурного печива з фруктовою начинкою (частіше з фініків). Вражає тут не так склад, як підхід до приготування. А саме: мамуль роблять усією родиною. До того ж кожен член сім’ї відповідає за свій компонент. Як правило, жіноча половина сімейства місить тісто і формує печенюшки спеціальними виїмками. А чоловіки готують начинку та декор.

католицький Великдень
Maamoul

Мяммі / Mammi (Фінляндія)

Після дегустації цього шедевра ваше життя точно ніколи не буде колишнім. Бо на вигляд страва нагадує пудинг, а на смак – пиво з морозивом. Такий ефект досягається рахунок присутності солоду. З нього в поєднанні з житнім борошном готують у духовці густу кашку. В ідеалі горщик чи каструлю варто поставити в піч. Мяммі подають охолодженим, з ванільним морозивом чи збитими вершками. Найчастіше солодовий пудинг готують у Страсну п’ятницю, але якщо захочете здивувати гостей — ризикніть і зробіть його родзинкою недільного бенкету.

католицький Великдень
Мяммі / Mammi (Фінляндія)

Пасхальний кролик з пастернаком та айвою (Німеччина)

У минулі часи приготування їжі займало чимало часу і в будні, а для святкового столу тим більше. У своє меню дружина знаменитого реформатора Мартіна Лютера Катаріна фон Бора (Katharina von Bora) нерідко включала страви, що потребують тривалого готування з додаванням чебрецю, майорану, сухофруктів та часнику. У ті часи він славився як засіб, що має низку чудодійно-оздоровчих властивостей, здатний запобігти страшній епідемії і до того ж присмачити практично будь-яку страву.

Одна з таких страв, що подаються і на Великдень у Воскресіння Христове, – тушкований кролик. Кролика потрібно поділити на кілька частин, покласти в жаровню. Додати нарізані кубиками морква, пастернак, айву, чорнослив, жменю зубчиків часнику, жменю листя шавлії (краще свіжої), кілька гілочок чебрецю та чаберу, лавровий лист (3-4), дрібно порубаний шматочок перецю. Все добре перемішати, додати кілька столових ложок вина, змастити сметаною (200 г). Запікати під кришкою у печі (200 °C) близько години. Потім зняти кришку і тримати в печі півгодини, поки кролик не зарум’яниться.

католицький Великдень
Пасхальний кролик з пастернаком та айвою (Німеччина)