Меню для вагітної у першому триместрі

Правильне харчування вагітної у першому триместрі особливо важливе, оскільки у цей період відбувається активне формування плода. Жінка повинна дотримуватись дієти, особливо якщо її турбує печія або токсикоз.

Яким має бути меню?

Вагітна жінка не повинна їсти за двох. Плоду потрібні не калорії, а поживні речовини. Їжа має бути корисною і багатою на вітаміни.

У першому триместрі важливо дотримуватися дієти. Енергетична цінність їжі має перевищувати 2700 Ккал.

Рекомендації щодо харчування:

  • їсти потрібно дробовими порціями, але часто, до 5-6 разів на день;
  • останній прийом їжі не пізніше, ніж за 2-3 год до сну;
  • їжу можна варити, готувати на пару або запікати, смажені страви посилюють навантаження на шлунково-кишковий тракт;
  • їсти не більше 5-6 г солі на добу;
  • варто вживати їжу в теплому вигляді, але не в гарячому чи холодному;
  • потрібно пити не більше 1,5 літра рідини на день.

Меню потрібно скласти так, щоб вагітна отримувала 100-120 г білків, до 350 г вуглеводів і лише 75 г жирів.

вагітних

Що можна їсти?

У першому триместрі потрібно багато клітковини, вона стимулює перистальтику кишечника. Також важливими є кальцій, йод, залізо, цинк, фосфор, селен, вітаміни В, Д, Е, фолієва кислота. Крім того, потрібні й інші поживні речовини, тому раціон має бути різноманітним.

Корисні такі продукти:

  • фрукти та овочі;
  • морська риба, особливо червоних сортів;
  • молочні продукти;
  • м’ясо нежирних сортів – кролик, телятина, яловичина;
  • також необхідні крупи – пшоняна, гречана, вівсяна, ячна та пшенична;
  • морська капуста;
  • рослинна олія;
  • грецькі горіхи;
  • яйця, але не більше 2 шт. на тиждень.

Також вагітної варто пити свіжі соки, морси, компоти з ягід.

Чого їсти не можна?

Не їжте часто продукти, які містять прості вуглеводи (детальніше про вугливоди читейте у нашій статті). Вони не корисні для дитини, а лише сприяють набору ваги. Обмежте споживання солодощів, шоколаду та цукру. Не варто захоплюватися здобою та борошняними виробами.

Жодної шкідливої їжі, яка містить барвники, стабілізатори смаку та консерванти

Необхідно відмовитися від фастфуду, копченостей, сосисок, ковбас, майонезу, кетчупу, соусів, гострих приправ, а також тваринних жирів. Також потрібно виключити з раціону чіпси та сухарики, крабові палички, рибні та м’ясні консерви. Відмовтеся від газованих напоїв та міцної кави.

Правильне та повноцінне харчування при вагітності – це запорука нормального розвитку немовляти та гарного самопочуття вагітної. Неправильне харчування може призвести до токсикозу та навіть викидня.