Молитва, яку промовляють біля Святої Плащаниці

Сьогодні, 14 квітня та завтра, 15 квітня греко-католики та православні віряни приступають до Святої Плащаниці і поклоняються їй. Також біля Святої Плащаниці промовляють молитву, повідомляє “Це моя Україна“.

За своїм походженням плащаниця корінням сягає часу Страсної п’ятниці, та символізує той погребальний саван, у якому було загорнуте тіло Спасителя.  Загалом, Плащаниця – це іконографічне, художнє зображення покладеного до гробу тіла Спасителя нашого Ісуса Христа після того, як Його було знято з хреста. Зазвичай, плащаницю роблять великого розміру, трохи меншою за розмір людини, а по всіх чотирьох боках плащаницю увінчує надпис тропаря: «Благообразний Йосиф»… Використовується плащаниця Спасителя під час богослужінь Великої п’ятниці та Великої суботи (до пасхальної опівнічної відправи, після якої відноситься у Вівтар, на Престіл ).

В цей день також промоляють молитву біля Святої Плащаниці.

Молитва біля Святої Плащаниці

О Ісусе, що на святій Плащаниці, якою тіло Твоє пресвяте було загорнуте, на якій залишив Ти знаки усіх своїх страждань, вчини ласкаво, щоб я через покуту й любов отримав(ла) ласку Твого милосердя.
У покорі мого серця складаю Тобі досконалий акт жалю й покаяння. Господи, прости мені мої гріхи молодості, гріхи у зрілому віці, гріхи мого тіла й душі, гріхи свідомі й несвідомі, ті, які пам’ятаю і про які забув(ла). Знаю, що мої гріхи зранили Твоє чутливе серце, мій милосердний Відкупителю. Широ жалію, що завдавав(ла) Тобі болю, що вбивав(ла) нові цвяхи у твоє зранене тіло. Звільни мене від пут лихого, Спасителю мій, задля Твоєї такої гіркої муки, задля Твого зраненого обличчя, образ якого залишився на Плащаниці.
О мій Ісусе, даруй мені прощення й не пам’ятай, яким(ою) я був (була), очисти мою душу від блудів і хиб, зміцни мій дух нерозривними обіймами Твоєї ласки, будь милосердним до мене , грішного(ої) нині й на віки віків. Амінь”.

Як підходити до Святої Плащаниці

Зазначимо, що згідно традиції, підходити до ікони належить так. Двічі перехреститися, поцілувати її, та перехреститися третій, останній раз. Цілувати на іконах завжди потрібно лише зображення рук та ніг. Цілувати Пречистий лик (лице) Спасителя, Божої Матері чи святих – заборонено. Таким чином, стоячи на колінах перед плащаницею двічі осіняємо себе хресним знаменням, цілуємо руки Спасителя, Святе Євангеліє, ноги, і ще раз хрестимось.

Хтось воліє на колінах підходити до плащаниці (у деяких храмах люди так роблять), а інші підходять і поклоняються просто, як щонеділі до ікон на тетраподі. Як поводитися найвірніше? Церква відповідає, що краще всього слідувати традиції конкретного храму чи місцевості. Якщо існуючий в храмі порядок заведено з благословення отця-настоятеля, то його й слід неухильно дотримуватися, вважаючи правильним саме його, навіть коли в сусідньому селі роблять по-іншому. Нічого поганого немає в тому, що до плащаниці люди йдуть на колінах від самих дверей храму. Це наш давній благочестивий звичай, котрий цілком відповідає духу Великої п’ятниці – дня особливого покаяння та суворого посту.

Раніше ми писали, про те що не можна робити у Страсну п’ятницю.

Стежте за нашими новинами тепер і на Google news.