13 квітня 2023 року – яке сьогодні свято та кого вшановують

13 квітня 2023 року греко-католики і православні віряни вшановують пам’ять святого Іпатія, який служив єпископом міста Гангри в Малій Азії. В цій статті розповімо Вам про прикмети та традиції на 13 квітня в день Іпатія Чудотворця.

Про Іпатія Чудотворця

У 325 році Іпатій брав участь у Нікейському соборі. Там було встановлено головні догмати християнства. Коли Іпатій повертався додому, на нього чекали послідовники розкольників. Вони напали на нього, били кілками та камінням, а потім скинули в болото, де він і помер. Жителі міста витягли тіло мученика з болота та поховали з усіма почестями. У гробниці Іпатія було явлено багато чудес.

Згідно з переказами, серед послідовників розкольників, що напали на Іпатія, була жінка. Вона завдала найсильнішого удару каменем, який став убивчим для мученика. Відразу після цього жінка втратила розум і почала бити себе цим же каменем. Через деякий час вона прийшла на могилу до Іпатія і отримала зцілення.

Традиції та вшанування

Цього дня наші предки ходили до храму і молилися Іпатію про збільшення сімейства та про позбавлення безпліддя. Вважалося, що святий допомагав безплідним жінкам. Тому його вшановують з особливою увагою дівчата, які не можуть завагітніти.

Також у Іпатія просили захисту від темних сил. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною.

Прикмети на 13 квітня

  • Якщо хмари пливуть проти вітру, то проллється дощ;
  • Якщо хмари низько пливуть, то незабаром похолодає;
  • Якщо ясний та сонячний день, то літо буде теплим;
  • Якщо перелітні птахи збираються у зграї, то до кінця весни буде просто гарна погода.

Що не можна робити 13 квітня?

Зазначимо, що цього року на 13 квітня у церковному календарі випав Чистий Четвер. В цей день, впершу чершу треба щиро помолитися перед іконою “Тайна вечеря”.

У Чистий четвер продовжують діяти всі заборони, актуальні для кожного дня Страсного тижня. Вони стосуються важкої праці, сварок, з’ясування відносин, розваг.

У день 13 квітня, а також після нього і аж до Великодня поганою прикметою вважали позичати або позичати гроші, проводити будь-які операції з готівкою, робити великі покупки. Предки вірили: все це може буквально «прогнати» гроші із сім’ї.

 Жінка у Чистий четвер намагалися зайвий раз не виглядати у дзеркало, оскільки вважали, що це може позбавити їх краси та привабливості. Також представницям прекрасної статі цього дня варто відмовитися від носіння прикрас, і вибрати скромне вбрання – інакше можна спричинити неприємності.