Як застосовувати відвар ромашки для немовлят

Питання про те, чи можна давати ромашку малюкам, виникло недаремно, адже в такому віці організм дитини ще не зміцнів, він важко приймає нові продукти, у тому числі, трави. Використовувати цілющу квітку дітям до року можна, але, щоб не нашкодити, робити це потрібно правильно.

Чим корисна ромашка для немовлят

Лікарська ромашка має протизапальну, антибактеріальну та заспокійливу дію. Вона зміцнює імунітет, лікує висипання на шкірі, позбавляє безсоння та тривожності.

Для дітей до року ромашка може застосовуватись у таких випадках:

  • здуття кишківника, коліки;
  • застуда та ГРВІ;
  • висипання, запалення на шкірі, попрілості;
  • поганий сон.

Відвар ромашки можна вживати або купати в ньому дитину.

Перед тим, як використовувати траву, необхідно перевірити, чи немає у немовляти алергії. Алергія виникає рідко, однак може провокувати почервоніння на шкірі або набряк дихальних шляхів. Вам слід приготувати відвар ромашки, нанести на невелику ділянку тіла, або дати 2-3 краплі відвару випити дитині. Якщо протягом двох годин стан малюка не змінився, алергії немає.

Як застосовувати відвар ромашки

При здутті кишечника, поганому перетравленні їжі, або коліках, відвар ромашки приймають внутрішньо. Для цього 1 ч. л. сушеної квітки залийте склянкою окропу, накрийте кришкою і настоюйте 15 хв. Давайте відвар по 1 ч. л. за 5-10 хв до годування, але не частіше 4-5 разів на день.

Щоб позбавитися проблем зі шкірою, а також заспокоїти дитину, налагодити її сон, купайте малюка 1-2 рази на тиждень у ванночці з відваром. (Читайте також, Як купати немовля: 16 важливих правил). Як зробити відвар для купання:

  • 1 ст. л. трави залийте літрою окропу;
  • накрийте кришкою, настоюйте 1,5-2 години;
  • приготуйте ванну, залийте в неї воду не гарячу, 37 градусів;
  • влийте туди ромашковий відвар;
  • купайте немовля не довше 10 хв.

Після процедури не обмивайте малюка звичайною водою, а лише витріть його рушником. Проводити ромашкове купання бажано перед сном.

При застуді заваріть 1 ч. л. трави склянкою окропу, настоюйте під кришкою 20 хв. Давайте дитині по 1 чайній ложці відвару після їжі, не частіше 5-6 разів на добу. Якщо у немовля кашель або запалилося горло, можна зробити парову ромашкову інгаляцію. Цей відвар нагрійте до 30 градусів і потримайте малюка над парою, щоб він зміг вдихати його. Витримуйте відстань щонайменше 50 см від гарячої рідини, щоб не було опіку.

Ромашка – це корисна рослина для дитини, яка допомагає позбутися багатьох проблем. Головне — не перевищити допустиме дозування і переконатися, що дитина не має алергії.

І саме основне, що необхідно “зарубати собі на носі” – не займайтесь самолікуванням. Якщо ваша дитина нездужає, відразу звертайтесь до лікаря.