Чому з’являється кислий присмак у роті і як його позбутися

Кислий присмак у роті не несе ніякої небезпеки, якщо не повторюється періодично. Якщо ж він з’являється регулярно і не пов’язаний із вживанням кислих продуктів, причина може критися у захворюваннях органів травлення. Які причини можуть викликати неприємні смакові відчуття і як їх позбутися?

Причини кислого присмаку у роті

Якщо кислота відчувається в роті незалежно від прийому їжі та характеру раціону, це може говорити про захворювання печінки та її протоків – жовчовивідних шляхів. Жовч, що продукується в печінці в підвищених обсягах, не встигає правильно і своєчасно утилізуватися, її надлишки потрапляють у шлунок і піднімаються стравоходом. Так утворюється кислота в ротовій порожнині.

До інших причин стану належать:

  • гастрит із підвищеною кислотністю;
  • виразка шлунку;
  • карієс;
  • гінгівіт та інші захворювання ротової порожнини;
  • індивідуальні особливості будови травної системи.

Причиною кислого присмаку у роті у жінок може бути вагітність. В результаті гормональної перебудови та тиску матки на шлунок у стравохід та ротову порожнину може потрапляти травний сік. Супутником такого стану буває печія.

Кислий присмак із гіркотою говорить про порушення обміну жирів та ураження печінки. Кислота з присмаком солодкавості може бути причиною розвитку захворювань ротової порожнини, інтоксикації організму, прихованого цукрового діабету. Кислосолений присмак говорить нам про проблематику зі слинними залозами, отоларингологічні патології, також це може бути наслідком вживання великої кількості – міцної кави або чаю, куріння.

кислий присмак

Вчені із Північно-Західного університету США провели низку досліджень, намагаючись з’ясувати, чому ж одним людям подобається смак солодкого, а інших тягне на кисле. Дослідники марно намагалися виявити причину у генах, які відповідають за смакове сприйняття. Однак відповідь виявилася набагато простішою.

Шляхом довгих наукових дослідів, вони дійшли висновку, що смакові уподобання людей ґрунтуються на тому, які емоції вони відчувають від вживання того чи іншого продукту. Таким чином, деяким приємні відчуття після випитої чашки кави, а інших будоражить кислуватий післясмак після лимона.

Як усунути кислий присмак у роті?

Щоб позбавитися неприємних смакових відчуттів, потрібно вилікувати захворювання, яке їх викликало. Якщо патологій органів травної системи немає, лікарі завжди призначають лікувальну дієту. Як позбутися кислого присмаку в роті, слідуючи новому раціону?

  • Їжу приймати малими порціями у теплому вигляді 5-6 разів на день.
  • Виключити смажене, копчене, мариноване та солоне.
  • Виключити спеції, міцну каву, чай, алкоголь.
  • Обмежити вживання сирих фруктів та овочів.
  • Не переїдати на ніч.

Будь-які продукти, які дратують слизову оболонку шлунка і провокують вироблення жовчі, необхідно виключити з раціону мінімум на місяць. Важливо вилікувати карієс, зняти запалення у ротовій порожнині, оздоровити ясна.

Кислий присмак у роті при вагітності усувається за допомогою дієти. Після їжі не можна приймати горизонтальне положення або займатися активною фізичною працею. Рекомендується прогулянка, ходьба.

Захворювання травної системи супроводжуються кислим присмаком, який з’являється незабаром після їжі або вранці. Справа в підвищеній кислотності шлунка, яка також призводить до печії та постійної нудоти.

Якщо вам знайомі такі стани, варто обстежитись у гастроентеролога. Почуття тяжкості після їжі, біль під ребрами з правого боку та неминуча кислота в роті – ознаки проблем у жовчовивідній системі.

Неприємні смакові відчуття можуть виникнути через стоматологічні проблеми (стоматит, пародонтит, карієс та інші), а також при порушенні обміну речовин і вагітності. В останньому випадку, якщо немає болю в животі, не варто хвилюватися — це нормальна реакція організму.