Красиві ноги без ознак варикозу: поради

Попереду літо – гарні спідниці, короткі сукні, купальники та шорти… Чи готові до цієї естетики наші ніжки? Що робити, якщо ні? Як лікувати варикоз із мінімальними складнощами? Обговорюємо актуальну напередодні літнього сезону тему.

Варикоз: основи

Насамперед давайте розберемося, що таке варикоз і, найголовніше, які фактори можуть провокувати його розвиток. Сам по собі варикоз — це розширення і звивистість підшкірних вен, які візуально проявляються як естетичні недоліки: «зірочки», «сіточки» та помітні венки, що виступають на ногах. (Читайте також, Народні засоби очищення судин від бляшок холестерину).

Основною причиною варикозу є спадкова дисплазія (слабкість та підвищена розтяжність) сполучної тканини. Вона призводить до пошкодження клапанів підшкірних вен, що провокує закидання крові з глибоких вен у поверхневі та її скупчення. Тиск у венах підвищується, вони розширюються, і з’являється та сама «змієподібна звивистість».

Важливо розуміти, що спадкова схильність не дорівнює вироку. «Не менш значущі й набуті фактори ризику. Я б сказав так: спадкова схильність „реалізується“ саме через такі фактори: куріння, надмірна вага, малорухливий спосіб життя, тривалі статичні та теплові навантаження, а також гормональні зміни в організмі».

Крім естетичних проявів варикоз може давати і фізіологічні симптоми: біль та тяжкість у ногах, стомлюваність ніг, поява набряклості. Ці відчуття можуть посилюватися вечорами або в жарку пору року (тут доречно знову нагадати про швидке літо).

варикоз

Способи лікування варикозу

Зрозуміло, вибір конкретного способу лікування залежить від стадії захворювання (її визначає на прийомі лікар-флеболог), а також від результатів спеціалізованого УЗД венозної системи. Базово всі способи лікування можна поділити на:

  • консервативні: носіння компресійного трикотажу, заняття лікувальною («венозною») фізкультурою, застосування венотоніків – лікарських препаратів, які діють на тонус вен. Консервативне лікування проводиться більшість пацієнтів.
  • хірургічні: флебектомія – оперативне видалення вен. Це дуже застарілий спосіб, який передбачає загальний або спинальний наркоз, розрізи на шкірі, необхідність накладання швів і досить тривалу реабілітацію.
  • термічні: лазерна або радіочастотна, облітерація вен. Ця процедура полягає у впливі теплом від радіочастотного або лазерного апарату на стінки вени зсередини, «закриваючим» таким чином просвіт вени.

Термічні методики дуже популярні:

«На відміну від відкритих хірургічних втручань, термічні методи малотравматичні, не вимагають госпіталізації пацієнта, проводяться під місцевою анестезією та ультразвуковим контролем від початку та до кінця процедури. Для них не потрібно виконувати розрізи та накладати шви. Термічні методи стали розглядатися як оптимальні варіанти лікування варикозу — однак вони не можуть сприйматися як вершина сучасної флебології».

Нетермічні: клейова облітерація вен. Це один із найбільш сучасних, безболісних та естетичних способів лікування варикозу, тому про нього поговоримо докладніше.

варикоз

Що таке клейова облітерація вен

Клейова облітерація, або «склеювання» вен, має на увазі використання спеціального біологічного клею, який дозволяє закривати просвіт розширеної вени без теплового впливу (властивого лазерним та радіочастотним технологіям). Це безопераційна процедура, яка широко застосовується у провідних флебологічних клініках світу.

Основні переваги клейової технології полягають у відсутності необхідності застосовувати анестезію та проходити через наступний період реабілітації – у тому числі носіння компресійного трикотажу. Маніпуляція проводиться лише через один прокол, супроводжується мінімальним болем та травматичністю.

Після виходу з операційної можна практично відразу повертатися до звичного способу життя та звичайної фізичної активності, носити будь-який одяг. З погляду візуальної естетичності сліди втручання практично непомітні. Процедуру можна виконувати і у спекотний сезон.

Зрозуміло, крім безпосередньо лікування варикозу, ми рекомендуємо замислитися і про профілактику подальших епізодів його появи. Включайте у своє життя регулярні фізичні навантаження (активну ходьбу, рухливі види спорту, плавання), уникайте тривалого стояння та сидіння.