Свято 8 квітня – Собор Архангела Гавриїла

Які народні прикмети на свято 8 квітня та що люди роблять у цей день. Детальніше у нашій статті.

8 квітня 2023 року православні християни та греко-католики відзначають Собор Архангела Гавриїла. У народному календарі – Гавриїл Благовіст. За старих часів зі святом було пов’язано безліч повір’їв. Наприклад, вважалося, що після Гавриїла Благовіста категорично не можна прясти, передає “Це моя Україна“.

Історія свята

8 квітня у храмах прозвучать молебні на честь великої події, яку називають Собор Архангела Гавриїла. У церковному календарі свято позначено двічі. Вперше його відзначають відразу після Благовіщення Пресвятої Богородиці. Вдруге – у липні.

Згідно з писаннями, святого архангела Гавриїла було обрано Богом для того, щоб розповісти Діві Марії та народу Ізраїлю про народження Спасителя людства. Свято на честь архангела Гавриїла, яке відзначається відразу після Благовіщення, встановлено на знак подяки небесному посланцю за його добрі справи.

Саме він охороняв Богородицю під час її земного життя. Архангел Гавриїл повідомив Йосипу Обручнику про таємницю втілення Ісуса Христа від Пресвятої Діви Марії. Архангел попередив його про підступні думки Ірода, підказавши бігти до Єгипту з Немовлям і Богородицею.

Народні прикмети на 8 квітня

Зі святом, присвяченим святому архангелу Гавриїлу, пов’язано безліч прикмет. Наші мудрі предки знали: якщо після Благовіщення на черемсі з’являться листочки, настав час приступати до посадки ранніх сортів картоплі.

  • Знали наші предки, що якщо до 8 квітня зацвіте верба, бджолярам треба починати готувати вулики, виставляти бджіл на пасіці, облаштовувати їх літні будиночки;
  • Вірили наші пращури й у такі прикмети: якщо на дахах до цього часу не розтане сніг, то він лежатиме там до кінця місяця;
  • Якщо до Гавриїла Благовіста збережуться заморозки, весняні морози пройдуть ще не скоро;
  • Спостережливі селяни знали: яка погода буде 8 квітня, таку ж погоду варто чекати і 8 жовтня;
  •  Якщо на Гаврила Благовіста сильний дощ, літо буде неймовірно грибним.

Собор Архангела Гавриїла: що можна робити на свято 8 квітня

Наші пращури вірили, що на Гавриїла Благовіста святий архангел спускається з небес, щоб виконати бажання людей. Але щоб вони справдилися, треба просити про це. Наші пращури вставали якомога раніше, виходили на вулицю і починали молитися, звертаючись до архангела Гавриїла.

А потім йшли до храму, щоб запалити свічки та ще раз попросити допомоги у зціленні від хвороб, від наговорів злих людей. У святого архангела просили захистити худобу, зберегти бджіл.

Вважалося, що він оберігає мисливців від нападу ведмедів, рибалок від нещасть на воді.

Існувало таке повір’я: щоб зцілитись, треба випити та обмитися водою, яку в ніч на 8 квітня наливали у відро та виставляли на вулицю. А ще наші пращури намагалися запам’ятати сни, які привидяться в ніч на Гавриїла Благовіста. Старці казали, що душі померлих родичів у цей час пророкують долю, застерігають від невірних кроків, дають поради.

На Гаврила Благовіста триває Великий піст. Тому частування на свято 8 квітня, які господині виставляли на стіл, були приготовлені з найпростіших продуктів: картоплі, буряків, моркви, круп.

Свято 8 квітня: що не можна робити

Народне свято Гаврило Благовіст служило сигналом для припинення робіт, пов’язаних із прядінням. Після цього дня жінки не сідали за прядку. Вважалося, що робота не піде на користь, пряжа сплутається, використовувати її з толком не вдасться.

У цього забобону є причини: Гавриїл Благовіст служив сигналом про початок весняно-польових робіт. Тому все, що стосувалося клопоту, не пов’язаного з посівом, залишали на потім.

«Навесні день довгий, а нитка коротка», – говорили за старих часів. Це означає, що жінка не встигне впоратися з пряжею.

На Гаврила Благовіста люди не ходили на рибалку – це вважалося небезпечним. Не викидали крихти зі столу – їх належало віддати домашнім птахам. У цей час народ боявся образити домашню худобу або свійських тварин. Вважалося, що вони можуть захворіти.

Прикмети та повір’я – невід’ємна частина будь-якого свята. Вірити їм необов’язково. Але знати, чому раділи наші предки, а чого боялися, мабуть, не завадить.

8 квітня іменини відзначають: Гаврило, Кіндрат, Авраам, Алла, Ганна, Василь, Лариса, Параска, Степан.

Читайте також: Який пам’ятник краще обрати, гранітний чи мармуровий?