Що можна виростити вдома зі звичайної кісточки – вас це здивує

Навіть якщо ви не фанат дачно-городніх справ, іноді все ж таки приємно помилуватися на плоди своєї праці.

Чи знали ви про те, що навіть зі звичайної кісточки можна виростити деревце, яке і справді плодоноситиме. Про те, які з них можна садити в домашніх умовах, розповімо в нашій статті.

Авокадо

Авокадо – невибаглива рослина, її може виростити навіть новачок у садівництві. Спочатку очистіть кісточку від шкіри. Проростати кісточка почне з тупого кінця, тому або відразу садимо в землю і довго чекаємо або спочатку саджаємо у воду. (Читайте також, Вирощування з кісточки: цитрусові, манго, інжир).

Правильно занурити кісточку у воду наполовину. Ви можете проробити в кісточці отвори, після чого встромити в них зубочистки і закріпити насіння на краю склянки так, тупим кінцем опустивши її у воду. Від 3 до 12 тижнів доведеться зачекати на появу кореня. Коли кісточка трісне і з неї з’явиться паросток, посадіть рослину в горщик із землею. Найкращий ґрунт для авокадо — суміш у рівних пропорціях торфу, дернової землі та річкового піску.

виростити

Приблизно через 3 місяці рослина буде висотою до 50 см. Молоді пагони слід берегти від сонячних променів та регулярно обприскувати водою простір навколо рослини, щоб підвищити вологість.

Читайте також, Як посадити і виростити хурму з кісточки в домашніх умовах

Апельсинове дерево

Любите апельсини? Вирощуйте їх вдома! А ви значи, що з кісточки магазинного апельсина можна виростити справжнісіньке дерево? А вже через 5-7 років, ви будете частувати власними апельсинами.

Вам необхідно витягти в апелисину кісточки, промити їх, після чого декілька годин потримати у гарячій воді, однак вона має ути не вище 50-60 градусів. Горщики знадобляться на 2 літри. У кожен горщик посадіть по кілька кісточок на глибину 2,5 см. Накрийте плівкою і не відкривайте, доки не з’являться сходи; на це потрібно близько 3 тижнів. Найкращий паросток пересадіть в окремий горщик.

виростити

Гранат

Заради інтересу можна спробувати виростити гранат. Його плоди в домашніх умовах визрівають дуже довго, але він квітне добре та красиво.

Промийте кісточки у холодній воді. Садити слід у родючий ґрунт на глибину 1–1,5 см. Обов’язково зробіть у горщику дренаж. Приблизно за місяць з’являться паростки. Дочекайтеся, поки вони зміцніють, і найсильніші пересадіть в окремі горщики. Через 3-4 роки гранат зацвіте.

Взимку рослина повинна бути у спокої, тому з осені перенесіть гранат у прохолодне місце до весни.

виростити

Лимон

Лимон, мабуть, найпопулярніше домашнє плодове дерево. Щоб виростити його, оберіть найбільшу кісточку зі свіжого плоду і відразу посадіть у землю. Перші кілька років рослину не рекомендується пересаджувати, тому візьміть відразу горщик на 2 літри. Глибина посадки – 3 см. Накрийте плівкою, створивши парник. Насіння проросте через – 3 до 8 тижнів.

Плоди з’являться через 3-4 роки, але саме дерево зросте не більше ніж на 90 см.

виростити

Манго

Кісточка має бути зі стиглого плоду, у якого легко відокремлюється м’якоть. Потрібно видалити з кісточки верхній шар. Насіння потрібно на тиждень помістити у воду – щоб воно швидко проросло.  Грунт у горщику повинен бути не кислий, а сама ємність – досить велика, так як рослина не любить пересадки.

Повністю засипати кісточку землею не можна, половина має залишитися зовні. Накрийте горщик плівкою до появи паростка, але потрібно регулярно провітрювати парник. Потрібно регулярний полив і вологе повітря, але не переборщіть, інакше на листі з’явиться цвіль. Зміцнілу рослину помістіть на сонячну сторону квартири.

У домашніх умовах дерево зростає на 2 метри. Щоб отримати плоди, хорошого догляду недостатньо, необхідно буде зробити щеплення від дерева, що плодоносить. Через 2 роки після щеплення можлива поява квітів та плодів.

Фінікова пальма

З кісточки свіжого чи сушеного фініка можна виростити гарну тропічну пальму. Візьміть одразу кілька кісточок, щоби збільшити шанси успішного проростання. На 1-2 дні помістіть кісточки у воду. Видаліть м’якоть повністю, щоб унеможливити загнивання.

Садити кісточки потрібно у вертикальному положенні гострим кінцем догори. Глибина посадки – 3-4 см. Ємність накрийте плівкою, регулярно зволожуйте грунт, пересихання не повинно бути. Через 2 тижні з’являться паростки.

Після зняття укриття потрібно буде стежити за оптимальною вологістю ґрунту – не пересушувати та не поливати надто багато. Влітку корисно влаштовувати рослині душ. Плодоносити фінікова пальма в домашніх умовах не буде, зате виглядає розкішно.