Понеділок 10 квітня – початок Страсного тижня: що не можна робити в цей день

В понеділок 10 квітня 2023 року для греко-католиків та православних віруючих починається Страсний тиждень (триває до великодньої неділі). Це останній тиждень перед Великоднем, Воскресінням Христовим. Весь цей час християни віддають шану Сину Божому. Поводитися в цей період слід особливим чином.

Страсний тиждень – це завершальний тиждень Великого посту, напередодні Великодня. Вона бере свій початок зі свята Входу Господнього до Єрусалиму (Вербної неділі, яка цього року випала на 9 квітня), а завершується Великоднем. Кожен із майбутніх 7 днів має свою особливу історію, що описується до Біблії. Він присвячений певним етапам земного життя Спасителя. Саме йому цілий тиждень віруючі намагаються щиро молитися і згадувати про спасіння людства Ісусом.

Понеділок 10 квітня: що сталося в цей день

Вважається, що саме у Великий понеділок Страсного тижня відбулася історія зі смоковницею (дерево з плодами інжиру), яка не плодоносила. Це дерево Ісус знайшов у теплу пору року. Воно мало давати плоди, але цього не відбувалося. Тоді Спаситель зробив висновок, що всяка душа, яка не приносить духовних плодів, таких, як щире покаяння, віра, молитва і добрі справи по відношенню до ближніх, подібна до такої ж безплідної, засохлої смоковниці.

У Великий понеділок потрібно: молитися, дотримуватися посту, не порушувати чистоту помислів (не засуджувати людей, не обмовляти, не брехати, не брехати і не лицемірити). Кажуть, інакше можна позбутися заступництва Вищих сил, прогнівати Бога і спричинити великі біди.

У Великий понеділок гарною ідеєю буде подбати про хворих та нужденних, а також поділитися з оточуючими продуктами чи речами. Можна давати милостиню. Але робити це слід, не звеличуючи себе над тими, кому допомагаєш. Важливо залишатися скромним.

Читайте наші новини тепер і на Google news.

Що не можна робити у понеділок 10 квітня 2023 року

У понеділок 10 квітня та на протязі всього Страсного тижня заборонено:

  • вживати та їжу м’ясо, молочні продукти та яйця;
  • Розпивати спиртне;
  • співати, танцювати, відвідувати розважальні заходи;
  • святкувати дні народження, весілля (загалом, потрібно утримуватися від будь-яких розваг та занять, які можуть відволікти від духовних роздумів та молитов).

Вам буде цікаво: Опубліковано новий церковний календар на 2023 рік (зі змінами).