Ларингіт у дітей: причини, симптоми та методи лікування

Ларингіт у дітей – одна з найпоширеніших форм ГРВІ. За рік малюк може кілька разів перехворіти, причому з різним ступенем виразності симптомів. Як правильно лікувати ларингіт у дітей у домашніх умовах, як відрізнити це захворювання від усіх інших форм респіраторних інфекцій – розповімо докладніше у статті. Однак слід пам’ятати, що не потрібно займатись самолікуванням, а слід відразу звернутись до медиків.

У дітей може бути дві форми ларингіту – гостра та хронічна. Друга, розумно припустити, небезпечніша і важча. Проте, якщо при ларингіті баться своєчасно і правильно лікують дитину при ларингіті, їм не доведеться переживати про ускладнення і ризик виникнення хронічної форми хвороби. (Читайте також, Як розвинути креативні здібності у дітей?).

Що таке ларингіт

Ларингіт розвивається в гортані, приблизно в тому місці, де знаходяться у нас голосові зв’язки. По суті  запалення гортані – це і є класичний ларингіт, одна з найбільш поширеніших і часто зустрічающихся форм ГРВІ у дітей.

Особливо часто ларингіт у дітей приймає форму, при якій горло не просто запалюється, а й звужується, викликаючи утруднене дихання, дискомфорт і болючі відчуття, особливо при розмові або ковтанні. Іноді стінки гортані звужуються так сильно, що малюк не може навіть пити, не кажучи вже про їжу чи розмови.

Така форма ларингіту фігурує в медичному лексиконі як «стенозуючий ларингіт» (стеноз – це звуження органу). І природно, що для дітей, особливо найменших, вона найбільш небезпечна, тому що може спричинити раптові проблеми з диханням.

У дітей стенозуючий ларингіт можуть спровокувати різні причини — доприкладу, опіком дихальних шляхів, інфекційним захворюванням, що бурхливо розвивається, нападом алергії, і т.д. Стенозуючий ларингіт, викликаний інфекцією, нерідко переростає в так званий хибний круп у дітей.

Ларингіт у дітей: симптоми

Як правило, ларингіт у дітей добре впізнаваний – будь-який батько може запідозрити хворобу за такими ознаками:

  • У дитини підвищена температура (а це вірна ознака інфекції);
  • У малюка гавкаючий кашель;
  • Відбувається зміна голосу (чи голос взагалі на деякий час пропадає);

Крім високої температури, у малюка можуть бути ті чи інші «класичні» ознаки інфекційного захворювання: нежить, загальна слабкість тощо.

Як лікувати ларингіт у дітей

Ларингіт у дітей у 99% випадків захворювання – це прояв вірусної інфекції (і в окремих випадках – алергічна реакція). Тому цілком зрозуміло, що він у переважній більшості випадків не лікується ні антибіотиками, ні протиалергічними засобами. Противірусні препарати теж мало впливають протягом ларингіту, хоча частково з їх допомогою можна полегшити біль у горлі у дитини та зменшити кашель. А ось що дійсно ефективно допомагає – так це чисте, свіже і прохолодне повітря в приміщенні і потрібно багато пити рідини.

ларингіт

Малюку, який захворів на ларингіт корисно дихати холодним повітрям, можливо навіть після, а  провітрювання, закутавшись у теплий одяг чи ковдру, аніж дихати жарким і сухим повітрям, перебуваючи вдома легко вдягнутим. Для дитини з ларингітом, якій справді важко дихати, оптимальний мікроклімат у кімнаті дорівнює: температура не вище 18°С, вологість – 55-70%.

Режим частого пиття також має велике значення для одужання. Справа в тому, що надлишок рідини в організмі дитини розріджує не тільки кров, але і слиз. Стаючи більш рідкою, вона легше відхаркуєтьсяне, а не накопичується у запаленій гортані.

З боку інфекції слід проводити симптоматичне лікування:

  • Якщо температура у дитини піднялася вище 38° С, її необхідно збити – дати дитині жарознижувальні препарати.
  • Щоб полегшити стан гортані, необхідно підтримувати «в робочому стані» носове дихання — отже, якщо ніс «забитий» і не може вільно дихати, потрібно закапати судинозвужувальний засіб.
  • Оскільки при ларингіті у дітей на деякий час «виходять з ладу» голосові зв’язки через запальний процес у гортані, в ідеалі їх треба якнайменше турбувати і напружувати. Для цього малюкові слід дотримуватися голосового спокою протягом декількох днів.

Поширені помилки батьків

Дуже поширена помилка багатьох батьків, які тільки-но почують гучний кашель у дитини — спроба використання відхаркувальних засобів. Проте слід пам’ятати, що при ларингіті будь-який відхаркувальний препарат може призвести до закупорки гортані.

Справа в тому, що при ларингіті запалена гортань і без того ледве пропускає менше повітря, ніж зазвичай. Однак сама суть відхаркувальних засобів від кашлю полягає в тому, щоб додатково стимулювати вироблення мокротиння, тобто слизу. Вузька шийка запаленої гортані просто не впорається з такою «нішею», намагаючись відхаркати велику кількість мокротиння, і буде закупорена.

Ще одне табу при лікуванні ларингіту у дітей – застосування гарячих парових інгаляцій. Причина заборони – та ж, що і при використанні муколітиків (відхаркувальних засобів): гаряча пара сприяє набуханню скоринок слизу, що засохли, збільшуючи їх у розмірі. І, відповідно, викликаючи ризик закупорки гортані.

Для зменшення запалення в гортані можна давати дитині один із спеціальних аптечних препаратів для розсмоктування або зволоження в роті.

Обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем!

Профілактика ларингіту у дітей

Оскільки ларингіт у дітей є однією з форм вірусних респіраторних інфекцій, профілактика цього захворювання схожа на профілактику проти всіх інших ГРВІ — необхідно зміцнювати імунну систему дитини. Але не вдаючись до аптечних препаратів, а за допомогою природних умов:

  • дитина має жити у приміщенні з нормальним, «здоровим» кліматом;
  • малюк повинен правильно та різноманітно харчуватися;
  • часті та тривалі прогулянки на свіжому повітрі – обов’язкові!

Якщо дитина хворіє на ГРВІ (у тому числі і ларингітів) більше трьох разів на рік – це однозначно привід звернутися за консультацією до педіатра.

Фото: Getty Images