Дієта при хворобі печінки: поради та заборони

На процесах травлення серйозно позначаються навіть незначні порушення у роботі печінки. Точну причину збою може сказати лише лікар. А знизити завантаженість печінки, полегшити їй роботу допоможе спеціальне лікувальне харчування – особлива дієта при хворобі печінки.

Дієта при хворобі печінки: що можна і потрібно їсти?

При хворобі печінки медики можуть призначити дієту (як правило, це так звана дієта 5) взалежності від ступеня її ураження. У загальному випадку система харчування хворого буде схожа на харчування здорової людини з невеликими обмеженнями. Обмеження харчування при захворюванні печінки стосуються насамперед кількості вживаних жирів. Крім цього, дієта при хворобі печінки має містити білки та вуглеводи, причому такі, які будуть засвоєні організмом без проблем. (Читайте також, Чому з’являється кислий присмак у роті і як його позбутися). У такому випадку  білок потрібен для відновлення тканини печінки, в свою чергу вуглеводи стануть основним джерелом енергії, оскільки дієта свідомо обмежує кількість жирів, які є в організм.

З продуктів, що складають дієту при хворобі печінки, рекомендуються в першу чергу вершкове масло і вершки. Також у раціоні можуть бути оливкова, соєва та кукурудзяна олії.

Особливе місце в раціоні займатимуть м’ясо та риба, як продукти багаті на білки. Подавати їх потрібно у відвареному вигляді, причому м’ясний або рибний екстракти потрібно виключити з раціону. Курятину можна вживати прии легких формах захворювання печінки, також телятину чи рибу, запечену у духовці у фользі. Для того щоб м’ясні страви не були такими однотипними, їх можна відварити їх з овочами, в свою чергу дані овочі подати як гарнір. Варену рибу можна полити лимонним соком або соком лайма, щоб досягти пікантності смаку.

Дієта при хворобі печінки: від чого краще відмовитись?

В основному при захворюванні печенки, з раціону слід виключити жировмісні продукти. По-перше, це жирна свинина та баранина, а також м’ясо птиці, наприклад, гусака чи качки. Жир, що міститься у таких продуктах, дуже важко перетравлюється. Також слід відмовитись від наваристих бульйонів та супів. По-друге, це будь-які види копченостей та консерви. По-третє, це солодощі, на кшталт шоколаду чи какао. І, головне, дієта при хворобі печінки категорично виключає будь-які види алкоголю. Пам’ятайте, що навіть мала доза – найменша чарчина – може спровокувати ускладнення чи загострення хвороби.

Фото: Getty Images