Страсна субота 2023: що не варто робити у цей день, яких традицій дотримуються

15 квітня – один із найважливіших днів у цьогорічному церковному календарі. Страсна субота – це день, коли мільйони людей у світі чекають на сходження Благодатного вогню, який також називають Святим світлом. Великодні приготування завершено, але господині ще можуть рано вранці спекти паски і пофарбувати яйця, щоб потім освятити їх у храмах. Усі думки віруючих підпорядковані головному подію – зустрічі Великодня. У цей час вибачаються, прощають і миряться з тими людьми, з ким посварилися.

15 квітня 2023 року завершується останній, найсуворіший тиждень Великого посту, який називається Страсним тижнем. Кожен день тижня, званий Страсним, наповнений особливим змістом. Щодня має особливе значення у житті християн. У ніч із суботи на неділю завершується Великий піст, коли віруючі обмежують себе в їжі та у звичках, які супроводжують повсякденне життя. Він триває 48 днів і вважається найсуворішим.

Традиції на Страсну Суботу

Велика субота, як і весь час Страсного тижня, присвячена спогадам про останні години життя на землі Ісуса Христа. День за днем християни подумки проходять той шлях, який здолав Ісус Христос до того, як зійшов на Голгофу.

У Страсну суботу піст, який розпочався 27 лютого, ще не завершений, але є послаблення. Воно невипадкове і зроблено для того, щоб християни могли зустріти Світле Христове Воскресіння повними сил. У цей час дозволяється випити трохи червоного вина.

У Велику суботу не прийнято займатися прибиранням у будинку – цей клопіт завершують у Чистий (Великий) четвер. Але якщо господині не встигли пофарбувати яйця, зробити паски та паски, приготувати страви до святкового столу, зайнятися цим можна рано-вранці. Так, щоб до моменту освячення пасок та яєць бути в церкві, де цього дня з ранку до вечора, з короткими перервами, відбуваються святкові богослужіння. Завершується богослужіння в неділю вранці особливою Пасхальною службою.

Що можна робити у цей день

У Страсну суботу варто займатися милосердними справами. Так повелося з давніх-давен: напередодні Великодня люди надають посильну допомогу тим, хто її потребує. У Страсну суботу прийнято давати милостиню, ділитися великодньою їжею, одягом. Допомога може бути невеликою. Головне, щоб усе робилося щиро – від душі, серця. Приступати до трапези можна, коли в церкві закінчиться служба. Цього дня важливо знайти час, щоби побувати на церковному богослужінні.

У храмах на Великдень і перед нею бувають навіть ті люди, які рідко відвідують церкву, адже цей день наповнений особливим змістом.

Страсна субота: що не можна робити 15 квітня

Страсна субота – день скорботи та смутку. Напередодні, у Велику п’ятницю, був розіп’ятий на хресті Ісус Христос. У суботу, згідно з біблійними писаннями, його тіло лежало в гробниці. Близькі та учні Христа сумували. Вони не сподівалися, що Ісус Христос воскресне, тому горе було безмірним. Цього дня є заборони.

У Страсну суботу заборонено:
  • сваритися із близькими людьми;
  • пліткувати, ображатися один на одного;
  • не рекомендується займатися важкою працею, рукоділлями, ходити в перукарню, салон краси. Свої думки варто присвятити Богові та підготовці до Великодня, а не звичайним турботам;
  • не рекомендується прибирати в будинку, упорядковувати його, оскільки цим займаються протягом усього тижня або у Великий Четвер, який також називають Чистим четвергом;
  • не можна  таїти образу на інших;
  • не можна полювати і вирушати на рибалку – в такий день робити замах на життя живої істоти неприйнятно.

Страсна субота це час спогадів про страждання і смерть Спасителя людства. У Страсну суботу не можна виносити будь-що з дому. Заборона поширюється навіть на сміття. Наші пращури вважали, що цією дією людина може позбавити себе удачі та благополуччя.

Зазначимо також, що 15 квітня церква вшановує пам’ять преподобного Тита, чудотворця (IX століття) та мученика Полікарпа (IV століття). Преподобний Тит у юні роки вступив до гуртожитнього монастиря (швидше за все, до Студійської обителі), де перевершив інших ченців лагідністю, милосердям та любов’ю до ближніх. Через деякий час він став пресвітером. Тит ревно захищав церкву від нападів єретиків-іконоборців. За праведні справи Господь удостоїв святої благодаті чудотворень та зцілень тілесних та душевних недуг.

Раніше ми писали, що опубліковано новий церковний календар з новиими змінами.

Підписуйтесь на новини «Це моя Україна»  тепер і в Telegram.