Як купати немовля: 16 важливих правил

Повний гід гігієни новонароджених для молодих матусь.

Купання новонародженої дитини дуже хвилююче для новоспечених батьків. Це не просто гігієнічна процедура, це процес, який неймовірно зближує мам та тат з їхнім крихітним малюком. Але щоб процес купання приносив задоволення і батькам, і малюкові, потрібно подбати про безпеку дитини. Адже його не поставиш під душ, не шуранеш мочалкою, як ми це зазвичай робимо. Ці крихкі створіння – як кришталеві вази. І мити їх потрібно приблизно так само, дотримуючись купи важливих правил. Ми зібрали 16 найголовніших.

1. Не мити, а обтирати

Поки у малюка не загоїться пуповина, не висохне і не відвалиться сама по собі, занурювати його у воду повністю – не потрібно. Краще обходитися поки що обтиранням губкою. Важливо, щоб при цьому в приміщенні була комфортна температура, щоб малюк не замерз. При правильному догляді пуповина відвалюється на четвертий максимум сьомий день після народження. Пупок потрібно продовжувати обробляти, але вже можна купати малюка майже як великого, занурюючи у ванну. (Читайте також, Домашні тварини, які няньчать немовлят: 30 найбільш зворушливих фото дітей та собак).

2. Слідкуйте за руками

Миття рук – те, чого нас привчали з перших проблисків свідомості. А допоки вам самим потрібно стежити за чистотою ручок немовляти. Це може бути дивним, адже новонароджені діти нічого брудного не чіпають. Але їх чіпають інші люди – ви, наприклад. Адже вам подобається давати немовляті палець, щоб він ухопився за нього своїми крихітними пальчиками? Потім дитина неодмінно потягне ручку до рота. Пляшки і соски ви стерилізуєте?

Є ще один момент – потрібно уважно оглядати пальчики після ванни. Також, медики не радять купатися разом із малюком. Це не дуже гігієнічно та небезпечно: з ванни важко вибратися з дитиною на руках.

купати немовля

3. Подумайте про зручність

Все потрібне має бути під рукою: ванна або гірка для ванни для малюка, мочалки та пінки, рушники та іграшки. А ще зручний стільчик для мами, інакше купання швидко перестане її радувати: спина, що ниє, не дозволить насолоджуватися процесом. Багато хто воліє тримати все потрібне в окремій скриньці або контейнері, який стоїть у ванній. Хороша думка, тільки переконайтеся, що всі предмети у ньому нормально висихають. Інакше цвіль все зіпсує. На підлогу ванної постеліть гумовий килимок, щоб унеможливити найменшу можливість послизнутися. А двері залиште відчиненими, щоб у малюка не захворіли вушка через різкий перепад температури та вологості у ванній та за її межами.

4. Час ванни?

Коли краще купати малюка? Гарне питання. Тому що у кожної сім’ї відповідь на нього своя, все залежить від вашого графіка. Комусь зручніше мити дитину вранці, комусь вдень. Старших дітей варто купати ввечері, тому що за день вони все одно забрудняться, а вкладати спати краще все-таки чистенького янголятка. А от немовлят щодня купати взагалі не треба. Це тільки висушить їхню тонку, ніжну шкіру. (Читайте також, В 9-місячного немовляти з Вінниці виросло аномально довге та густе волосся).

купати немовля

5. Чистимо ванну

Навіть якщо у малюка своя власна ванна, яку ви ставите всередину великої, велика повинна бути ідеально чистою. Причому чистити її краще гіпоалергенними засобами, безпечними для дітей. Зрозуміло, жодної хлорки. До речі, чудово підійде звичайна харчова сода.

6. Правильна температура

Температура води для купання має бути в межах 34 – 36 градусів. З віком температуру можна потроху знижувати до 30 і навіть 28 градусів. Медсестри старої школи вчать класичному способу зрозуміти, чи дитині буде комфортно: опустити у ванну лікоть. Якщо вода не здається теплішою або холоднішою за температуру шкіри, то все в порядку. Але краще все-таки купити термометр, так надійніше. Якщо ж малюкові вода таки не сподобається, він обов’язково дасть вам знати. Коли дитині комфортно, вона спокійно лежить і навіть позіхає.

Купати немовля

7. Якість води

Кип’ятити воду не потрібно. Так, навіть із-під крана. Ідеальний варіант – фільтр для труб, якщо ви не довіряєте водопровідній воді. Але навіть нефільтрована вода не нашкодить, якщо, звичайно, комунікації в будинку у порядку, жодних аварій не траплялось, та немає ніяких домішок у воді. Відвари трав у воду теж додавати ні до чого, якщо ваш лікар не порекомендує це робити при проблемах зі шкірою. Раніше педіатри радили додавати у воду трохи розчину марганцівки. Але зараз цей дідівський спосіб купання опинився під забороною.

8. Купання в пелюшці

Запитання: навіщо? Прихильники цього способу зазвичай кажуть, що їх так купали, їх мам так купали і т. д. Є й наукове обґрунтування: прийнято вважати, що занурення новонародженого у воду в пелюшці дає йому відчуття додаткового комфорту, ілюзію внутрішньоутробного життя. Адаптаційне купання так його називають. Але є й інше пояснення суто раціональне. Раніше малюка занурювали у воду в пелюшці, щоб уникнути контакту шкіри немовляти з ванною: найчастіше це були дерев’яні корита з скалками.

немовля

9. Ніколи не відвертайтесь

Це найважливіший пункт, мабуть. Навіть на секундочку не відвертайтеся від малюка у ванній, навіть якщо ви на 146 відсотків впевнені, що нічого не може статися. Може – і трапляється. Якщо виявиться, що ви забули вимкнути плиту або потрібно терміново відчинити двері, відповісти на дзвінок, беріть дитину із собою. Краще мокра підлога та мокра мама, ніж трагедія.

10. Зверху донизу

Медсестри іноді дають таку пораду, і це дуже важливо. Дитину треба мити у певному напрямку. А саме зверху донизу. З голови до ніг. Все тому, що починати краще із найчистішого місця. Як і при збиранні. Голова дитини завжди буде чистішою, ніж її попа.

11. Жодних ватяних паличок

Не треба чистити вуха! Дайте їм взагалі спокій. Максимум, що можна собі дозволити – мильним пальцем ніжно протерти вушні раковини зовні. Вам може здатися, що сірки у вушках накопичується занадто багато, але найчастіше це нормально. Якщо сумніваєтеся, порадьтеся з лікарем. Але колупати у вушках немовля ватяною паличкою не потрібно: вата часто залишається у вушному проході, а іноді батьки в надмірному завзятті навіть ушкоджують барабанну перетинку.

12. Правильне мило

Ми з вами без розуму від запашних гелів для душу та шампунів. Та не діти. Їм навіть не кожне дитяче мило може підійти, настільки шкірка дитини чутлива. Мами іноді навіть скаржаться, що доводиться пробувати кілька засобів, щоб знайти найкомфортніший для малюка – шлях спроб і помилок. Спробуйте почати з максимально м’якого, натурального, гіпоалергенного засобу.

13. Складочки та складки

Тут доведеться відключити хибний сором. Ваше завдання – промити кожну складочку, кожен затишний куточок на тільці малюка. Якщо цього не зробити, роздратування або висипки на шкірці не уникнути. І тоді замість чистенького янголятка у нас буде дуже нещасна дитина, яка навіть пояснити не в змозі, що не так. Особливу увагу звертайте на складочку на шиї – туди може потрапити слина, яка викликає дуже болісне роздратування. Мочалки при цьому не потрібні, достатньо мильних рук.

14. Миємо голову

Ми можемо мити голову хоч щодня. Але волосся немовляти цього не потребує. Раз на три-чотири дні – цього достатньо. Миємо дитячим гіпоалергенним шампунем, дуже м’яко спінюємо – адже на голові у малюка ще не заросло тім’ячко. Дуже ретельно змиваємо шампунь і промокаємо голову рушником. Коли волосся зовсім висохне, дитину можна зачесати – але знову ж гребінцем, призначеним спеціально для немовлят.

15. Наука витирати

Чисте маля, яке щойно з ванни, – саме солодке створіння на світі. Його так і хочеться завернути в пухнастий рушник, обійняти, зацілувати. І це все можна робити. Чого не можна, так це витирати з пристрастю, як це роблять дорослі – ми можемо розтерти себе рушником до почервоніння. А малюка потрібно легенько, але ретельно промокнути – можна навіть м’якою пелюшкою, щоб не подряпати ніжну шкіру. Причому дуже швидко, щоб він не змерз.

16. Крем чи олія?

Догляд після купання – окреме питання. Після ванни потрібно трохи зволожити шкіру малюка, адже вода сушить. Доведеться підібрати відповідний саме для вашої крихітки лосьйон або легкий крем. А ось олією краще не зловживати. Дитяча шкіра такої «важкої артилерії» не потребує. Хоча змастити складочки шкіри під підгузником краще все-таки олією.

Мамам на замітку

Лікар Комаровський, знаменитий педіатр, радить купати немовлят щодня у прохолодній воді, щоб привчити їх до холодового впливу та зміцнити здоров’я. Загартовані діти все ж таки в рази менше хворіють. Крім того, лікар рекомендує купати малюка у дорослій ванні – на його думку, так і м’язи розвиваються краще, і спить дитина потім краще, та й самому немовляті так більше подобається.

«Опускаємо малюка у воду, всього цілком, щоб з води виглядало тільки обличчя. Тримати дитину можна лише за головку – мізинець під шиєю, а решта пальців – під потилицею. Чим більше занурена голова, тим краще, і нічого страшного, якщо вода потрапляє у вічі, аби ніс і рот були на поверхні», – пояснює Євген Комаровський.