Секрети підсвітки: яка лампа потрібна для кімнатних рослин

Давайте розберемося, яка підсвітка потрібна для кімнатних рослин та як вибрати фітолампу. Про це розповідаємо у матеріалі “Це моя Україна“.

Любителям рослин вже давно стали доступні тропічні та субтропічні кімнатні улюбленці, які продаються у кожному садовому центрі. Однак їм не так просто догодити. Для таких рослин у середній смузі з осені до літа підходить лише одне місце у будинку: південне підвіконня. Звичайні лампи світять не у всьому світловому спектрі, а рослинам потрібне світло, як у сонця, від ультрафіолетових променів до інфрачервоних. До цього можна додати ще й той факт, що втрата світлового потоку на склі становить до 25%, і що далі рослина знаходиться від вікна, то менше енергії вона отримує.

Ознаки недостатнього освітлення кімнатних рослин

  • Ненормальний колір листя

Опадаюче блідо-зелене і жовте листя — ознака нестачі сонячного світла.

  • Уповільнене зростання

Рослини отримують енергію від сонця і використовують її як їжу для росту та процвітання. Без достатньої кількості світла процес зростання значно сповільнюється.

  • Маленьке листя

Якщо нове листя у рослин має менший розмір, ніж зазвичай, їм не вистачає енергії для більшого листя.

  • Зміна нахилу гілок

Ще однією ознакою того, що ваші рослини борються з нестачею світла, є нахил стебел та гілок до джерел світла.

кімнатних рослин

Який рівень підсвічування необхідний домашнім квітам?

Інтенсивність світла вимірюється в одиницях, які називаються люксами. Ось кілька можливих рівнів підсвічування для домашніх рослин:

  1. 1000-2000 лк. Яскраве, але непряме сонячне світло. Може створювати певну тінь. Підходить для рослин, яким потрібне непряме сонячне світло;
  2. 2000-4000 лк. Ця освітленість становить близько 40% від прямого світла, що проникає через вікна. Ідеально підходить для багатьох рослин, яким потрібна хороша освітленість.
  3. 4000-5000 лк. Підходить для рослин, яким потрібно багато яскравого світла.

Чим шкідлива рослинам нестача світла?

Рослини використовують сонячне світло підтримки своєї життєдіяльності. Про те, що вашим квітам не вистачає світла, можна легко зрозуміти на їхній зовнішній вигляд. Якщо у них опадає листя, відсутнє помітне зростання, а стебла витягуються, можливо, вам варто організувати підсвічування для кімнатних рослин.

Вибір фітолампи для кімнатних рослин: з чого почати?

Вибір лампи для підсвічування кімнатних рослин залежить від того, що ви збираєтесь вирощувати у квартирі. Існують як спеціальні підсвічування для розсади, мікрозелені, великих рослин або екзотичних, так і набори повного циклу. Цю інформацію можна завжди знайти в описі виробу або уточнити у виробника чи продавця.

Якщо ви вирішили самостійно вибрати фітосвітильник, то він повинен бути потужністю не менше 25-30 Ватт, а краще 40-50 Ватт.

Де ви будете розміщувати рослину?

Найчастіше рослини ставлять на підвіконня, стелажі, полиці, столи або просто на підлогу у великому горщику. Залежно від того, де ви хочете поставити квітку, потрібно підбирати світильник. А потім взяти рулетку та виміряти габарити цієї зони: довжину та ширину, а якщо це полиця або стелаж, то ще й висоту між полицями.

Кожна лампа для підсвічування рослин описує два параметри: висота підвісу і зона засвітлення. Наприклад, для підвіконь і стелажів знадобиться прямокутне підсвічування, вузьке по ширині, а для окремих рослин на столі або в кашпо, можна вибирати круглі підсвічування або фітолампи-торшери.

кімнатних рослин

На якій відстані встановлювати лампу для підсвічування рослин?

Головне, щоб рослина не торкалася листям світильника та світлодіодів. Якщо ви помітили, що рослина витягується до світла, значить потужності світильника їй не вистачає, і в цьому випадку можна помістити підсвічування для кімнатних квітів ближче до верхівок, але не ближче ніж на 10 см від лампи.

Мінімальна відстань між верхівкою рослини та світильником має становити не менше 25-30 см.

Підписуйтеся на “Це моя Україна” тепер і на Google news.

Скільки часу має працювати лампа для підсвічування квітів?

Все залежить від виду рослини, завжди краще додатково дізнатися про це у продавця або на спеціалізованих сайтах.

  • Розсада – 14-16 годин;
  • Орхідеї та квіти – 12 годин;
  • Мікрозелень – 14 -16 годин;
  • Екзотичні рослини – 12 -14 годин.

Чи можна залишати підсвічування для кімнатних рослин на ніч?

Ні, робити цього не рекомендують, якщо рослина не знаходиться в повністю ізольованому від світла приміщенні. В іншому випадку потрібно враховувати рекомендовану кількість годин.

Чи є лампи, які не дратують очі?

Так звичайно. Витримувати малинове чи фіолетове світіння зможе не кожна людина. Багатьох таке світло дратує, до того ж часто псує в цілому вид інтер’єру. Тому тепер фітолампи виробляють і в білому кольорі, і навіть на вибір: у теплому, нейтральному чи холодному.

Які бувають фітолампи?

  • Лінійні світильники

Такі лампи для підсвічування кімнатних рослин підходять для підвіконь, довгих полиць, великих прямокутних столів із розсадою або стелажів. Найзручніше відразу купувати комплекти. Коштують такі рішення недешево, зате ви одразу отримуєте набір з усім необхідним і можете вирощувати на одній полиці розсаду, на другій – екзотів, а на третій – дорослі квітучі рослини.

  • Підлогові світильники або торшери

Такі світлодіодні прожектори для підсвічування кімнатних рослин підходять для квітів на підлозі. Можна вибрати на штативі або на звичайній підставці. Деякі виглядають як звичайні інтер’єрні світильники. Висоту можна регулювати, а також одночасно підсвічувати рослини, що стоять на підвіконні і ті, що стоять поряд із вікном – просто розгорнувши лампи в різні боки та направивши світловий потік на квіти.

  • Настільні світильники для кімнатних квітів

Більше компактний варіант для невеликих рослин. Таке підсвічування для квітів у квартирі зазвичай кріпиться або на прищіпку, або на струбцину.

Що ще доведеться докупити до ламп для підсвічування рослин?

Часто в комплекті з лампами не йдуть будь-які кріплення, тому що світильники можуть бути використані в різних місцях, і скрізь варіанти кріплень відрізнятимуться. Тому, купуючи фітолампу, потрібно уважно вивчити, що це за набір, і, якщо це необхідно, підібрати аксесуари для підвіски та підключення. Перелік може бути досить різноманітним: подовжувачі, розгалужувачі, стійки для підвісу, триноги, присоски, прищіпки, скоби, різні перехідники, штативи і т.д.

Читайте також: Як правильно доглядати за орхідеєю: корисні рекомендації.